Болки в гърба

Дискомфорт, невъзможност за изпълнение на прости дейности, влошен сън и самочувствие. Вероятно така се чувствате при болки в гърба. За нещастие при някои това е ежедневие. Защо е така и как да лекуваме болките в гърба? Има редица начини да си помогнем и драстично да подобрим състоянието си.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Болки в гърба
Болки в гърба 2

Видове болки в гърба

Изразът „болки в гърба“ е едно наистина общо понятие. С него се нарича всяка болезненост, която изпитваме в която и да е част от гърба. Болки в гърба хипотетично може да има абсолютно навсякъде, макар с по-голяма честота да се открива в някои определени участъци – например около кръста или близо до гръбначния стълб. Тези области са най-натоварени при извършването на различни дейности. Това води до изкривявания и гръбначни промени. Същевременно от пространствата между прешлените на гръбначния стълб тръгват гръбначномозъчните нерви, които са силно чувствителни и понякога се травмират или възпаляват.
Болките в гърба е възможно да са причинени и от вътрешни заболявания. При тези болки симптомите, местоположението и характера на болката са съвсем различни.
При болки в гърба, в зависимост от причината, може да изпитваме всякакви усещания – да ни пробожда, да ни „стяга“, да чувстваме пареща или тъпа болка, да имаме чувството, че нещо е заседнало между ребрата ни, че ни лазят мравки, бодат ни иглички или имаме изтръпнал участък. Силата на болките в гърба също може да е различна – от съвсем лека и почти неусетна до изключително силна болка, която ни пронизва при малки движения. Може да е остра, краткотрайна, или хронична, която ни измъчва седмици наред. Възможно е да ни боли при движение или само в определени пози. Съществуват и различни болки в гърба според това къде точно ги усещаме. Например – болка в долната част на гърба, в средната част, в горната част и към раменете, едностранна, двустранна, а също – повърхностна или по-дълбока като усещане. В някои случаи болките в гърба се разпространяват по крайниците, като е възможно да се усеща само в единия крак или само в едната ръка, както и двустранно.
Всички тези описания на болките в гърба са много важни, за да бъде установена точната причина за болезнеността и да се назначи правилната терапия при болки в гърба.

Причини за болките в гърба

Най-голямата група от причини за болките в гърба е свързана с проблеми в опорно-двигателния апарат, а също и в периферната нервна система. Но съществуват и други болестни процеси или странични фактори, които предизвикват такива оплаквания. Най-честите причини за появата на болки в гърба са:
Заболявания на гръбначния стълб, метаболитни проблеми, дегенеративни изменения, възпалителни заболявания. В тази група от потенциални причини за болките в гърба влизат заболявания като дискова херния, спинална стеноза, остеопороза, сколиоза, износване на дисковете, артроза, ревматизъм. Голяма част от изброените проблеми са свързани с остаряването, обмяната на веществата и с начина на живот. Те са много честа причина за болки в гърба.
Заемане на неудобна поза през по-голямата част на деня. Болката в гърба се появява при продължително заемане на една и съща поза – поради спецификата на извършваната работа или на професията като цяло.
Стрес, напрежение. За някои може да е изненадващо, но стресът и напрегнатият начин на живот провокират болки в гърба. Обикновено те са локализирани в горната част на гърба и обхващат раменете. Това са най-често напряганите зони при твърде стресиращо ежедневие и често именно там страдаме от болки в гърба.
Бременност, менструация. В тези периоди болките в гърба са чести, което, до голяма степен, се приема за нормално. Все пак състоянието може да бъде подпомогнато чрез прием на различни добавки и витамини при болки в гърба.
Вътрешно заболяване. Макар и рядко, някои болки в гърба са породени от вътрешни заболявания. В такива случаи болката ирадира (разнася се) към гърба, но проблемът е с вътрешните органи. Такива болки в гърба се срещат при заболявания на белите дробове, сърдечни заболявания, жлъчни, стомашни, чернодробни болести и други.
Травми. Понякога и малки травми могат да причинят силни болки в гърба – в зависимост какви тъкани са засегнати. Фрактурите са едни от най-тежките травми и водят до силна болка. Тук трябва да включим и болките в гърба, причинени при рязко повдигане на тежест – един от най-честите проблеми на хората, работещи тежка физическа работа. Някои от тези състояния са заради неправилен начин на живот. Например – натовареното ежедневие, заседналият начин на живот, липсата на двигателна активност, грешки в режима на спортуване, наднормено тегло, неправилно хранене. Всички те водят до болки в гърба и влошават състоянието при вече налична болезненост.
Болки в гърба може да се породят и заради неправилен начин на живот. Например – натовареното ежедневие, заседналият начин на живот, липсата на двигателна активност, грешки в режима на спортуване, наднормено тегло, неправилно хранене. Всички те водят до болки в гърба и влошават състоянието при вече налична болезненост.
Болки в гърба 5
Болки в гърба 6
Болки в гърба 8
Болки в гърба 10

