Диабет тип 2

Захарен диабет тип 2 често е наричан „старчески диабет“. Но защо е така? И действително – само стари хора ли боледуват от диабет тип 2?
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Какво е диабет тип 2?

Заболяването диабет тип 2 е хронично и е свързано с проблем в метаболизма на глюкозата. Това е кръвната захар в кръвообръщението или неусвоената от организма енергия, постъпила в нашето тяло при консумацията на храна. Обикновено след хранене стойностите на глюкозата се повишават, след което инсулинът – произвеждан от панкреаса хормон, транспортира кръвната захар до клетките, те я усвояват и нивата й в кръвта спадат до рамките на нормалното. При диабет тип 2 този процес е нарушен. Клетките страдат от недохранване или липса на енергия, а глюкозата в кръвта остава трайно повишена за продължителен период от време. Високата кръвна захар е абсолютно пагубна за организма и води до редица увреждания на органи и системи в тялото.
Две са основните причини за диабет тип 2 – от една страна, задстомашната жлеза (друго название на панкреаса) може да синтезира недостатъчно инсулин, а от друга страна, възможно е клетките на тялото да са слабо чувствителни към инсулина и да не реагират на изпращаните от него сигнали. Или и двете едновременно. Първото състояние е свързано с проблем с бета клетките в панкреаса, които синтезират инсулин. Второто състояние се свързва с т.нар. инсулинова резистентност или именно – нечувствителност на клетките в човешкото тяло към инсулин. При него транспортирането на глюкозата се осъществява, но не се случва усвояването, което е причина за поддържането на повишената кръвна захар при диабет тип 2. Често инсулиновата резистентност предхожда появата на диабет тип 2.
Доказано е, че диабет тип 2 може да се появи при всички хора, но той е изключително характерен за напреднала и стара възраст. По тази причина диабет тип 2 се нарича „старчески диабет“. За разлика от диабет тип 1, който е по-характерен за детска и млада възраст. Диабет тип 1 е автоимунно заболяване и се дължи на атака от страна на имунитета срещу собствените клетки на организма. Всъщност диабет тип 2 може в някакъв момент да прерасне в диабет тип 1, но това не се случва толкова често.
При диабет тип 2 голяма роля играе наследствената предразположеност. Ако родителите са страдали от диабет тип 2, много по-голяма е вероятността от него да се разболее и следващото поколение. Рискови фактори за появата на диабет тип 2 са седящият начин на живот, наднорменото тегло с натрупвания на мазнини основно в корема, повишеното ниво на хроничен стрес, повишената консумация на бързи въглехидрати.

Симптоми на диабет тип 2

Началото на диабет тип 2 е постепенно, а не внезапно. Съответно симптомите на диабет тип 2 се проявяват значително по-незабележимо и самото заболяване се разгръща бавно. В началото кръвната захар е леко завишена и това не води до явно изявени признаци. Все пак с напредване на болестта симптомите на диабет тип 2 стават все по-осезаеми. Болните от диабет тип 2 се имат сухота в устата и усещат силна жажда. Те пият повече вода, а също – уринират по-често – включително нощем. Този симптом на диабет тип 2 е свързан със стремежа на тялото да изхвърли излишната глюкоза чрез отделителната система. Също така друг симптом на диабет тип 2 е по-трудното зарастване на рани, което отново е поради повишената захар.
Недостигът на енергия за клетките води и до недостиг на енергия като цяло. Затова хората с диабет тип 2 се чувстват по-често изтощени и изморени от останалите. Те също изпитват по-често силен глад, породен от сигналите за недохранване на клетките. Наравно с това обаче при диабет тип 2 се наблюдава и повишено покачване на тегло.
В допълнение при диабет тип 2 се регистрират по-чести кожни възпаления, сърбежи по кожата, суха кожа. Налице е податливост към инфекции и вируси, което е резултат на отслабения имунитет.
В някои ситуации при диабет тип 2 може да се развият състоянията хипергликемия – прекалено високи нива на глюкоза в кръвта, или хипогликемия – твърде ниски стойности на кръвна захар. И двете са опасни да организма и са животозастрашаващи. Характерни са за диабет тип 2 с липса на добър контрол върху нивата на кръвната захар. При хипогликемия се наблюдава силен глад, рязка отпадналост, треперене на тялото, главоболие, изпотяване, сърцебиене, усещане за „обливане“ на тялото с топли вълни. При хипергликемия симптомите са жажда, изтощение, гадене, трудно дишане, евентуално повръщане, специфичен дъх на ацетон, загуба на съзнание. За да се избегнат и двете, е нужно правилно лечение на диабет тип 2 за контролиране на глюкозата.

Лечение на диабет тип 2

За разлика от диабет тип 1, при който е задължително инжектиране на инсулин, при диабет тип 2 в началото може да се прилагат не толкова драстични терапевтични мерки. Лечението на диабет тип 2 в началото на заболяването става основно чрез диета и чрез нов ежедневен режим на дейностите. Дори не е задължително медикаментозно лечение, ако кръвната захар се повлияе положително.
Основните промени в хранителния режим се отнасят до консумацията на въглехидратни храни. При диабет тип 2 се препоръчва понижена консумация на бързи въглехидрати, като храненето се осъществява по система за изчисление на т.нар. хлебни единици. Пациентите с диабет тип 2 се обучават специално в нов режим на диетично хранене, което е в основата на контролирането на кръвната захар. На болните от диабет тип 2 се препоръчва и повишена двигателна активност, тъй като е доказано, че движението понижава високите стойности на глюкоза и подобрява метаболизма. Ако хранителният режим и промяната в активността на се достатъчни, се добавя и медикаментозно лечение.
Лечението на диабет тип 2 става само чрез лекарства за перорална употреба в началото, без да се налага поставянето на инсулин – особено при добро повлияване на кръвната захар. Съществуват редица лекарства при диабет тип 2, които контролират стойностите на глюкозата. Те се изписват индивидуално след изследвания и консултация с ендокринолог. Дозата се изчислява според степента на тежест на диабет тип 2 и според други особености на пациента.
Наред с лекарствата при диабет тип 2 в схемата за терапия се включват хранителни добавки и витамини. Най-важните витамини при диабет тип 2 са витамини от групата В, витамин С и Е. Витамините от В-групата и по-специално В1 и В12 регулират дейността на периферната нервна система. Тя е най-засегната от високата кръвна захар при хората с диабет тип 2. Нарушенията й се проявяват чрез появата на полиневропатия, неврити, невралгии, диабетно стъпало. В-витамини възстановяват нормалното й функциониране, ограничават възпаленията и болката, подобряват предаването на нервния импулс. При диабет тип 2 витамин С и Е играят важна роля за предпазване на организма от вируси и инфекции, подобряват имунитета и преодоляват оксидантния стрес. Със свободните радикали много успешно се справя и цинкът, който е задължителна добавка при лечението на диабет тип 2. Една от основните му роли е да подобрява чувствителността на клетките към инсулин и да стимулира клетъчното делене на бета клетките в панкреаса. В добавките при диабет тип 2 се включват още магнезий и хром, които стимулират метаболизма и нормализират кръвната захар.
DMCA.com Protection Status