Болка в ставите

Ограничените движения, свързани с болезненост и скованост, често се дължат на болка в ставите. Въпреки че болките в ставите се смятат типични за възрастните хора, те може да се появят и в млада възраст, както и при деца. На какво се дължи това и какво е лечението на болките в ставите?
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Особености при болки в ставите

Ставите в човешкото тяло са една от най-важните компоненти на опорно-двигателния апарат, благодарение на която можем да се движим гъвкаво и свободно в пространството. Когато ставите страдат, освен че е налице болка, двигателните функции са значително нарушени. Походката е нарушена и нестабилна, което е предпоставка за по-чести падания и травми. Освен болка в ставата може да се усеща още парене, слабост, повишена чувствителност, а също да се чува пукане и прищракване.
Има различни видове стави – по-слабо подвижни, по-гъвкави, малки или големи, както и с различни форми. Но всички имат една основна функция – да свързват костите в тялото ни и да не позволяват триенето на кост в кост. Те също осигуряват и стабилност на опорно-двигателния апарат. С остаряването обаче ставите започват да се износват и да се увреждат. Много често се стига до нарушения в ставните хрущяли, които изтъняват или се разрушават. Това причинява болки в ставите и трайно променя двигателните способности. Затова старите хора често се подкрепят със помощни средства при ходене – бастун, проходилка, специални ролатори.
Болки в ставите може да има не само поради износването им с напредването на възрастта, но и поради редица други причини, които се срещат във всички възрасти. Посещение при лекар се налага, ако болката не изчезва в рамките на няколко дни, ако е придружена от температура, оток, зачервяване, както и ако е налице сериозно ограничаване на движението в ставата до неподвижност.

Причини за болки в ставите

Освен стареенето и износването на ставите, следните фактори много често могат да доведат до болки в ставите:
Наднормено тегло. Хората, които страдат от наднормено тегло, често имат болки в ставите, защото те са подложени на много по-голямо натоварване при движение.
Спортуване, физическа дейност. При някои спортове ставите понасят голямо напрежение, което води до болки в ставите. Същото се отнася и за прекомерно претоварване с физическа дейност, което е характерно за някои професии.
Артрит (увреждане и възпаление на ставите) или автоимунната форма на заболяването – ревматоиден артрит. Най-честата форма на обикновения артрит е остеоартритът, който се свързва с появата на дегенеративни промени в ставите. Обикновено зад болките в ставите стои именно остеоартрит.
Метаболитни нарушения - най-често подагра. Това е заболяване, при което се отлагат кристали на пикочната киселина в ставите и това причинява силна болка в ставата при движение. Болезненост има и поради възпаление на околните тъкани.
Травми – при удар, падане, по време на спортуване и т.н.
Вирусни заболявания и бактериални инфекции – те често са съпроводени от болки в ставите, които обикновено преминават след лечението на заболяването.
Употребата на някои медикаменти води до болки в ставите. Например – лекарства срещу висок холестерол, някои препарати за лечение на онкоболни пациенти и др.
Заемане на неудобна поза. Престоят в неудобна позиция на тялото може да е свързан със заседял начин на живот или със спецификата на конкретна професия.
Бременност – поради настъпващите изменения в тялото на бременната като подготовка за раждането и поради нарастването на плода. Това води до болка в ставите, която е възможна през всички месеци.
Дълъг престой на студено и пребиваване във влажна среда също провокират болки в ставите.
Възможно е за болката в ставите да има и друга причина. Реално списъкът с потенциални възможности, предизвикващи болки в ставите, е много голям. Изброените до тук обаче са едни от най-често срещаните.

Видове болки в ставите

Болката в ставата може да е различна по сила, по продължителност и по острота. Понякога е силна и пробождаща, друг път е по-слаба, тъпа или създава усещането за наличието на чужда тяло в ставата. В определени случаи се засилва само при движение или пък обратното – обездвижването предизвиква болка в ставите. Също болезнеността може да се усеща в една става, но и в две и повече стави едновременно. Болките в ставите може да са краткотрайни и сравнително бързо да отшумят, но може и да преминат в хронични и да останат в продължение на месеци или дори години.
Характеристиките на болката в ставите много зависят от причината, довела до болката. Например болката в ставите при подагра почти винаги е много силна и мъчителна, като трудно се поддава на лечение. Докато болките в ставите от преумора или неудобна поза обикновено са по-слаби и бързо се повлияват от почивка и възстановяване.
Според локацията в тялото се срещат няколко най-често разпространени видове болки в ставите.
Болка в ставите на коляното. Това е една от най-често срещаните болки в ставите. Ставите на колената носят голямо натоварване и всекидневно са подложени на напрежение.
Болка в ставите на рамената. Тези стави страдат често не само от физическо натоварване, но и поради често срещаните неврологични заболявания в областта на шията, които се отразяват с напрежение и спазми на съседните на раменните стави тъкани.
Болка в тазобедрените стави. Те носят голяма тежест и напрежение и също така са едни от най-големите стави в тялото.
Болка в ставите на китките. Най-често се свързва с професионално натоварване – при хора, които работят на компютър, които продължително време извършват еднообразни движения с ръцете от китките надолу и т.н.
Болка в темпоромандибуларните стави. Това са ставите на челюстта, които са едни от най-много подлаганите на напрежение и износване поради изключително интензивната всекидневна експлоатация. Изненадващо често тук също се появяват болки в ставите.

Лечение на болки в ставите

За назначаване на правилно лечение на болките в ставите най-голямо значение има определянето на точната причина за тях. В много от случаите при лекуване на първопричината болките в ставите изчезват. Хроничните болки при дегенеративни и системни заболявания са по-трудни за лечение и изискват комплексен подход.
Най-честите лекарства за болки в ставите са обезболяващите за редуциране на болезнеността и противовъзпалителните – за справяне с възпалителни процеси. Много ефективни са и локалните средства за намазване на засегнатата става. Те облекчават болката в ставите, намаляват възпалението, подобряват кръвооросяването и релаксират напрежението. Особено важна част от лечението на болките в ставите са определени хранителни добавки и витамини. Добавки с глюкозамини, колаген, куркумин, хондроитин, цинк, манган и др. са сред препоръчителните препарати за лечение на болки в ставите. То подпомагат възстановяването на хрущяла и се борят с възпалението. Подходящи витамини при болки в ставите са витамин С, D и Е, витамини от групата В. Според някои изследвания дефицитът на витамин В12 самостоятелно може да причини болки в ставите. Подчертава се ролята на витамина в комбинация с витамин В1 като силно средство за облекчаване на болките в ставите и за отпускане на напрежението в съседните тъкани.
Редовното движение, подходяща гимнастика и правилното хранене подпомагат както болките в ставите, така и забавят дегенеративните процеси в ставите и отлагат напред във времето обездвижването и сковаността на ставите.
DMCA.com Protection Status