Лечение на болките в гърба

Ефективното лечение на болките в гърба започва с правилно поставяне на диагноза. От разговор с личния лекар ще стане ясно какви изследвания първоначално трябва да се проведат и дали е необходимо направление към специалист. Тук най-важно е пациентът реалистично и правилно да опише вида на болките в гърба и симптомите, които изпитва.
Най-честото изследване при болки в гърба обикновено е рентгенография, но е възможно да се направи ехография – ако се подозира връзка с вътрешните органи, както и скенер и ядрено-магнитен резонанс.
След установяване на причината за болките в гърба се назначава лечение на основния проблем. Например при болки в гърба заради остеопороза, която се развива поради проблеми с обмяната на веществата, се лекува метаболизмът на пациента.
При заболявания на жлъчката се лекува болният орган и т.н. Много от състоянията на болки в гърба обаче нямат специфично лечение, а се третира основно симптомът болка и се назначава физиотерапия. Препоръчва се също физиотерапевтична профилактика през определени периоди от време.
За лечението на болките в гърба най-често се назначават болкоуспокояващи и противовъзпалителни, които могат да бъдат приемани перорално или инжекционно в по-тежките случаи. След острата фаза на болка в гърба, пациентът се насочва към промяна в начина на живот. Основните съвети са: редуциране на теглото, промяна на позата или стойката, ограничаване на стреса, изготвяне на програма за оздравителна гимнастика за справяне с болките в гърба.
Препоръчва се още пълноценно хранене, включващо продукти за подобряване на метаболизма, за укрепване на мускулите и костната система. Често при лечението на болки в гърба се включват и минерали и витамини, понякога комбинирани в специален комплекс за гърба.

Витамини при болки в гърба

Недостигът на някои витамини в храната или невъзможността им да бъдат усвоени – поради храносмилателни проблеми например, е предпоставка за появата на болки в гърба. Това налага включването им като хранителни добавки или увеличаване на приема чрез храната. Те са подходящи както в периоди на остра болка в гърба, така и с цел профилактика. Витамините от групата В имат най-голяма връзка с лечението на болки в гърба – особено свързани с опорно-двигателния апарат и нервната система. Витамин В12 е един от най-значимите в при лечението на болки в гърба. Той ускорява възстановяването на нервните клетки и повишава устойчивостта им. Облекчава болките в гърба и редуцира напрежението. Необходим е за образуването на миелиновата обвивка – защитното покритие на нервните клетки.

Всъщност недостигът на витамина сам по себе си може да причини болки в гърба.
Друг важен витамин при болки в гърба е Витамин В1. Той също играе основна роля в поддържането на миелиновата обвивка, а също – и за производството на невромедиатори (сигнални вещества в нервната система, отговорни за предаването на нервните импулси). По тази причина приемът на тези два витамина при болки в гърба са силно препоръчителни и водят до подобрение.

Милгамма® 50 mg/ 250 микрограма обивити таблетки е комбиниран В-витаминен препарат при болки в гърба и кръста, който има две активни съставки: Бенфотиамин (дериват на витамин В1 - мастноразтворима форма на този витамин, който многократно по-добре се усвоява от организма) и Цианокобаламин (вит. В12).

- Бенфотиаминът е по-мощен дериват (мастноразтворима форма) на обикновения витамин В1 и поради това се усвоява 5 пъти по-добре от организма, в сравнение със същите количества от обичайния водоразтворим витамин В1. След резорбцията в организма, вътре в клетките, бенфотиамин вече се превръща във витамин В1. Той е съществен за нормалното разграждане на въглехидратите, което е жизнено важно за доставяне на енергия на нервните клетки и помага за облекчаването на болките в кръста.

- Цианокобаламинът (витамин В12) е незаменим за клетъчния обмен, за нормалното кръвообразуване и функциите на нервната система. Той участва в изграждането на обвивките на нервните вкална, което определя нормалната им скорост на провеждане на нервните импулси. Освен това витамин В12 регулира синтезата на нуклеиновите киселини, а с това и изграждането на нови клетъчни ядра.

Милгамма® 50 mg/ 250 микрограма обивити таблетки съдържа висока доза В-витамини. Във високи дози витамините от група В, притежават фармакологични свойства, които обясняват аналгетичните, антиневралгичните и регенеративните ефекти, които могат да бъдат постигнати при лечение с Милгамма® 50 mg/ 250 микрограма обивити таблетки - повлияване както болката, така и другите неврологични симптоми и регенерацията на увредените периферни нерви!
DMCA.com Protection Status