Болка в мускулите

Макар и обикновено да не са опасни, болките в мускулите понякога са симптом на сериозно състояние. Освен това те са силно ограничаващи движението симптом и могат сериозно да нарушат ежедневието.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Как и къде се проявяват болките в мускулите?

Болките в мускулите може да засегнат всяка мускулна група в тялото. Те се проявяват чрез болезненост с различна сила и продължителност. Могат да засегнат множество мускулни групи в тялото, ограничен брой мускули или един единствен мускул. Болките в мускулите (наричани още миалгия) понякога са пристъпни, а друг път са постоянни и се усещат във всяка поза на тялото. Понякога се проявяват само при движение и напрягане на болезнения мускул.
Всеки е изпитвал болка в мускулите. Реално такава болезненост може да възникне във всички възрасти и по всяко време. Всъщност самата болка в мускулите не е заболяване, а симптом, че нещо в тялото се случва. Обикновено болезнеността говори за преумора и пренапрежение в мускулите или за инфекция. За установяване на точната причина за болката в мускулите трябва да се проследи дали тя е самостоятелен симптом или е придружавана и от други симптоми като подуване, промяна в цвета на кожата, треска, наличие на температура и други прояви. Анализира се и периода на поява на болката – какви дейности са извършвани преди това и дали болката в мускулите не е свързана с тях.
По-често болките в мускулите не са свързани със сериозни състояние. Бърза лекарска помощ обаче трябва да се потърси, ако е налице някаква сериозна травма, висока температура, изявен оток и отпадане на функциите на мускулите. А също – когато болката в мускулите продължава твърде дълго, не се повлиява положително и ограничава сериозно ежедневните активности.

Видове болки в мускулите

От гледна точка на продължителност, болките в мускулите могат да бъдат остри и хронични. Острите се появяват внезапно и често са резултат от други остри състояния. Обикновено те също толкова бързо се повлияват от лечение или от почивка и изчезват в рамките на няколко дни. Хроничните болки в мускулите по-често са тъпи по характер, може да се появяват на пристъпи или в периоди на обостряне. Те продължават с месеци и влияят негативно както на физическо, така и на психо-емоционално ниво. Принципно хроничните болки в мускулите са свързани с наличието на някакво хронично заболяване.
Според причината за поява на болките в мускулите те се делят на:
Болки в мускулите, причинени от инфекциозни заболявания. Тук попада голяма група заболявания, които са съпровождани от болки в мускулите. Най-честите сред тях са грип, ротавирусни инфекции, коронавируси, ентерити, херпесна инфекция, бактериални инфекции.
Болки в мускулите, причинени от инфектиране с паразити. Такива са трихинелозата, токсоплазмоза и др.
Болки в мускулите поради травма. Типично явление при спортистите, които често получават разтягане на мускул или травма от падане, удар, сблъсък с друг спортист. От травма в мускулите обаче не е застрахован никой. Освен болка при това състояние има и синина, оток, зачервяване.
Болки в мускулите в резултат на заболявания на нервната система. При тези болестни състояния мускулите реагират с болезнени спазми, схващания, силна болка. Те може да са породени от дископатия, дискова херния, лумбаго, ишиас, неврити, невропатии и др. Това също е много често срещана причина за болки в мускулите.
Болки в мускулите при други заболявания на опорно-двигателния апарат. Такива са артрит, ревматоиден артрит, гръбначни изкривявания, остеохондроза и др.
Болки в мускулите след физическо натоварване. Тези болки в мускулите са по-известни като мускулна треска. Резултат са от тренировка или физически усилия, които надхвърлят ежедневните. Получават се от малки разкъсвания, които създават болезненост, но след заздравяване водят до заякване и уголемяване на мускулите.
Болки в мускулите поради дефицит на хранителни вещества. Най-често се предизвикват от недостиг на магнезий, калций, калий, натрий, витамини от В-групата, витамин D и др.
Болки в мускулите поради хроничен стрес, напрежение и депресия. Също много честа причина, която понякога се пренебрегва. При стрес и напрегнато ежедневие често инстинктивно стягаме и напрягаме мускулите си. Най-честите болки в мускулите, породени от стрес, са в областта на врата и раменете. Някои скрити депресии също се проявяват с болки в мускулите.
Болки в мускулите, породени от автоимунни заболявания. Пример за такива са множествената склероза, лупус, миозит и др.
Болки в мускулите при лечение с определени медикаменти.
Болки в мускулите поради заемане на неудобна поза, стоеж или походка продължително време.
Освен изброените потенциално възможни причини за болки в мускулите, съществуват още множество, които са по-рядко срещани. На практика болката в мускулите е толкова често срещан симптом, че има нужда от много допълнителна информация за съпровождащите я симптоми, за да може да се определи какво точно я предизвиква.

Лечение на болки в мускулите

За определяне на правилно лечение на болките в мускулите е нужно да се установи причината за появата на миалгията. Реално трябва да се лекува именно първопричината, довела до болки в мускулите. Затова при определяне лечение на болки в мускулите се работи в две направления – терапия за основната причина за болките и лечение на самите болки.
Най-важната част от лечението на болките в мускулите е да се осигури почивка на тялото. В по-голямата част от случаите това помага и болките отшумяват за няколко дни. Така се случва при мускулна треска, болки в мускулите от физическо напрежение, леки травми, разтежения и наранявания. При по-тежките травми обаче, особено ако има и разкъсване на мускул, са нужни група от интервенции за лечение на раната, както и допълнителна лекарствена терапия за справяне с болката и възпалението. Болкоуспокояващите медикаменти всъщност са най-честите лекарства за болки в мускулите. В някои ситуации – като при травми например, са много ефективни студените компреси или прилагането на лед върху травмирания участък (без директен досег на леда с кожата). При други болки в мускулите пък се препоръчват топли компреси, горещ душ, нагряване с медицинска инфрачервена лампа. Локалните средства за намазване облекчават болката, отпускат спазмите, успокояват възпалението и релаксират напрегнатите мускули.
Много ефективни за лечение и профилактика на мускулни болки са физиотерапевтичните процедури, балнеолечението, кинезитерапията. Правилен двигателен режим бързо решава проблема с болките в мускулите, породени от напрежение, неудобна поза, от физическо претоварване. Изключително полезна е лечебна гимнастика, включваща много стречинг и релаксации.
Задължително при лечението на болки в мускулите се препоръчва изследване нивата на минералите и витамините, чиито дефицити биха довели до състоянието. При всички случаи се препоръчва прием на витамини при болки в мускулите, като се набляга на витамините от група В, витамин D, витамин С. Комбинацията от витамин В1 и витамин В12 е една от най-широко прилаганите при миалгия. Приемането на тези два витамина при болки в мускулите ускорява възстановяването, помага за облекчаване на болката и спазмите, подкрепя организма в справянето с възпалението на мускулната тъкан.
DMCA.com Protection Status