Болка в крайниците

Много хора се оплакват от болка в крайниците, като понякога тя е непрекъсната част от ежедневието им. Не е нужно обаче болката в крайниците да се търпи и да не се търси правилното лечение. Съществуват множество причини за този тип болки, като за повечето от тях има много ефективни методи за лечение.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Кои са най-характерните особености на болката в крайниците?

Болка в крайниците – т.е. в ръцете и в краката, може да възникне по всяко време и във всички възрасти. Макар че е така, по-често от такава болка се оплакват възрастните и старите хора. Това се дължи на развиващите се дегенеративни процеси в тялото при стареенето, както и появата на други заболявания, типични за напредването на възрастта. Болката в крайниците е характерно явление и за периода на израстване в юношеска възраст, когато се случва интензивно нарастване на костите и мускулите.
Понякога болката в крайниците е самостоятелен проблем и е свързана с физическо претоварване, травми, неудобна поза. В други случаи обаче тя е симптом на сериозни заболявания, които изискват специфично лечение. Ако болката в крайниците не е придружавана от допълнителни симптоми и изчезва в рамките на няколко дни, вероятно не става дума за сериозен проблем. Но ако са налице и други оплаквания, повишена температура, общо неразположение, проблеми с движенията на ръцете и краката и ако болката не минава, трябва да се потърси лекарска помощ.
Освен от преумора, болките в крайниците може да са породени от много неща. В основата на болката в крайниците може да стои неврологичен проблем, ставно заболяване, съдови промени и т.н. Затова от съществено значение е определяне на причината за появата на болезнеността.

Причини за болките в крайниците

Многообразието на причини за болки в крайниците е повод да се формират няколко основни групи от фактори, които могат най-често да причинят болки в ръцете и краката.
Болка в крайниците поради заболявания на ставите. Това е много честа причина, която се среща предимно при хора в напреднала възраст. Когато в основата стои ставно заболяване, то болката в крайниците е съсредоточена основно в ставите – в коленете, тазобедрената става, глезените, малките стави на пръстите на ръцете и краката, китките, лактите, раменете. Най-често е предизвикана от артрити, артрози, ревматизъм, автоимунния ревматоиден артрит, луксации (изкълчвания), подагра и т.н.
Болки в крайниците поради заболявания на гръбначния стълб. Много често при притискане или възпаление на гръбначномозъчните нерви в областта на гръбначния стълб болката ирадиира по ръцете и краката. Такива състояния са свързани с дископатия, дискова херния, ишиас, плексит, неврити, невралгии, невропатии, лумбаго, радикулит, гръбначни изкривявания и др.
Болки в крайниците поради недоимъчни състояния. Недостига на определени минерали и витамини води до болки в крайниците, дори без да е налице физически проблем. При недостиг на Витамин В1 и витамин В12, както и на други витамини от В-групата, се усещат болки в крайниците, парестезии, скованост и други симптоми. Липсата на калций, калий, магнезий, натрий, витамин D, също може да предизвика такива симптоми.
Болки в крайниците поради съдови промени. Това е честа причина за болки в краката, които търпят повече натоварване и съответно съдовите проблеми са по-чести. Разширени вени, атеросклероза, тромбофлебити и др.
Болки в крайниците, породени от вирусни заболявания и бактериални инфекции. Много често при тях болката в крайниците обхваща мускули, стави, сухожилия. Обикновено е един от първите симптоми на болестта и преминава в рамките на инфекцията. Болката в крайниците от този тип е резултат от реакцията на имунната система в борбата срещу вируса или бактериите.
Болка в крайниците поради кожни заболявания. Обикновено е придружена от зачервявания, обриви, отоци, възможно е да има треска и обща отпадналост.
Болка в крайниците поради травми. Изложени на риск от такава болка са най-вече спортистите и хората, които се занимават с тежък физически труд.
Болка в крайниците поради неудобна поза, стойка, походка. Много често срещана причина. Среща се повече при определени професии. За жените болката в краката е свързана с носенето на високи обувки.

Видове болки в крайниците

Болката в крайниците може изключително много да варива по вид. Тя може да е от лека до непоносимо силна и инвалидизираща. Болката в крайниците може да е изострена или притъпена, да наподобява преминаване на ток, да е изгаряща, да е пробождаща, пулсираща. Може да е сравнително краткотрайна или да се проявява на пристъпи през определени периоди. Болката в крайниците може също да е локализирана в различни участъци на крайниците – локална болка, или да засяга целия крайник – обща болка.
Според това къде се усеща в дълбочина, тя може да е повърхностна и дълбока. Повърхностните болки в крайниците са свързани повече с кожни проблеми, дефицити на минерали и витамини, неврологични състояния. Дълбоката болка е свързана повече с някои съдови заболявания, с костни проблеми и др.

Лечение на болки в крайниците

Не може да се назначи правилно лечение на болките в крайниците, ако не е определена причината за болезнеността. Тъй като в повечето случаи болките в крайниците са симптом на друг проблем, нужно е да се установи какъв е той. В много случаи е нужно да се лекува не само болката, а основната причина. Например може да са нужни подобряване на обмяната на веществата (при подагра), антибиотично лечение на инфекцията (при болки в крайниците поради вирус или бактериална инфекция), съдоукрепващи или съдоразширяващи при болки в крайниците със съдов произход и т.н. В много случаи помагат просто покой и обездвижване на болезнения крайник.
Стандартните средства за лечение на болки в крайниците винаги включват обезболяващи медикаменти и противовъзпалителни лекарства. Може да се добавят кръвооросяващи препарати, антибиотици, антиконвулсанти по преценка на лекуващия лекар.
При редица болки в крайниците много ефективни са студени компреси. Например те са силно препоръчителни при болки от травматичен произход. Също могат да се използват билкови компреси и лапи, което се прави под ръководството на билколечител или натуропат. Локалното третиране с различни средства за намазване също е много ефективно при редица болки в крайниците. Прилага се при разтежения, схващания, спазми, мускулни болки, ставни проблеми, кожни проблеми, разширени вени и т.н.
Болките в крайниците от всякакъв произход могат да бъдат облекчени от включването в лечението на допълнителен прием минерали и комплекс от витамини. Витамините от група В, по-конкретно витамин В1 и витамин В12, помагат при всички видове болки в крайниците. Те релаксират мускулатурата, ускоряват регенерирането на на тъканите, нормализират дейността на периферната нервна система и облекчават болката. Магнезият също е полезен при много видове болки в крайниците. Какъв точно тип минерал да бъде включен в лечението, се преценява според симптомите и на базата на изследвания на нивата на калция, натрий, калий. Така е, защото при повишени нива на калция също може да има болки в костите. Затова е нужно точно да се установи има ли недостиг на изброените елементи и ако да, да се назначи точната доза.
DMCA.com Protection Status