Алкохолна полиневропатия

Алкохолизмът оказва трайни последици за човека на психическо и физическо ниво. Всекидневната злоупотреба с алкохол поразява най-често периферната нервна система и води до редица нарушения във функциите на системи и органи в човешкото тяло. Едно от тези нарушения е алкохолната полиневропатия.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Особености на алкохолната полиневропатия

Алкохолната полиневропатия е заболяване на периферната нервна система, което е предизвикано от системна злоупотреба с алкохол. Болестта поразява първоначално краката, но по-късно засяга нервите на ръцете и други участъци в тялото. Алкохолната полиневропатия уврежда множество нерви едновременно и затова симптомите са многообразни. В зависимост от засегнатите нерви – сетивни, моторни или автономни, при напреднали фази на алкохолна полиневропатия се стига до нарушения във функционирането на органи и системи.
Заболяването прогресира бавно и началото му често остава незабелязано, което възпрепятства успешното лечение на алкохолната полиневропатия. В напреднали етапи алкохолната полиневропатия може да причини тежки увреждания и инвалидност. В някои случаи – дори смърт.
За късното диагностициране на алкохолната полиневропатия вина имат и самите пациенти. Първоначално те неглижират симптомите на алкохолната полиневропатия и проявяват небрежност към собственото си здраве. Това много често се дължи на настъпващите психо-емоционални промени у страдащите от алкохолизъм.

Симптоми на алкохолна полиневропатия

Първите симптомите на алкохолна полиневропатия включват изтръпване на крайниците, скованост в движенията, усещане за парене или студ, боцкане, болка, мравучкане. Пациентите споделят още за понижена чувствителност към допир и температурни промени. Понякога са налице промени в цвета на кожата на засегнатите от алкохолната полиневропатия участъци. Първоначално тези симптоми на алкохолната полиневропатия обхващат краката. Пораженията се движат от най-отдалечената част – пръстите, нагоре в посока към глезените. Впоследствие при алкохолна полиневропатия се появяват мускулни спазми, схващания, отслабване на мускулната сила, неуверена походка, залитане, парези или парализи. Намаляват сухожилните рефлекси.
При засягане на автономните нерви при алкохолна полиневропатия се наблюдават разстройства във функциите на вътрешните органи. Регистрират се храносмилателни проблеми, запек, гадене, повръщане, разстройство, проблеми с ерекцията, резки промени в кръвното налягане, сърцебиене, нарушения в речта и др.

Фактори за появата на алкохолна полиневропатия

Няколко фактора са особено значими за появата на алкохолна полиневропатия.
Системната употреба на алкохол. Непрекъснатото приемане на токсини чрез алкохол е един от основните фактори за появата на алкохолна полиневропатия. Токсините въздействат директно върху периферната нервна система и нарушават нейните функции. Забавят предаването на нервния импулс и увреждат нервните окончания, което поставя началото на алкохолната полиневропатия.
Дефицити на хранителни вещества. Проучванията доказват, че този фактор има най-голямо значение за развитието на алкохолна полиневропатия. Много по-често от останалите хора алкохолиците страдат от недостиг на различни хранителни вещества, в това число минерали и витамини. Това се отнася особено много за витамин В1 и витамин В12, чиято липса в организма сама по себе ни може да причини полиневропатия. Хората с алкохолизъм развиват хранителни дефицити заради влошените си хранителни навици. Те по-често пропускат хранения за деня, лишават се от хранителни продукти за сметка на алкохола, приемат некачествена и бедна на витамини храна. Доказано е, че дори само повишаване приема на витамини от групата В – без промяна в останалите навици, повлиява добре състоянието при алкохолна полиневропатия. Това доказва връзката на алкохолната полиневропатия с дефицитите на вещества.
Увреждане на лигавицата на стомаха. Всекидневното въздействие на алкохола върху стомашната лигавица и червата им нанасят сериозни увреждания. Това води до влошено усвояване на хранителните вещества и проблеми с храносмилането като цяло. Развива се гастрит, чести възпаления, проблеми със синтеза на храносмилателни ензими. По тази причина дори при нормален прием на храна няма достатъчно разграждане и абсорбиране на хранителните вещества. Наблюдава се отслабване на тегло и отново дефицити, включително на витамини от В-групата, което води до появата на алкохолна полиневропатия

За влошаването на алкохолната полиневропатия значение има и количеството на приемания алкохол. Доказано е, че колкото по-големи количества алкохол изпива зависимият, толкова по-бързо се разболява той от алкохолна полиневропатия. Затова при периоди на чести и обилни консумации се наблюдава драстично влошаване на алкохолната полиневропатия.

Лечение на алкохолна полиневропатия

За ефективно лечение на алкохолна полиневропатия е необходимо да се премахне първопричината – т.е. зависимият да се излекува от пристрастеността си към алкохола. Ако това не се случи, дори при най-доброто лечение на самата алкохолна полиневропатия, няма да се постигне успешен оздравителен процес.
При отказване от алкохола зависимият може да изпива физически и психически дискомфорт. Тук, освен медикаментозна терапия за улесняване преминаването през периода на отказ, се препоръчва и консултация с психолог, психотерапевт или психиатър. Подходящо е назначаването и на спомагателна терапия чрез антидепресанти и успокоителни препарати за по-лесно преодоляване на адаптацията към живот без алкохол.
Лечението на алкохолната полиневропатие се състои в предписването на болкоуспокояващи медикаменти, противовъзпалителни, средства за подобряване на кръвооросяването с цел повишено снабдяване с хранителни вещества и кислород на засегнатите нерви. Насочва се и специално внимание към детоксикацията на организма при алкохолна полиневропатия. За целта се прилагат лекарства за алкохолна полиневропатия и хранителни добавки, които имат подчертано детоксикиращ и антиоксидантен ефект. Целта е да се намали въздействието на токсините върху нервите и така да се ограничат симптомите и прогресирането на алкохолната полиневропатия. Със същата цел се назначават медикаменти, подкрепящи и защитаващи черния дроб – органът, който преработва токсините от алкохола и ги отвежда извън тялото.
Задължително е още с поставянето на диагнозата да стартира пълноценно хранене на организма, като в началото може да се наложат венозни вливания на хранителни вещества. Жизненоважно е в този период да се добавят големи дози витамин В1 и витамин В12 за възстановяване на нормалните нива и за успешно справяне с алкохолната полиневропатия. Витамините регенерират периферната нервна система, подобряват предаването на нервния импулс и ускоряват оздравяването на нервните окончания. Препоръчват се още хранителни добавки с допълнителни витамини за алкохолна полиневропатия и минерали, които също повлияват благотворно периферната нервна система – други витамини от групата В, витамин D, магнезий, цинк и др

Възстановяване при алкохолна полиневропатия

Възстановителният процес при алкохолна полиневропатия включва оздравителна гимнастика за възстановяване на мускулния тонус, масажи, физиотерапевтични процедури – по предписание на специалист, както и подходящо балнеолечение. Много благотворно при алкохолна полиневропатия действа засилената физическа активност и спорт – разходки, плуване, йога, като се подхожда с леко начало и постепенно увеличаване на натоварването. Тези мерки са най-ефективни при тотален отказ от употребата на алкохол. При навреме открита алкохолна полиневропатия и съдействие от страна на зависимото лице може да се очаква пълно възстановяване.
За съжаление при вече сериозни увреждания в нервните влакна в резултат на алкохолната полиневропатия пълно възстановяване няма как да бъде постигнато. В този случай се работи за възможните подобрения в нервните функции и във функциите на засегнатите от патологичните промени органи.
DMCA.com Protection Status