Лумбаго

Болките в гърба се чести, особено при натоварени с физическа дейност хора. Лумбагото е може би най-разпространеното състояние, при което има болезненост в гърба. Какви са симптомите на лумбаго, причините за появата му и начините за лечение?
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Какво е лумбаго?

Това е състояние на силна болка в кръста, която най-често се появява внезапно по време на някакво движение. Характерно е местоположението, от което болката се излъчва – отзад в гърба, където се намират петте лумбални (поясни) прешлена на гръбначния стълб. Изключително често лумбагото се причинява при повдитане на нещо тежко, както и при рязко навеждане, изправяне усукване в кръста. Болковият синдром при лумбагото е резултат от дразненето или притискането на гръбначно-мозъчните в тази област, както и от появилият се мускулния спазъм и напрежение.
Освен повдигане на някаква тежест или рязко движение в кръста, лумбагото може да е причинено по време на друг тип физическо натоварване, интензивно движение или спортуване. Провокиращи фактори са излагането на гърба на течение, престоят на студено – преохлаждане, или пък прекаленото претопляне. Лумбаго може също да бъде причинено от престой в неудобна поза, като това може да се случи дори по време на сън.
Когато при лумбаго е травмиран или раздразнен седалищният нерв, се развиват и допълнителни симптоми на ишиас. Болката отива надолу по крака – по хода на седалищния нерв и може да достигне до пръстите. Това е още по-болезнено и неприятно състияние на лумбаго с ишиас.
Всеки може да развие лумбаго, но най-засегнати са хората в активна възраст между 30 и 50-години. Смята се, че мъжте са изложети на по-голям риск от лумбаго, тъй като по-често повдигат тежки предмети и извършват тежка физическа дейност.

Защо се стига до лумбаго?

Посочените до тук фактори могат да бъдат и самостоятелна причина за появата на лумбаго, но обикновено не са достатъчни само те. В повечето случаи се открива и друг проблем на фона на лумбагото, който понякога е реалната първопричина за състоянието. Ето някои допълнителни състояния или болестни промени, които може да провокират лумбаго.
Увреждания на междупрешленните дискове (остеохондроза) . Патологията е съпътствана от изменения в хрущялите и появата на остеофити. Остеофитите са по-известни като шипове и представляват неправилни костни натрупвания. Те могат да причинят лумбаго.
Изкривявания на гръбначния стълб – сколиоза, кифоза, лордроза.
Дискова херния – патологично изменение в междупрешленните дискове на гръбначния стълб, при което настъпват промени в диска и излизане на неговото меко ядро извън фиброзния пръстен. Това е доста често срещана първопричина за лумбаго.
Вирусни заболявания, други инфекциозни заболявания (грип, херпес зостер, сифилис, лаймска болест).
Възпаления в поясната област.
Метаболитни заболявания – най-често захарен диабет, който е свързан повишен риск от появата на заболявания на периферната нервна система, в частност – на лумбаго.
Радикулит – засягане на нервните коренчета.
Бременност. Поради промените в тялото на бременните жени, повишената компресия и натоварване често се стига до лумбаго с ишиас.
Артрит – заболяване със засягане на ставите, включително на междупрешленните стави.
Туморни образувания.

Симптоми на лумбаго

Най-явният симптом на лумбагото е болката. Тя често е внезапна, силна, остра, режеща и води до ограничаване на движенията в кръста. Излъчва се от мястото на дразнене и притискане на нервите ниско в кръста, където са лумбалните прешлени. При лумбаго със засягане на седалищния нерв болката се спуска надолу по крака, като тръгва от задната част на бедрото. Характерно за лумбагото е засилване на болката при движение – особено в поясната област, и отслабване при покой на тялото.
При хроничната форма на лумбаго, което е с продължителност повече от три месеца, болката може да се появява на пристъпи през определен период от време. Тя не винаги е толкова интензвна – може да е по-слаба и притъпена. Затихването и обострянето на болката при хроничното лумбаго често е свързано с начина на живот и допълнителни провокиращи фактори.
Едновременно с болката при лумбаго се наблюдава наличието на мускулен спазъм в непосредствена близост до травмираните нервни коренета и крампи в мускулите на кръста и на крака (при лумбаго с ишиас). В съседните на засегнатия нерв области често се усеща изтръпване, боцкане, загуба на сетивност и загуба на мускулна сила.
Хората, страдащи от лумбаго, често имат изкривена стойка или подохка в стремежа си да намалят тежестта на симптомите – най-вече болката. Това изкривяване обаче не е препоръчително, тъй като може да доведе до други притискания и мускулни напрежения в кръста.

Какви изследвания се правят при лумбаго?

Първоначално при прегледа е важно да се опишат добре симптомите и мястото на болката. А също – да се изяснят обстоятелствата, при които е възникнала. Обикновено споделянето насочва лекаря за диагноза лумбаго. Това може да се потвърди и от мануални (извършвани с ръце) неврологични изследвания за установяване на местоположението на болката и за изследване на мускулния тонус.
Добре е при лумбаго да се изследва дали вече съществуат и други болестни изменения в лумбалната част на гръбначния стълб. Това става чрез рентгенография, скенер, електромиография – за тестване на електрическата активност на лумбарните нервите и мускулите, както и по преценка на специалиста – ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Лечение на лумбаго

Най-важно при лумбаго е да се осигури покой и продължителна почивка на засегнатия от болки в кръста човек. Още с настъпването на острата болка е необходимо преустановяване на всякакво физическо натоварване. Колкото по-малко движения в кръста се извършват, толкова по-рядко ще бъде притискан и дразнен засегнатия в лумбалната област нерв. Покоят води до по-малко болка и по-бързо възстановяване.
Стандартното лечение на лумбаго е чрез болкоуспокояващи медикаменти и противовъзпалителни препарати. Тези лекарства за лумбаго се назначават в острата фаза на състоянието. Целта е бързо справяне със силната болка и отпускане на мускулното напрежение. Заедно с лекарствата за лумбаго се предписват и минерали и витамини за лумбаго. Сред витамините за лумбаго най-важни са тези от В-групата, тъй като имат подчертано регенеративно действие върху периферната нервна система и подобряват предаването на нервния импулс. От минералите много добре действа магнезий, който облекчава мускулните крампи и мускулното напрежение.
С подходящо лечение на лумбагото в острата фаза след няколко дни болката отслабва. В този период вече може да се назначи физиотерапия, мануална терапия, специален комплекс от гимнастика за укрепване на мускулатурата в кръстно-поясната област. При хронифициране на лумбагото са необходими периодични физиотерапевтични процедури, балнеолечение, двигателна активност и общоукрепващ режим. Подходящ е и по-продължителен прием на витамини от В-групата за лечение на хронично лумбаго.
DMCA.com Protection Status