Болки в кръста и в гръбнака

Може би най-честите проблеми с гърба са болките в кръста и болките в гръбнака. Това се две области от тялото ни, които носят голямо натоварване. Заради все по-често седящия начин на живот те страдат все повече и повече.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Болки в кръста

„Кръст“ в човешкото тяло се нарича лумбалният дял на гръбнака (гръбначния стълб). Той има задачата да поддържа стойката ни изправена и да гарантира стабилност на тялото. Поради това е подложен на голямо натоварване, причина за което е са и болките в кръста, особено при продължителен седеж и физически усилия. Болките в кръста са симптом, а не заболяване сами по себе си. Най-често болките в кръста говорят за проблеми с мускулите, сухожилията, лумбалните прешлени, нервни окончания, стави, кости. Характерно за някои болки в кръста е разпростирането на болезнеността по хода на крака. Болката в кръста може да обхване и целия крак. Обикновено е едностранно – откъм страната на засегнатите тъкани или кости. Също може да има схващания на мускулите на крака, изтръпване или слабост, достигащи дори до пръстите на краката, отново заради болки в кръста. Причината е, че от кръста излизат нерви, които се разпростират по цялата дължина на крака. Когато са засегнати в областта на кръста, неприятните усещания може да се спуснат по целия крак. Тук често говорим за ишиас – притискане и възпаление на седалищния нерв, което е едно от най-честите състояния, свързвани с болки в кръста.
Най-честите причини за болки в кръста са свързани с продължителен седеж, физическо усилие (често повдигане на тежест), рязко движение в лумбалния дял, травми (например падане, при спортуване), удар, бременност. Патологичните състояния, предизвикващи болка в кръста са гръбначни промени, възпаления, новообразувания. Тези процеси и промените, които предизвикват, провокират болки в кръста.

Болки в гръбнака

За болки в гръбнака се говори, когато е налице болезненост по хода на гръбначния стълб – от кръста до шията. Тук също болките се провокират от страдание на някои от компонентите на опорно-двигателния апарат. Вероятните причини за болки в кръста обикновено са напрежения, изменения, възпаления, притискания или травми в областта на прешлените, мускулите, ставите. Евентуалните причини за болки в гръбнака много често са неправилна походка или стойка, заемане продължително време на неподходяща поза, дълго седене – работа на бюро и на компютър например. При децата – носене на тежки раници и неправилен седеж на чина. Изброените проблеми на стойката не просто водят до болки в гръбнака, но и предизвикват трайни изменения, засягащи прешлените, ставите, мускулите и т.н. При по-сериозни промени – например гръбначни изкривявания, страдат и жизненоважни органи – най-често бял дроб, сърце. Сред честите причини за болките в гръбнака са именно състоянията сколиоза, кифоза и лордоза, които се проявяват с изкривявания в различни посоки и участъци на гръбначния стълб.
Характерен симптом при болки в гръбнака е разпространението на болката по ръцете. Тя е поради засегнати коренчета на нервите, излизащи от междупрешленните пространства в гръбнака. Възможно е също да има слабост, изтръпване, мускулни спазми.

Видове болки в кръста и гръбнака

Макар че засягат различни участъци от гръбначния стълб, болките в кръста и гръбнака се проявяват по сходен начин като характеристики. Болките в кръста могат да са краткотрайни и бързо да отшумяват, или да са продължителни и да изискват сериозно лечение. Възможно е да се усещат като пробождане, притискане, постоянна болезненост, изтръпване, иглички, пареща болезненост, придружени от променена или запазена сетивност. Най-общо могат да бъдат диференцирани три основни видове болки в кръста и гръбнака – според продължителността на болката.

Остра болка в кръста или гръбнака. Появява се внезапно и има сравнително кратка продължителност.
Подостра болка в кръста или гръбнака. Персистира от месец до три-четири месеца.
Хронична болка в кръста или гръбнака. Продължава повече от четири месеца и трудно се поддава на лечение.
Според моментите на проява болката в кръста и болката в гръбнака може да се провокират от движение, а да не се чувстват в покой. И обратното – да се усещат в покой и да се притъпяват при движение.
Може да се определят още два основни вида болка в кръста и гръбнака – според засегнатите компоненти.
Коренова – тя е резултат от притискане или възпаление на коренчета на нервите на гръбнака.
Аксиална – болката се проявява в останалите в мускулите, ставите, сухожилията, костите.

