Болки в шията и врата

Слабо звено в мускулно-скелетната система на човека е шията. Тя често страда от „болестите“ на съвременните хора – седящия начин на живот, работата на компютър и ползването на смартфон и/или таблет. Реагира с болки в шията, които понякога се съпровождат от сериозни изменения и допълнителни симптоми.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Особености при появата на болки в шията и врата

Болките в шията и врата може да възникнат при хора от всички възрасти. По-характерно е оплакванията за болки в шията и врата да се появяват при възрастни – заради настъпващи изменения при нормалния процес на стареене. Поради техническата революция, един от най-негативните фактори е ползването на смартфони. Проблемът е в навеждането на главата надолу по време на сърфиране в интернет, игра или преглед на друга информация от телефона. Понякога се остава в тази поза с часове, след което се наблюдават оплаквания от болки в шията и врата. Това натоварва целия врат изключително много и с времето води до редица неблагоприятни промени.
Хората, прекарващи деня си в работа на компютър, също са застрашени от появата на болки в шията и врата. Заемането на една и съща поза и непрекъснатото напрежение в мускулите заради положението на ръцете са достатъчна причина за болка в шията и врата – особено в край на работния ден.
Разбира се, не само употребата на техническите средства е причина за болки в шията и врата, макар това да са най-разпространените предпоставки днес. В риск са и всички, които изпълняват дейности с вдигната нагоре глава достатъчно дълго време в денонощието. Например – майстори, бояджии, шпакловчици и т.н. Те много често страдат от болки в шията и врата. Както и всички, чиито дейности са свързани с навеждане на главата надолу – шивачи, грънчари, други занаятчии и т.н. Реално хората с дейности, напрягащи шийния дял на гръбначния стълб, има опасност да развият болки в шията и врата.
Застрашени от болки в шията са също спортистите, извършващите тежък труд хора, хората в напреднала възраст, шофьори, жените в менопауза (поради хормонални и метаболитни промени) и др. Особено внимание се обръща на хората с много силен стрес в ежедневието, тъй като при тях болките в шията са в резултат на образувалото се напрежение. Често несъзнателно се напрягат именно мускулите на шията и цялата област, включително раменете. Това води до хронични болки в шията и врата, които не са свързани с физическа първопричина.

Конкретни причини за болки в шията и врата

До тук изброихме рисковете от начина на живот и работа за появата на болки в шията и врата. Ето и кои са най-честите патологични състояния, водещи до болка в шията и врата:
Дископатия - известна и като дискова херния. Дископатията е много честа причина за болки в шията и врата. Проявява се чрез разкъсване на фиброзния пръстен на междупрешленните дискове и излизане на вътрешното меко съдържимо в пространството извън прешлените. Освен придружавано от силни болки в шията и врата, състоянието е и много опасно в напреднала фаза и без лечение – то може да предизвика схващания, слабост и парализа от шията надолу
Радикулит - притискане и възпаление на коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви в областта на шията
Шийна спондилоза - патологично състояние, получено поради износване с напредването на възрастта на прешлените на врата и мешдупрешленните дискове. Също честа причина за болките в шията и врата
Шийна остеохондроза - дегенеративно заболяване, при което настъпват изменения в прешлените и междупрелшленните дискове, както и разрушаване на хрущялите. Дължи се на метаболитни нарушения и предизвиква сериозни болки в шията и врата
Шипове, наричани също и с медицинското название остеофити. Ошипяването често е част от развитието на шийна остеохондроза и една от най-честите причини за болки в шията и врата
Травми от различно естество, предизвикващи от слаби до силни болки в шията и врата.
Злокачествени или доброкачествени образувания
Артритни промени.
Настинка, вирус, инфекции. Обикновено причиняват краткотрайни болки в шията и врата, докато трае инфекцията

