Дископатия

Понятията „дископатия“ и „дискова херния“ често са смятани за синоними. Всъщност те не са, макар да са свързани помежду си. Дископатията е по-лекото състояние и то все още може да бъде успешно повлияно.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Какво точно представлява дископатията?

Дископатията е изменение на междупрешленните дискове, което в много случаи води до тяхното разместване и евентуално до притискането на съседните им нерви. Обикновено тези дегенеративни промени настъпват с напредването на възрастта и са свързани с разхлабване и изтъняване на дисковете, с разширяването и издуването им, с появата на пукнатини в тях, с намаляване на плътността и здравината им. Като цяло голяма част от измененията настъпват при нормалния процес на износване на дисковете при стареенето на организма. При всичките тези промени при дископатия обаче се запазва целостта на диска, който е изграден от две части – меко ядро и твърда обвивка, наричана фиброзен пръстен. Ядрото е с желатинова структура, докато пръстенът е т.нар. фиброхрущял, изграден от колагенови влакна и вода. В някои случаи на дископатия фиброзният пръстен се разкъсва и ядрото излиза извън него, притискайки нервите и дори гръбначния мозък. Тук вече е налице дискова херния.
Дископатията може да премине в усложненото състояние дискова херния, но може и да не се стигне до това. При всички положения обаче измененията в междупрешленните дискове при дископатия причиняват различни симптоми и е належащо прилагане на лечение и профилактика, за да се избегне дискова херния.

Причини за появата на дископатия

Дископатиите или уврежданията на междупрлешленните дискове са много често явление, тъй като тези елементи на гръбнака са подложени на голямо натоварване всекидневно. Дисковете играят ролята на амортисьори, които омекотяват и улесняват движенията на прешлените в гръбначния стълб. Благодарение на тях можем да извършваме плавни и гъвкави движения и да сме особено подвижни в кръста и в шийния отдел. Това са и двете най-застрашени от появата на дископатия места, поради тежестта и натиска, който поемат.
Освен при износване на дисковете, дископатии се появяват по-често и в по-ранна възраст и при наличието някои рискови фактори.
Наднормено тегло. Колкото по-голяма тежест понасят междупрешленните дискове, толкова повече те са застрашени от дископатия.
Застоял начин на живот, обездвижване. Освен че носи риск от наднормено тегло, води до отслабване на мускулатурата на гърба и шията. Мускулите играят основна роля в поддържането на гръбнака и когато са слаби, опасността от дископатия е много по-голяма.
Дефицити в храненето. Недостигът на определени вещества може да доведе до увреждане на междупрешленните дискове и да причини дископатия. Най-честите дефицити, които повишават риска от дископатия, са на бедни на колаген храни, недостиг на калций и на витамини от В-групата, витамин С, А, D.
Тежки трудови дейности, физически натоварвания, носене на тежести. Компресията върху дисковете е много по-голяма при тези активности и съответно дископатиите при такива натоварвани са по-чести.
Спорт, претоварване със спортни дейности. Дископатиите са по-чести при неправилно изпълнение на спорт, при липса на разгряващ етап преди спортуване, при надскачане на собствените възможности за физическа издръжливост най-вече при силови упражнения.
Травми в областта на гръбначния стълб също може да доведат до дископатия или дори директно до дискова херния.

Симптоми на дископатия

Дископатията може да се проявява с ясно изявени симптоми или със значително по-скрито изявени. В някои по-редки случаи дори може да не се усещат специфични симптоми на дископатия и едва при усложнението дискова херния да се установи наличието на проблем.
Най-честият симптом на дископатия е болката. Тя се появява в гръбначния стълб там, където са настъпилите промени в междупрешленните дискове. Болката при дископатия е различна по интензитет и може да се променя в различните периоди. Също така се влияе от позата и от движенията – усилва се след продължително седене в една и съща поза, както и след продължителни физически натоварвания.
Болката при дископатия се появява по протежение на гръбначния стълб там, където се намират износените и увредени дискове.
Когато дискът е увеличил размера си или е налице протрузия (изтласкване на част от фиброзния пръстен в канала на гръбначния стълб) може да има притискане на нерв. Тогава се изявяват характерни неврологични симптоми при дископатия. Това са изтръпвания, подобни на бодежи с иглички усещания, чувство за преминаване на ток, парене или студенина, скованост, схващане и др. Обикновено са по хода на нерва или в тъканите около притиснатия от диска нерв.
В напреднала фаза на дископатия се появяват и т.нар. остеофити, познати повече като шипове. Те са резултат от трайно увреждане и последвало втвърдяване на крайните участъци от фиброзния пръстен. В този етап от дископатията болката може да намалее, но поради ошипяването и невъзможността дисковете да изпълняват основното си предназначение се стига до ограничаване на движенията.

Какво е лечението на дископатия?

Тъй като заболяването е дегенеративно, се смята че пълно пълно възстановяване на диска не е възможно. Въпреки това дегенеративните процеси могат да се спрат или ограничат при адекватно лечение на дископатия, приложено още в самото начало след поставяне на диагнозата. Особено внимание се обръща на коригиране на храненето, както и на набавянето на специфични вещества чрез добавки – колаген, витамини, магнезий, калций, глюкозамини за заздравяване на хрущяла. Препоръчително е при наличието на дископатия периодично да се извършват физиотерапевтични процедури, да се прилага кинезитерапия, масажи, лечение с минерална вода и лечебна кал. Страдащите от дископатия хора се обучават в правилна стойка, правилно натоварване на гръбначния стълб и подходящ двигателен режим. Много важно е да се правят редовни упражнения за укрепване на гръбначните мускули, за да се поддържа по-стабилно гръбнака при натоварвания от друго естество.
Симптоматични лекарства за дископатия са болкоуспоковащите и противовъзпалителните при необходимост. Особено подходящи витамини за дископатия с неврологична симптоматика са витамините от групата В. Те подпомагат отшумяването на симптомите и водят до по-бързо възстановяване функциите на засегнатите от дископатията нерви. Особено ценни за облекчаване на състоянието при дископатия са витамин В1 и витамин В12.
При тежки форми на дископатия с опасност от трайни увреди може да се приложи и хирургично лечение. То е по-често срещано, ако е налице усложнението на дископатията – дисковата херния. Все по-предпочитани обаче са съвременните начини за лечение на дископатия чрез лазерна терапия и инжектиране на озон. Тези методи за лечение на дископатия позволяват корекции в увредените междупрешленни дискове и освобождаване на притиснатите нерви. Още един метод, който се предпочита пред хирургичната интервенция, е приложението на високочестотен ток за въздействие върху засегнатите нерви.
DMCA.com Protection Status