Ишиас

Едно от най-честите неврологични оплаквания е ишиасът. Той пречи на ежедневните дейности, ограничава движенията и е повод за посещение при невролог.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Ишиас – какво представлява?

С названието „ишиас“ наричаме всяко възпаление или травмиране на седалищния нерв. Това е най-дългият и най-дебелият нерв в човешкото тяло, който започва от гръбнака и достига до пръстите на краката. Латинското му име е n. ischiadicus, откъдето идва и терминът „ишиас“. Седалищният нерв понася големи натоварвания дори при ежедневни дейности от човешкия живот и затова често се стига до увреждане на коренчето, дразнене на нерва или до възпаление.
Ишиас може да се получи във всяка възраст, но най-застрашени са хората между 30-50 години, сочат статистиките. Също по-голям риск от ишиас има при страдащите от наднормено тегло, при които гръбначните прешлени и периферните нерви са подложени на по-голямо напрежение. Напоследък състоянието се среща все по-често и поради застоялия начин на живот и обездвижването на съвременния човек. Това води до по-слабо развита мускулатура, включително в кръста, което е предпоставка за по-чести травми на нервното коренче на седалищния нерв и опасност от появата на ишиас.
При една голяма група от хора – диабетиците, съществува по-голям риск от ишиас, в сравнение с останалите. Така е, защото диабетноболните са по-податливи на увреждания и възпаления на периферните нерви поради поддържането на по-висока кръвна захар.
Още един фактор, който често остава пренебрегван, се смята като рисков за по-чести неврологични проблеми, включително и появата на ишиас. Това е повишеното ниво на хроничен стрес.

Често срещани симптоми на ишиас

Симптомите на ишиас са много характерни, тъй като се разпростират по хода на седалищния нерв и също като него достигат до пръстите на краката. Обикновено са едностранни, но понякога засягат и двете страни на тялото. Най-неприятният симптом при ишиас е болката. Тя тръгва от кръста и седалището и се спуска по крака, обхващайки бедрото отзад, ямката зад коляното, прасеца и понякога стига малкия пръст. Често болката при ишиас е остра, пробождаща, стрелкаща и различна по сила в различните моменти. Характерно е, че в покой отслабва и се усилва при движения на тялото в кръста, тъй като нервното коренче на седалищния нерв се притиска или дразни повече.
Други симптоми на ишиас са изтръпване на крака, усещане за мравучкане, иглички, понижена чувствителност, мускулни спазми, скованост на крайника, нарушения в рефлексите. В някои момени се наблюдава отслабване на мускулната сила и ограничаване на движенията – частично или в по-редки случаи и пълно. Нарушенията на двигателните възможности при ишиас се изявяват и в трудно сгъване на крака в ставите на коляното и глезена. Походката е затруднена, като се забелязва стремежа на болния да пази крака с изявени симптоми на ишиас. Той заема неестествени и изкривени пози, за да ограничи движенията, водещи до болка и други неприятни усещания.
Хората с ишиас се оплакват още от усещания за топлина или студенина по хода на нерва. Споделят и за промяна в цвета на кожата на засегнатия крак, поява на сухота, повишено потене в кожните гънки.

Причини за появата на ишиас

В определени моменти от живота възможността за появата на ишиас е по-голяма поради наличието на предразполагащи условия. Например – при по-големи физически натоварвания или при усилено спортуване рискът от травмиране на седалищния нерв е много по-вероятен. Също – в студено време, при престой на течение, при преохлаждане може да се стигне много бързо до появата на ишиас. Съществуват обаче и други причини, които могат да провокират състоянието. Това са:
Наличие на дископатия и дискова херния. Това е отделен проблем, който се характеризира с изместване на междупрешленните дискове в междудисковото пространство или с излизане на мекото ядро от фиброзния пръстен на диска. При това се стига до притискане на коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви. Ако дископатията или дисковата херния засегнат седалищния нерв, се получава ишиас.
Гръбначни изкривявания. Те също може да доведат до притискане на седалищния нерв и съответно до ишиас.
При наличие на шипове. Ишиас може да се получи поради ошипяване. При тези изменения по гръбначния стълб се образуват костни натрупвания, които притискат нервите и предизвикват болка. Израстъците се наричат остеофити, но са по-известни с популярното название „шипове“.
Остеохондроза. При това заболяване на гръбначния стълб има промени в хрущялите на междупрешленните дискове, което също би могло да причини ишиас.
Инфекциозни заболявания. Някои инфекции по-често от други са повод за възпаление на седалищния нерв и ишиас. Например грип, херпес зостер, ХИВ, сифилис, скарлатина и др.
Интоксикации. Отравяния с химически вещества, тежки метали, алкохол могат да причинят ишиас и други увреждания на периферната нервна система.
Тумори. Притискането на седалищния нерв от новообразували се туморни маси също води до ишиас. Това е по-рядко срещана причина.
Ходене на високи и неудобни обувки. Много честа причина за ишиас при жените. Това води до натоварване на кръста и травмиране на седалищния нерв.
Бременност. Промените по време на бременността изключително често причиняват ишиас. Притискането на седалищния нерв е най-силно в последния триместър.
Травми, удар, падане и др., които могат да причинят механична компресия на седалищния нерв и съответно ишиас.
Ишиас 2
Ишиас 3
Ишиас 1

Методи за лечение на ишиас

При леките случаи на ишиас болката и симптомите изчезват дори без някакво специфично лечение. Все пак е доста рисковано проблемът да се остави без надеждна терапия поради риск от хронифициране и повтарящи се епизоди на болка.
В острата фаза се назначават симптоматични лекарства за ишиас – предимно болкоуспокояващи и противовъзпалителни препарати. Включват се още подобряващи кръвооросяването средства, антиконвулсанти за облекчаване на мускулните спазми, антиоксиданти (особено при наличието на интоксикация, довело до ишиас).
Препоръчва се пълен покой и обездвижване при необходимост, за да се избегне излишно допълнително травмиране на нерва. Когато е възможно, се започва физиотерапия и гимнастика за заздравяване на мускулатурата, които са важна част от лечението на ишиас. Балнеолечението дава отлични резултати, но не бива да се прилага в острите фази на ишиас.
Важно е откриването и на специфична първопричина при ишиас – инфекция, тумор, интоксикация и т.н. В такъв случай се лекува първичния проблем паралелно с лечението на ишиаса, за да се предотвратят усложнения и с профилактична цел. За целта по лекарско предписание се провеждат допълнителни изследвания – кръвни тестове, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, електромиография.
Освен лекарствата за ишиас задължително се изписват и витамини от групата В – основно В1 и В12. Към тях може да се включи и добавка с някои минерали – магнезий, цинк и др. В-витамините са най-добрите витамини за ишиас, които повлияват директно работата на периферната нервна система, редуцират симптомите и възстановяват функцията на увредения седалищен нерв. Приемът им води до по-бързо оздравяване и предпазване от усложнения.
DMCA.com Protection Status