ПолезноБолки в кръста и в гръбнака

Може би най-честите проблеми с гърба са болките в кръста и болките в гръбнака. Това се две области от тялото ни, които носят голямо натоварване. Заради все по-често седящия начин на живот те страдат все повече и повече.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Болки в кръста

„Кръст“ в човешкото тяло се нарича лумбалният дял на гръбнака (гръбначния стълб). Той има задачата да поддържа стойката ни изправена и да гарантира стабилност на тялото. Поради това е подложен на голямо натоварване, особено при продължителен седеж и физически усилия. Болките в кръста са симптом, а не заболяване сами по себе си. Най-често говорят за проблеми с мускулите, сухожилията, лумбалните прешлени, нервни окончания, стави, кости. Характерно за някои болки в кръста е разпростирането на болезнеността по хода на крака. Болката може да обхване целия крак. Обикновено е едностранно – откъм страната на засегнатите тъкани или кости. Също може да има схващания на мускулите на крака, изтръпване или слабост, достигащи дори до пръстите на краката. Причината е, че от кръста излизат нерви, които се разпростират по цялата дължина на крака. Когато са засегнати в областта на кръста, неприятните усещания може да се спуснат по целия крак. Тук често говорим за ишиас – притискане и възпаление на седалищния нерв, което е едно от най-честите състояния, свързвани с болки в кръста. Най-честите причини за болки в кръста са свързани с продължителен седеж, физическо усилие (често повдигане на тежест), рязко движение в лумбалния дял, травми (например падане, при спортуване), удар, бременност. Патологичните състояния, предизвикващи болка в кръста са гръбначни промени, възпаления, новообразувания. Тези процеси и промените, които предизвикват, провокират болки в кръста.

Болки в гръбнака

За болки в гръбнака се говори, когато е налице болезненост по хода на гръбначния стълб – от кръста до шията. Тук също болките се провокират от страдание на някои от компонентите на опорно-двигателния апарат. Вероятните причини обикновено са напрежения, изменения, възпаления, притискания или травми в областта на прешлените, мускулите, ставите. Евентуалните причини за болки в гръбнака много често са неправилна походка или стойка, заемане продължително време на неподходяща поза, дълго седене – работа на бюро и на компютър например. При децата – носене на тежки раници и неправилен седеж на чина. Изброените проблеми на стойката не просто водят до болки в гръбнака, но и предизвикват трайни изменения, засягащи прешлените, ставите, мускулите и т.н. При по-сериозни промени – например гръбначни изкривявания, страдат и жизненоважни органи – най-често бял дроб, сърце. Сред честите причини за болките в гръбнака са именно състоянията сколиоза, кифоза и лордоза, които се проявяват с изкривявания в различни посоки и участъци на гръбначния стълб. Характерен симптом при болки в гръбнака е разпространението на болката по ръцете. Тя е поради засегнати коренчета на нервите, излизащи от междупрешленните пространства в гръбнака. Възможно е също да има слабост, изтръпване, мускулни спазми.

Видове болки в кръста и гръбнака

Макар че засягат различни участъци от гръбначния стълб, болките в кръста и гръбнака се проявяват по сходен начин като характеристики. Те могат да са краткотрайни и бързо да отшумяват, или да са продължителни и да изискват сериозно лечение. Възможно е да се усещат като пробождане, притискане, постоянна болезненост, изтръпване, иглички, пареща болезненост, придружени от променена или запазена сетивност. Най-общо могат да бъдат диференцирани три основни видове болки в кръста и гръбнака – според продължителността на болката.
Остра болка в кръста или гръбнака. Появява се внезапно и има сравнително кратка продължителност.
Подостра болка в кръста или гръбнака. Персистира от месец до три-четири месеца.
Хронична болка в кръста или гръбнака. Продължава повече от четири месеца и трудно се поддава на лечение.
Според моментите на проява болката в кръста и болката в гръбнака може да се провокират от движение, а да не се чувстват в покой. И обратното – да се усещат в покой и да се притъпяват при движение. Може да се определят още два основни вида болка в кръста и гръбнака – според засегнатите компоненти.
Коренова – тя е резултат от притискане или възпаление на коренчета на нервите на гръбнака.
Аксиална – болката се проявява в останалите в мускулите, ставите, сухожилията, костите.
Остра болка в кръста или гръбнака. Появява се внезапно и има сравнително кратка продължителност.
Подостра болка в кръста или гръбнака. Персистира от месец до три-четири месеца.
Хронична болка в кръста или гръбнака. Продължава повече от четири месеца и трудно се поддава на лечение.
Според моментите на проява болката в кръста и болката в гръбнака може да се провокират от движение, а да не се чувстват в покой. И обратното – да се усещат в покой и да се притъпяват при движение.
Може да се определят още два основни вида болка в кръста и гръбнака – според засегнатите компоненти.
Коренова – тя е резултат от притискане или възпаление на коренчета на нервите на гръбнака.
Аксиална – болката се проявява в останалите в мускулите, ставите, сухожилията, костите.

