Болка в раменете

Едни от най-чувствителните места, които често търпят болка поради различни причини, са раменете. Защо болките в раменете са толкова чести и на какво се дължат?
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Защо се появява болката в раменете?

Раменете са доста чувствителни зони в човешкото тяло поради две основни причини – търпят голямо натоварване всеки ден и са в голяма близост до шията. Поради тази особеност много често всеки проблем в шията се отразява директно и на раменете. Също така при раменете са разположени едни от нервните сплитове в тялото – т.нар. плексуси. Това са зони, в които се преплитат множество нерви и са силно чувствителни. В случая раменният плексус е известен и като „брахиален“ и през него преминават гръбначно-мозъчни нерви, които се спускат през раменете и стигат до пръстите на ръцете. При възпаления и увреждане на нервите от този сплит се получават силни болки в раменете.
Казано най-общо, две са основните причини за болки в раменете. От една страна, болезнеността може да е породена от пробелми в самата раменна става. От друга страна, болката в раменете може да е свързана с патологични процеси в околните тъкани. Самата става често страда поради това, че е една от най-подвижните в тялото. Но при чести натоварвания, неправилна експлоатация и хранителни дефицити тя се уврежда и възпалява.
Болките в раменете много често са съпровождани и от други симптоми. В много случаи заедно с тях има и болки в шията и по хода на ръката до пръстите. Възможни са усещания като изтръпване, парене, чувство за студенина, за преминаване на ток или за иглички, мравучкане. При засягане на ставата освен болка в раменете може да има оток, зачервяване, пукане и щракане при движение, блокаж в ставата с ограничаване на движенията. Чести са също мускулни спазми на околните мускули, отслабване на мускулната сила в ръката, скованост, схващания, пареза и парализа на ръката. В някои случаи болките в раменете се съпровождат от температура и общо неразположение.

Видове болки в раменете

Според силата и придължителността на болката в раменете тя може да бъде остра или хронична. Острата болка в раменете се свързва по-често с травми, простуда, възпаления. Тя възниква по-скоро внезапно и обикновено сравнително бързо отшумява – при правилен подход на лечение. Хроничната болка в раменете се свързва и с хронични заболявания – най-често на самата раменна става, както и на гръбначния стълб в областта на шията.
Според произхода на болките в раменете те биват:
Болки в раменете, причинени от ставни заболявания. Най-често това са състояния, засягащи самата става и нейните компоненти. Тези болки са предимно артритни и артрозни болки в раменете, ревматични болки, с инфекциозен произход, в резултат на бурсит, тендинит и др.
Болки в раменете, породени от неврогочини заболявания. Те са свързани с неврити, невралгии, плексит, остеохондроза и поява на шипове, дископатия, дискова херния и др., които засягат раменния и шийния отдел.
Болки в раменете, причинени от вирусни заболявания, простуда, бактериални инфекции. При тях болезнеността може да се излъчва както ставите, така и по хода на нервите, от мускулите, сухожилията. Простудата и преохлаждането са много чести причини за появата на болки в раменете. Престой на студено или на течение, къпане със студена вода често се отразяват с поява на болка в раменете.
Болки в раменете, породени от физическа активност и спорт. Резултат са най-често от претоварване и полагане на физически усилия, които са над стандартното всекидневно натоварване. Може да се свързани с мускулна треска или с пренапрягане, разтежение, травми, носене на тежки чанти или други предмети.
Болки в раменете от неудобна поза. Обикновено са свързани със заемането на една и съща позиция продължително време, при която раменете, шията и съседните зони са напрегнати. Тези болки в раменете са характерни за работещи на компютър хора, за хора, на които работата е свързана с продължително протягане на ръцете нагоре, при работа с наведена глава през по-голямата част от деня, при свирене на музикален инструмент и др. Много честа за съвременния човек причина за болки в раменете.
Болки в раменете поради стрес. Раменете са една от зоните в тялото, която най-силно реагира на стрес. Инстинктивно при остър или хроничен стрес напрягаме мускулите на раменете и на шията, като тази реакция е предимно неосъзната. Мускулното напрежение обаче води до вдървеност и болка в раменете.
Болки в раменете поради травма. Удар, падане, инциденти, спортни травми, изкълчвания, изваждане на работа също са честа причина за болки в раменете.
Болки в раменете, породени от патологии на вътрешните органи. Понякога, макар и значително по-рядко, към раменете се излъчват болки, които тръгват от сърдечната област, от белите дробове и от разстройства на храносмилателната система.
Болки в раменете при тумори и други новообразувания на тъканите или на костите. Също рядка, но възможна причина за болки в раменете.

Методи за лечение на болки в раменете

Изборът на най-добър подход в лечението на болките в раменете е тясно свързан с първопричината за болезнеността. Затова са важни условията на възникване на болките в раменете, съпътстващите симптоми и характера на болката. Разговор и мануално (с ръце) изследване дават основна и допълнителна информация за състоянието. При по-сериозни състояния, свързани с болки в раменете, се назначават още рентген, компютърен томограф, ядрено-магнитен резонанс, електромиография, кръвни изследвания.
Лечението на болки в раменете не е специфично. Стандартно се използват обезболяващи средства и препарати с противовъзпалително действие – първоначално нестероидни, а при упорити и неповлияващи се болки – кортикостероидни. По-специфично лечение се налага при болки в раменете, предизвикани от травми, разкъсвания на тъкани, дискова херния. В такива случаи може да се наложи оперативна намеса или мануална терапия.
При всички болки в раменете, без значение каква е първопричината за появата им, се назначават добавки и витамини за облекчаване на болката и за намаляване на съпътстващите симптоми. Много често основните витамини при болки в раменете са от групата В – предимно витамин В1 и витамин В12. Те облекчават болезнеността, редуцират възпалението и помагат на бързата регенерация на мускулите и нервите. Успешно повлияват също и ставните болки в раменете.
Задължителна част от лечението при болки в раменете е физиотерапията и кинезитерапията. Препоръките са за редовно изпълнение на оздравителен комплекс от гимнастически упражнения за раменната област. При болки в раменете едновременно се обръща внимание на упражнения, които подобряват работата на ставите, усилват мускулатурата и подоряват храненето на тъканите. С лечебна и профилактична цел се препоръчва редовно периодично посещение на балнеолечебни и рехабилитационни центрове.
DMCA.com Protection Status