Дискова херния

Дисковата херния е едно от сериозните усложнения при проблеми с гръбначния стълб. То може да ограничи ежедневните дейности драстично и дори да доведе до инвалидност. Може ли дисковата херния да се лекува навреме?
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Особености при появата на дискова херния

Много често дисковата херния се бърка с дископатия. Всъщност дисковата херния може да бъде усложнение на дископатията. Какви са разликите между двете и какво всъщност представлява дисковата херния?
Дископатията е заболяване на междупрешленните дискове на гръбначния стълб. Тяхната роля е да омекотяват натиска върху прешлените на гръбнака и да осигуряват гъвкавост в кръста и шията. Междупрешленните дискове търпят голямо напрежение и поради това с времето започват да се износват. Те изтъняват, променят формата си и се разместват. Това състояние се нарича дископатия и води до болки, скованост и други неврологични симптоми в областта на засегнатите междупрешленни дискове. В дегенеративния процес на износване в някои случаи вътрешното ядро на дисковете започва да притиска защитната им обвивка – т.нар. фиброзен пръстен, който го покрива. Получава се издутина на пръстена, наричана с термина „протрузия“. При голямо напрежение и отслабване на фиброзния пръстен мястото на протрузията се разкъсва и течното желатиново ядро на диска излиза в гръбначно мозъчния канал. Стига се до притискане на нерви и до редица неблагоприятни последици. Това вече е дискова херния.
Обикновено това е най-честият начин на поява на дискова херния и в този случай тя се разглежда като усложнение на дископатията. Дискова херния обаче може да се получи и самостоятелно – например при травма на гръбначния стълб.

Кой е застрашен от дискова херния?

Най-голяма честота на боледуване от дискова херния се среща във възрастта между 20 и 50-годишна възраст. По-застрашени от появата на дискова херния са хората, които вършат тежък физически труд поради по-голямото напрежение, на което е подложен гръбначният им стълб. Съществуват и други предразполагащи фактори за хернииране на междупрешленните дискове и те са:
Вече съществуващи патологични изменения в гръбначния стълб. Например дископатия, остеохондроза, гръбначни изкривявания – сколиоза, лордоза, кифоза, и др.
Наднормено тегло. Затлъстяването често води до дискова херния, защото междупрешленните дискова са принудени да носят по-голяма тежест.
Продължително всекидневно заемане на неудобна поза, при която междупрешленните дискова се подложени на напрежение. Това най-често е свързано с професията. Тук влизат шофьорската професия, заетите в строителния бранш, някои занаятчийски професии, „седящите зад бюро“ професии, при които често се развива дискова херния.
Заседнал начин на живот. Обездвижвтането и слабата двигателна активност често провокират появата на дискова херния. Причината е в отслабването на мускулите, които иначе осигуряват подкрепа на гръбначния стълб и добро кръвооросяване.
Спорт. Опасността от дискова херния тук идва от неправилно спортуване и неправилна грижа да тялото и гръбначния стълб, както и от спецификата на някои видове спортове.
Хранителни дефицити. Те могат да доведат до отслабване на фиброзния пръстен на междупрешленните дискове и съответно до развитието на дискова херния. Фиброзният пръстен представлява фиброхрущял, който се състои основно от вода и колаген. Затова е важно организмът да синтезира достатъчно колаген.
Травми, удар, падане, резки движения, рязко свръхнатоварване на гръбначния стълб.

Симптоми на дискова херния

Най-изявеният симптом при хора с дискова херния е болката. Тя често е силна, пробождаща и ограничаваща движенията, но може и да е тъпа и постоянно присъстваща. Излъчва се там, където се намира дисковата херния, но се разпространява и по хода на притиснатия от хернията нерв. Много често се спуска по краката или по ръцете, когато са засегнати шийни и кръстни междупрешленни дискове. Заедно с болката други симптоми на дискова херния са изтръпвания, бодежи, мравучкане, парене или студенина, загуба на чувствителност, разпростиращи се по хода на нерва и в съседните тъкани. Налице са загуба на мускулна сила, скованост, нарушения в отделителната система и в половата система.
Ако не се прилага лечение и промяна в начина на живот, с напредване на заболяването се проявяват много по-тежки симптоми на дискова херния. Те са свързани с притискане от хернииралия диск не само на нервите, но и на самия гръбначен мозък. Получават се парези и парализи, нарушения в кръвообръщението, зрителни и слухови проблеми и др.

Видове дискова херния

Съществуват три основни вида дискова херния, които се обособяват според местоположението на хернииралия диск.
Шийна дискова херния. Това е най-опасната форма на дискова херния, защото засяга шийния дял на гръбначния стълб, където преминава и шийната артерия. При нарушения в кръвоснабдяването на мозъка поради притискане от дисковата херния може да се стигне до припадъци. Допълнително се развиват такива симптоми като изтръпване на ръцете, световъртеж, шум в ушите, нарушения в зрението, парези, парализи на крайниците.
Гръдна дискова херния. При нея болката е на нивото на гръдния кош и понякога грешно се свързва с наличието на сърдечно заболяване. Това е много рядко срещана дискова херния.
Лумбална дискова херния. Нарича се още кръстно-поясна дискова херния и засяга междупрешленните дискове на нивото на кръста. При нея се появява спускаща се болка по хода на крака, която стига дори до пръстите. Наблюдава се отслабване на мускулната сила в краката, скованост, нарушения в отделителната система и във функциите на половата система.
Дискова херния 1
Дискова херния 3
Дискова херния 2

Лечение на дискова херния

Ако развитието на дискова херния е установено на етап протрузия, т.нар. предхернийно състояние, усложнението може да бъде напълно предотвратено при адекватно лечение. В същността си то включва лазерна и озонова терапия за заздравяване на междупрешленните дискове, укрепване на мускулатурата, заздравяване на хрущяла чрез добавки и витамини за дискова херния.
При лечението на вече налична дискова херния първоначалните усилия са насочени към елиминиране на болката. В тази посока главните лекарства за дисковата херния са болкоуспокояващи медикаменти и противовъзпалителни, като при по-тежките дискови хернии се избират кортикостероиди за по-ефективна терапия. За ограничаване на болката и други изразени симптоми се прилага обездвижване чрез яка, колан и други спомагателни средства.
Включват се и витамини от В-групата, като най-ефективно и важно е действието на витамин В1 и витамин В12. Те подпомагат възстановяването на засегнатите от дисковата херния периферни нерви и намаляват проявата на неврологичните симптоми като изтръпване, липса на чувствителност, парене, усещане за иглички, пареза. Витамините за дискова херния и някои добавки като магнезий, колаген, глюкозамини и др. трябва да бъдат приемани достатъчно дълъг период от време, за да се прояви положителен резултат в укрепването на гръбнака.
Физикална терапия и лечебна гимнастика под контрол са следващите стъпки. Балнеолечебни процедури по предписание предпазват от обостряне на симптомите на дисковата херния и действат общоукрепващо. Ефективна е също акупунктурата и някои специализирани масажи.
При лечението на дискова херния все повече се прилагат модерни интервенции, които неинвазивно лекуват състоянието, като възстановяват частично или изцяло увредата. Това са лазерната и озонова терапия, чрез които по безкръвен начин се постигат много добри лечебни ефекти. Методите на традиционната хирургия се прилагат при дискова херния само в краен случай, когато има опасност от трайна инвалидизация. Операцията е рискова и възстановяването е трудно и продължително. По тази причина се предпочитат алтернативните варианти за лечение на дискова херния.
DMCA.com Protection Status