Видове болки в шията и врата

Болките в шията и врата могат да бъдат изключително силни и да нарушат съществено качеството на живот. Понякога са с такава интензивност, че може да се наложи временно обездвижване на шията и врата. В зависимост от първопричината за тях, болките в шията и врата биват от краткотрайни и бързо изчезващи до хронични – с продължителност месеци и години. Възможно е болката в шията и врата да се проявява в една точка или да се разпростира на големи участъци. Понякога е едностранна, друг път е двустранна, а в определени случаи – обхваща част от вертикалната ос в централната зона на шията. Освен болки в шията и врата, се наблюдават и усещания като парене, мравучкане, иглички, изтръпване. Характерно е, че те се проявяват не само в шията, но и в раменете и по хода на ръцете, като може да обхванат дори пръстите – в резултат на дразненето на травмирания нерв. Честа проява е и слабост на ръцете или променена чувствителност.
Поради естеството на местополжението болките в шията и врата често са съпроводени и от други симптоми. Наблюдават се оплаквания като световъртеж, замаяност, мускулни спазми, главоболие, нарушения в слуха, шум в ушите, които се разгръщат наред с болките в шията. Те се дължат на притискането на гръбначния мозък и на по-слабото кръвооросяване на мозъка поради компресиране на кръвоносни съдове.

Лечение на болки в шията и врата

Леките случаи на болки в шията и врата се лекуват медикаментозно в комбинация с физиотерапия. В острите фази се назначават обезболяващи и противовъзпалителни средства в комбинация с витамини от групата В.
В останалите периоди се предписват физиотерапевтични процедури, кинезитерапия, индивидуална оздравителна гимнастика. При болки в шията поради метаболитни нарушения се назначават специфични препарати за подобряване на обмяната на веществата. Препоръчва де редуциране на стреса и промяна в позата и стойката.

Пациентите се обучават в правилен режим на работа с почивки и раздвижвания през определен период от време в рамките на деня, с цел превенция на болките в шията и врата.
Редуциращо болезнеността и подпомагащо възстановяването средство при болки в шията и врата е носенето на специална ортопедична яка.
Тя поддържа главата и ограничава движенията на врата. Този тип яки се наричат още ортези.
При лечението на болки в шията и врата се ползва и оперативен метод, но той е прилаган само в краен случай. Обоснован е при тежки травми и изменения, застрашаващи пациента от парализа и сериозни двигателни нарушения. В процеса на лечение на болки в шията и врата се обръща специално внимание на пълноценното хранене.
Препоръчително е стимулиращо правилната обмяна на веществата хранене, с високо съдържание на подходящи минерали и витамини при болки в шията и врата. Особено препоръчителни са продукти с витамин В1 и витамин В12, които са от ключово значение за бързото справяне с болката в шията и врата и за доброто здраве на периферната нервна система. Това са основно животински продукти – месо, млечни продукти, риба, яйца. За лечение и профилактика на болки в шията двата витамина се приемат и под формата на добавка.
Те предпазват от възпаления и увреждания на нервите, а също водят до по-бърза регенерация и облекчаване на болката в шията и врата.

Милгамма® 50 mg/ 250 микрограма обивити таблетки е комбиниран В-витаминен препарат, който има две активни съставки: Бенфотиамин (дериват на витамин В1 - мастноразтворима форма на този витамин, който многократно по-добре се усвоява от организма) и Цианокобаламин (вит. В12).
- Бенфотиаминът е по-мощен дериват (мастноразтворима форма) на обиновения витамин В1 и поради това се усвоява 5 пъти по-добре от организма, в сравнение със същите количества от обичайния водоразтворим витамин В1. След резорбцията в организма, вътре в клетките, бенфотиамин вече се превръща във витамин В1. Той е съществен за нормалното разграждане на въглехидратите, което е жизнено важно за доставяне на енергия на нервните клетки.
- Цианокобаламинът (витамин В12) е незаменим за клетъчния обмен, за нормалното кръвообразуване и функциите на нервната система. Той участва в изграждането на обвивките на нервните вкална, което определя нормалната им скорост на провеждане на нервните импулси. Освен това витамин В12 регулира синтезата на нуклеиновите киселини, а с това и изграждането на нови клетъчни ядра.
Милгамма® 50 mg/ 250 микрограма обивити таблетки съдържа висока доза В-витамини. Във високи дози витамините от група В, притежават фармакологични свойства, които обясняват аналгетичните, антиневралгичните и регенеративните ефекти, които могат да бъдат постигнати при лечение с милгамма обвити таблетки - повлияване както болката, така и другите неврологични симптоми и регенерацията на увредените периферни нерви!
DMCA.com Protection Status