Лечение на болки в кръста и гръбнака

Подходът за лечение както на болката в кръста, така и на болката в гръбнака е сходен, тъй като първопричините също са сходни. Усилията са насочени в няколко посоки – облекчаване на болката, лечение на възпалението, физиотерапия и рехабилитация. На този етап се предписват противовъзпалителни препарати, болкоуспокояващи медикаменти, кремове и гелове за намазване, с цел отпускане на мускулното напрежение и редуциране на болката в кръста и гръбнака. Възможно е и въвеждането на инжекционни препарати, ако болката е твърде силна и драматично ограничава движенията на пациента.

След острия етап се прилагат възстановителни и лечебни процедури, като част от физиотерапевтична програма, процедури с минерална вода и лечебна кал. В редки, но не изключителни случаи, се извършва хирургическо лечение на болки в кръста и гръбнака. До него се прибягва в краен случай. Назначава се най-вече когато болките в кръста и гръбнака са съпроводени от тежки двигателни нарушения и невъзможност за възстановяване чрез медикаментозно лечение. С цел профилактика на болките в кръста и болките в гръбнака се налага промяна в ежедневието. Задължително корекция на стойката и позата, повишение на двигателната активност, лечебна гимнастика. Някои комплекси с упражнения са силно ефективни. Задължително индивидуалните програми се изготвят от специалисти, запознати с проблема. Мускулното укрепване води до по-редки проблеми в областта на гръбнака и кръста.

Съответно болките в кръста и в гръбнака се случват по-рядко.
При лечението на болки в кръста и гръбнака се набляга и на хранителния режим. Известно е, че редица храни подобряват здравето на ставите, костите, сухожилията, мускулите, нервната система и че недостигът на определени витамини и минерали се отразява негативно, като дори може да провокира болки в кръста и болки в гръбнака.

За профилактика и при лечение на вече проявени болки най-често се изписва допълнително прием на витамини от групата В. Най-ефективни са витамин В1 и витамин В12. В комбинация, те стимулират бързото лечение на възпалението и болката в кръста, и болката в гръбнака, ускоряват връщането на нормалния тонус, подобряват предаването на нервния импулс и клетъчната регенерация.

Също така, двата витамина, при болки в гръбнака и кръста, са важни за синтеза на защитната обвивка на нервите – т.нар. миелинизация. Това ги прави подходящи и в моменти на различна по степен болезненост, и в периоди без болка с цел профилактика. Те могат да се комбинират с други витамини и минерали за още по-ефективно действие срещу болки в гръбнака и кръста.

Милгамма®50 mg/250 микрограма обивити таблетки е комбиниран В-витаминен препарат.
Милгамма®50 mg/250 микрограма обивити таблетки има две активни съставки: Бенфотиамин (дериват на витамин В1 - мастноразтворима форма на този витамин, който многократно по-добре се усвоява от организма) и Цианокобаламин (вит. В12).
- Бенфотиаминът е по-мощен дериват (мастноразтворима форма) на обиновения витамин В1 и поради това се усвоява 5 пъти по-добре от организма, в сравнение със същите количества от обичайния водоразтворим витамин В1. След резорбцията в организма, вътре в клетките, бенфотиамин вече се превръща във витамин В1. Той е съществен за нормалното разграждане на въглехидратите, което е жизнено важно за доставяне на енергия на нервните клетки.
- Цианокобаламинът (витамин В12) е незаменим за клетъчния обмен, за нормалното кръвообразуване и функциите на нервната система. Той участва в изграждането на обвивките на нервните вкална, което определя нормалната им скорост на провеждане на нервните импулси. Освен това витамин В12 регулира синтезата на нуклеиновите киселини, а с това и изграждането на нови клетъчни ядра.
Милгамма® 50 mg/ 250 микрограма обивити таблетки съдържа висока доза В-витамини.
Във високи дози витамините от група В, притежават фармакологични свойства, които обясняват аналгетичните, антиневралгичните и регенеративните ефекти, които могат да бъдат постигнати при лечение с Милгамма® 50 mg/ 250 микрограма обивити таблетки - повлияване както болката, така и другите неврологични симптоми и регенерацията на увредените периферни нерви!
DMCA.com Protection Status