Неврити и невралгии

Невритите и невралгиите са чести неврологични проблеми, които могат да засегнат хора от всички възрасти. В редица случаи са трудни за лечение и изискват комплексен подход. Какви са симптомите, причините и начините за лечение на неврит и невралгия?
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Каква е разликата между неврит и невралгия?

Двата проблема са доста сходни и често грешно се смятат за едно и също състояние. Грешки се правят и при поставянето на диагноза. Какви са разликите между неврит и невралгия? Невралгията е състояние, при което се усеща остра болка по хода на някой от периферните нерви в тялото. Болката е пареща, режеща, пробождаща, наподобява усещане за „преминаване на ток“ и обикновено е пристъпна. На фона на тази болка при невралгията не се откриват структурни промени в нерва. Такива обаче се наблюдават при неврита, който също се проявява с подобна симптоматика – болка по хода на нерва. Тя обаче е придружавана и от други симптоми – слабост в засегнатия участък, сетивни промени, ограничени движения, мускулни спазми, пареза на мускулите (характерна при невритите на двигателните нерви). Освен това при неврита е налице възпалителен процес на нерва, който в началото при невралгия може да липсва.
Всъщност една твърде дълго продължила невралгия може да премине в неврит. Така на практика невралгията и неврита се сливат едно с друго и от тук идват честите грешки при диагностицирането.

Причини за неврит и невралгия

Макар да има разлики между неврит и невралгия, причините за появата и на двете състояния са сходни. Обикновено това са:
Простуда или рязка смяна на температурата на средата
Възпалителни процеси в тялото
Вирусно заболяване
Нарушено кръвооросяване
Травма
Диабет – при това заболяване е характерна периферната полиневропатия – възпаление и увреждане на много нерви едновременно
Подагра
Интоксикации
Много рядко причината за невралгия или неврит е доброкачествено или злокачествено образувание
Конкретни провокиращи условия, които винаги може да доведат до появата на неврит или невралгия, няма. Например, при един и същи вирус може да се развие неврит или невралгия, но и да не се развие. При определен човек простудата ще причини неврит или невралгия, но при друг – няма да причини.
Затова много често появата на неврит или невралгия се свързва не само с провокиращите фактори, но с приема на хранителни вещества и баланса на витамини и минерали. Смята се, например, че при дефицит на витамини от групата В, много по-често се стига до неврит или невралгия.
Затова с цел профилактика на състоянието се набляга на пълноценното хранене и недопускането на дисбаланс на витамините и минералите в организма.
Към „скритите“ причини за невралгия и неврит се включва напрегнатото ежедневие, повишеният стрес, изтощението на организма.

Кои нерви страдат от неврит и невралгия?

Реално всеки нерв в човешкото тяло може да бъде засегнат от неврит или невралгия. Някои периферни нерви обаче са по-често податливи на неврит или невралгия. Ето кои са най-честите неврити и/или невралгии според местоположението на засегнатия нерв.
Неврит или невралгия на тригеминалния нерв (наричан още „троичния нерв“). Тъй като това е лицев нерв, болката се проявява в едната от двете лицеви части – лявата или дясната, като обхваща окото, бузата и челюстите. Възможно е да не са засегнати всички три разклонения на тригеминалния нерв и затова да боли само някое от изброените места. Може да е типичната силна, пробождаща, подобна на електричество болка и да доведе до силна чувствителност на засегнатата страна на лицето. При неврит на троичния нерв се наблюдава характерната пареза на мускулатурата на лицевата страна, засегната от възпалението
Интеркостална невралгия. При нея страдат междуребрените нерви, където се усеща рязката, остра, пробождаща болка. Заради интензивността на болката понякога пациентът инстинктивно ограничава движенията на гръдния кош – респективно вдишванията и издишванията са по-плитки. Силната болка при интеркостална невралгия е плашеща и често хората смятат, че преживяват инфаркт или сърдечна болка. Това създава трудности и при поставянето на диагнозата. Понякога болката при интеркостална невралгия е по-слаба и притъпена, но също създава силен дискомфорт
Неврит на седалищен нерв. Наричан е също и ишиас. Тъй като седалищният нерв се разпростира от таза до стъпалото, болката често обхваща целия крак. Налице е слабост, изтръпване, ограничени движения в засегнатия от неврита крак. Притиснатото и възпалено коренче в седалището (лумбалния дял на гръбначния стълб) се дразни при ходене, прав стоеж, при движение и тогава болката е по-силна
Неврит на слуховия нерв. Този нерв се нарича още кохлеарен. Невритът при слуховия нерв най-често се провокира от вирусна инфекция, отит и употребата на някои медикаменти. Освен болка се наблюдава отслабване на слуха и пищене, шум в ушите. Възможни са нарушения в равновесието, замайване, световъртеж

Лечение на неврит и лечение на невралгия

Преди назначаването на конкретно лечение е важно да се постави диагноза. Поради сходствата в симптомите най-точна диагноза се поставя след изследване с електромиография – апарат, който много точно установява дали има увреждане на нервите и мускулите чрез измерване на електрическата им активност. Лечението на неврит е много близко до лечението на невралгия.
Действа се в две основни посоки при неврита и невралгия – потискане на болката и справяне с възпалението. Стандартните болкоуспокояващи в случая не са ефективни, тъй като този тип болка не се влияе от тях. За възпалителния процес се назначават противовъзпалителни средства, като е възможно те да са нестероидни или кортикостероидни при трудно лечимите случаи.
След острата фаза на неврита и невралгията пациентът се насочва към физиотерапия, балнеолечение, кинезитерапия. Лечението на неврити и невралгии често е трудно и продължително във времето.
С цел ускоряване на оздравителния процес се предписват и едни от най-мощните средства за бързо възстановяване при неврити и невралгии – витамини от В-групата. Тези витамини при неврит и невралгия подпомагат регенерирането на нервите, връщането на нормалните им функции и борбата с възпалението.

Сред най-важните витамини при невралгия и неврит са витамин В1 и витамин В12. Те не само ускоряват възстановяването на периферните нерви, но и облекчават симптомите на изтръпване, бодежи, иглички, мравучкане.
Приемът на витамини при неврит и невралгия може да продължи толкова дълго, колкото лекуващия специалист прецени, че е необходимо за възстановяване здравето на засегнатия нерв. Всъщност понякога пълно възстановяване, специално при неврит е изключително трудно постижимо. Често се наблюдават остатъчни явления – най-вече от неврита, сред които сетивни промени и асиметрия (при възпаление на троичния нерв).


Сред най-важните витамини при невралгия и неврит са витамин В1 и витамин В12. Те не само ускоряват възстановяването на периферните нерви, но и облекчават симптомите на изтръпване, бодежи, иглички, мравучкане.

Приемът на витамини при неврит и невралгия може да продължи толкова дълго, колкото лекуващия специалист прецени, че е необходимо за възстановяване здравето на засегнатия нерв. Всъщност понякога пълно възстановяване, специално при неврит е изключително трудно постижимо. Често се наблюдават остатъчни явления – най-вече от неврита, сред които сетивни промени и асиметрия (при възпаление на троичния нерв).
DMCA.com Protection Status