Лечение на болки в кръста и гръбнака

Подходът за лечение както на болки в кръста, така и на болки в гръбнака е сходен, тъй като първопричините също са сходни. Усилията са насочени в няколко посоки – облекчаване на болката, лечение на възпалението, физиотерапия и рехабилитация. На този етап се предписват противовъзпалителни препарати, болкоуспокояващи медикаменти, кремове и гелове за намазване, с цел отпускане на мускулното напрежение и редуциране на болките в кръста и гръбнака. Възможно е и въвеждането на инжекционни препарати, ако болките в кръста са твърде силни и драматично ограничава движенията на пациента.

След острия етап се прилагат възстановителни и лечебни процедури, като част от физиотерапевтична програма, процедури с минерална вода и лечебна кал. В редки, но не изключителни случаи, се извършва хирургическо лечение на болки в кръста и гръбнака. До него се прибягва в краен случай. Назначава се най-вече, когато болките в кръста и гръбнака са съпроводени от тежки двигателни нарушения и невъзможност за възстановяване чрез медикаментозно лечение. С цел профилактика на болките в кръста и болките в гръбнака се налага промяна в ежедневието. Задължително корекция на стойката и позата, повишение на двигателната активност, лечебна гимнастика. Някои комплекси с упражнения са силно ефективни. Задължително индивидуалните програми се изготвят от специалисти, запознати с проблема. Мускулното укрепване води до по-редки проблеми в областта на гръбнака и кръста.


Съответно болките в кръста и в гръбнака се случват по-рядко.
При лечението на болки в кръста и гръбнака се набляга и на хранителния режим. Известно е, че редица храни подобряват здравето на ставите, костите, сухожилията, мускулите, нервната система и че недостигът на определени витамини и минерали се отразява негативно, като дори може да провокира болки в кръста и болки в гръбнака.

За профилактика и при лечение на вече проявени болки най-често се изписва допълнително прием на витамини от групата В. Най-ефективни са витамин В1 и витамин В12. В комбинация, те стимулират бързото лечение на възпалението и болките в кръста, и болката в гръбнака, ускоряват връщането на нормалния тонус, подобряват предаването на нервния импулс и клетъчната регенерация.

Също така, двата витамина, при болки в кръста и гръбнака, са важни за синтеза на защитната обвивка на нервите – т.нар. миелинизация. Това ги прави подходящи и в моменти на различна по степен болезненост, и в периоди без болка с цел профилактика. Те могат да се комбинират с други витамини и минерали за още по-ефективно действие срещу болки в гръбнака и кръста.
Милгамма®50 mg/250 микрограма обивити таблетки е комбиниран В-витаминен препарат.
Милгамма®50 mg/250 микрограма обивити таблетки има две активни съставки: Бенфотиамин (дериват на витамин В1 - мастноразтворима форма на този витамин, който многократно по-добре се усвоява от организма) и Цианокобаламин (вит. В12).
- Бенфотиаминът е по-мощен дериват (мастноразтворима форма) на обиновения витамин В1 и поради това се усвоява 5 пъти по-добре от организма, в сравнение със същите количества от обичайния водоразтворим витамин В1. След резорбцията в организма, вътре в клетките, бенфотиамин вече се превръща във витамин В1. Той е съществен за нормалното разграждане на въглехидратите, което е жизнено важно за доставяне на енергия на нервните клетки.
- Цианокобаламинът (витамин В12) е незаменим за клетъчния обмен, за нормалното кръвообразуване и функциите на нервната система. Той участва в изграждането на обвивките на нервните вкална, което определя нормалната им скорост на провеждане на нервните импулси. Освен това витамин В12 регулира синтезата на нуклеиновите киселини, а с това и изграждането на нови клетъчни ядра.
Милгамма® 50 mg/ 250 микрограма обивити таблетки съдържа висока доза В-витамини.
Във високи дози витамините от група В, притежават фармакологични свойства, които обясняват аналгетичните, антиневралгичните и регенеративните ефекти, които могат да бъдат постигнати при лечение с Милгамма® 50 mg/ 250 микрограма обивити таблетки - повлияване както болката, така и другите неврологични симптоми и регенерацията на увредените периферни нерви!
DMCA.com Protection Status