Диабет тип 1

Захарният диабет тип 1 е обществено значимо заболяване. То драстично променя ежедневието на болния и налага доживотен контрол над кръвната захар с инсулин.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Какво представлява и как се проявява диабет тип 1?

Диабет тип 1 е заболяване, свързано с поддържане на хронично повишена кръвна захар и достигане на опасни нива на глюкозата в кръвта – т.нар. хипергликемия. Това състояние уврежда редица органи и при определени обстоятелства може да бъде животозастрашаващо. Причината за повишената кръвна захар при диабет тип 1 е нарушената способност на панкреаса – задстомашната жлеза, да произвежда хормонът инсулин. Той отвежда глюкозата от кръвта до клетките в тялото, като така им осигурява енергия. Когато инсулинът е малко, кръвната захар остава неусвоена и клетките в тялото „гладуват“. Развива се диабет тип 1.
Главната причината за диабет тип 1 е неправилното функциониране на имунната система, която атакува собствените си клетки. В случая имунната атака е насочена към клетките на панкреаса. В резултат на тази неадекватна реакция на имунитета се блокира производството на инсулин и бета клетките на задстомашната жлеза, чиято основна задача е да синтезират важния хормон, постепенно умират. Понякога в рамките на няколко години загиват всички бета клетки на панкреаса, но в други случаи значително количество живи панкреатични клетки се откриват много години след началото на болестта.
Не е категорично ясно каква е причината за автоимунната реакция на организма, довела до появата на диабет тип 1. Предполага се, че отключващ фактор за нея е преболедуването от някои вируси или инфекции, преживяването на силен стрес, дефицитът на определени вещества (например цинк, хром, витамин Е), околната среда, начинът на хранене и генетичната предразположеност. Категорични доказателства за това кои са точните провокиращи фактори на диабет тип 1 обаче все още няма.

Симптоми на диабет тип 1

Особеност на диабет тип 1 е това, че той се проявява много повече в детска и млада възраст, за разлика от диабет тип 2, който е типичен за по-напреднала възраст. Все пак диабет тип 1 се среща и при възрастни хора.
Началото на диабет тип 1 обикновено е остро (понякога се развива в рамките на дни или седмици) и е съпроводено от редица симптоми. Всички се дължат на повишената кръвна захар. Те са:
Повишена жажда. Болният непрекъснато има нужда да пие вода поради високата кръвна захар.
Често уриниране. Също реакция на организма в стремежа му да изхвърли излишната кръвна захар. При изследване на урината се установява наличието на захар.
Рязко отслабване без причина. Болните от диабет тип 1 много рязко губят тегло. Това отслабване е резултат от гладуването на клетките, които не получават храна поради липсата на инсулин.
Непрекъснато чувство на глад. То също се дължи на това, че тялото не получава достатъчно енергия заради неусвояването на гюкозата. По тази причина болните от диабет тип 1 изпитват повишено усещане за глад.
Непрекъсната умора. Недостигът на енергия за клетките се проявява като непрекъсната умора на физическо и психическо ниво за болния от диабет тип 1 човек.
Суха кожа, кожни инфекции, сърбежи.
Трудно зарастване на рани.
Заемане на неудобна поза. Престоят в неудобна позиция на тялото може да е свързан със заседял начин на живот или със спецификата на конкретна професия.
Замъглено зрение.
Дълъг престой на студено и пребиваване във влажна среда също провокират болки в ставите.
Парестезии – изтръпване, мравучкане, усещане за боцкане с иглички по кожата – предимно на крайниците.
Всъщност симптомите на диабет тип 1 се проявяват известно време, след като имунната система е започнала да атакува клетките на панкреаса. Болестта се регистрира едва след като голяма част от панкреатичните клетки вече са загинали.

Усложнения при диабет тип 1

Още в началото – преди откриването на заболяването, настъпва едно от най-честите усложнения при недиагностициран диабет тип 1. Това е диабетната кетоацидоза. При това състояние е налице изключително висока кръвна захар, която няма как да бъде усвоена от организма поради липсата на достатъчно инсулин. Тялото започва да черпи по спешност енергия от собствените си запаси, разграждайки мазнини. При този процес се отделят множество кетони (киселини), които са токсични за организма. Повишената киселинност вреди на всички клетки в тялото, нарушават се редица функции и много бързо може да настъпи диабетна кома или дори смърт. Тази опасност при диабет тип 1 се разпознава по някои много важни и забележими симптоми:
ацетонов дъх от устата, който е резултата от отделянето на кетони,
гадене и повръщане,
жажда и много често уриниране поради опити на организма да изхвърли кетоните,
пресъхване на устата,
световъртеж,
сънливост, обърканост
замъглено съзнание,
затруднено дишане.
Често диабет тип 1 се открива именно след изпадането в кетоацидоза. Състоянието е спешно и изисква незабавна корекция в метаболизма на глюкозата.
Друго често усложнение при диабет тип 1, което се може да се развие постепенно във времето и при наличието на недостатъчно контролирана кръвна захар, е диабетната полиневропатия. Това е увреждане на множество нерви в тялото. Проявява се с болки и неврологични симптоми най-вече по крайниците. В напреднала фаза води до загуба на усещания за допир и болка, до скованост и мускулна слабост, тежки нарушения в работата на органи и системи.
Увреждане на зрението е друго потенциално усложнение при диабет тип 1. То също се случва при недостатъчно добър контрол над кръвната захар.
Сред най-тежките усложнения на диабет тип 1 е т.нар. диабетно стъпало – тежко възпаление на стъпалата, което носи сериозен риск от ампутация на крайник.

Лечение на диабет тип 1

Неслучайно диабет тип 1 се нарича също и инсулинозависим диабет. Така е, тъй като за контрола на заболяването е задължително наличието на инсулин. Тъй като организмът не може сам да си го набави, е необходимо хормонът да бъде внесен „отвън“. Инжекциите с инсулин са основното и най-важно лечение на диабет тип 1. Хормонът се въвежда в тялото чрез специални „писалки“. Те улесняват пациентите сами да си поставят инсулин всекидневно – по всяко време и навсякъде. Дозата се изчислява строго и индивидуално, за да се постигне най-добрият контрол.
Ефективни лекарствата при диабет тип 1 към момента не съществуват, макар че в световен мащаб се работи по различни разработки на медикаменти за контрол над захарта, които да заменят инсулина. Все още обаче това не е факт. Препоръчват се обаче хранителни добавки, които подпомагат контролирането на глюкозата и повишават чувствителността на клетките към инсулина. Това са добавки с хром, цинк, канела и др. Приемът им трябва да става под контрол поради опасност от хипогликемия (понижена кръвна захар). Задължителни обаче са някои витамини при диабет тип 1, които е добре да се приемат периодично. Това са витамини от В групата, основно витамин В1 и В12. Те се прилагат с цел профилактика на усложненията на диабет тип 1 – най-вече срещу полиневропатия, диабетно стъпало, увреждане на зрението и др. Витамините елиминират симптомите като изтръпване, боцкане, мравучкане по крайниците при диабет тип 1 и подобряват работата на периферната нервна система като цяло.
DMCA.com Protection Status