Невропатии
и полиневропатии

Нервната система на човека се дели на централна нервна система (ЦНС) и периферна нервна система. В централната влизат главен мозък и гръбначен мозък, а всички останали елементи – нерви, ганглии, нервни окончания, принадлежат на периферната нервна система. Поради слабата си незащитеност от токсини и увреждания периферната нервна система често страда от различни проблеми.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Периферна нервна система и невропатии

Когато някой от нервите на периферната нервна система има нарушена функция, говорим за наличието на невропатия. Терминът означава проблем, патология в здравето на периферния нерв. Възможно е да става дума за възпаление, притискане, увреждане, неправилно функциониране, породени от различни причини. При невропатия може да има заболяване само на един нерв – мононевропатия, или да са засегнати много на брой нерви, като състоянието се нарича „полиневропатия“.
Симптомите на невропатия са многообразни и се разпростират както по хода на нерва, така и в тъканите, които го заобикалят. Най-често това са болка, изтръпване, усещане за мравки по кожата, усещане за боцкане от иглички, чувство на преминаване на ток, стрелкане, скованост, мускулни спазми, усещане за топлина или студенина. Възможни са още загуба на сила, загуба на равновесие, нарушена координация. При някои пациенти се наблюдава също почервеняване или побледняване на кожата, оток, променено чувство за топлина, студ, допир и болка. При по-сериозно нарушение във функцията на нерва може да се стигне до пареза (частична загуба на мускулните функции) или парализа – пълна загуба на функциите на мускулите в съседство на засегнатия нерв. Те са обратими и в повечето случаи се стига до възстановяване на функциите на нерва при адекватно и навреме назначено лечение

Видове невропатии

Освен двете основни групи според броя засегнати нерви – мононевропатии и полиневропатии, невропатиите се разделят и според функциите на засегнатия нерв. По този признак те биват:
Сензорна невропатия. При този вид са засегнати сетивните (сензорните) периферни нерви. Тук най-честите симптоми са променени усещания за болка, допир и температура, както и наличие на парене, боцкане, мравучкане, изтръпване, преминаване на ток.
Моторна невропатия. Засегнати са контролиращите движението на мускулите нерви. При този тип невропатия се наблюдава отслабване на мускулната сила, понижен мускулен тонус, мускулни спазми, скованост на движенията.
Автономна невропатия. При нея са засегнати нервите на автономната нервна система. Това е този дял от периферната нервна система, който отговаря за контрола над функциите на вътрешните органи. Когато е налице автономна невропатия, симптомите са сърцебиене, нарушения в кръвното налягане, гадене, повръщане, разстройство, запек, световъртеж, нарушения в отделителната и половата система.
Смесена невропатия. При тази невропатия са засегнати смесени нерви и може да се наблюдават разнообразни симптоми.

Причини за появата на невропатия

Списъкът с възможни причини за развитието на невропатия е голям. Най-честите причини са:
Диабет. Хората със захарен диабет са застрашени от развиването на невропатия, а по-конкретно – на диабетна полиневропатия. Това е така заради по-често повишените нива на кървна захар и склонността на организма им към възпаления. Рискът от невропатии нараства с напредването на болестта и при нисък контрол на кръвната захар. При наличието на нелекувана периферна полиневропатия съществува опасност от развитие на тежко усложнение – диабетно стъпало.
Дефицит на витамини от групата В. При диети, режими на хранене и проблеми с усвояването на веществата може да се стигне до дефицит на тези важни за периферната нервна система витамини. Симптоми на невропатия се развиват най-вече при недостиг на витамин В1 и витамин В12.
Автоимунни заболявани – ревматоиден артрит, лупус и др.
Алкохолизъм. Това е много честа причина за появата на невропатии. Алкохолната полиневропатия е широко разпространена и е резултат от увреждане на периферните нерви от токсичното въздействие на алкохола. Алкохолиците често страдат и от дефицити на минерали и витамини, което само по себе си е предпоставка за невропатия.
Инфекции. Вирусни и бактериални инфекции може да причинят невропатия. Например грип, ХИВ, сифилис, проказа, лаймска болест, херпес симплекс, херпес зостер и др.
Различни видове интоксикации – с тежки метали, с химически вещества, наркотични вещества и др.
Употреба на някои лекарства, сред които антибиотици, медикаменти за онкологично болни пациенти и др.
Доброкачествени или злокачествени образувания.
Продължително притискане на нерви и нарушено кръвоснабдяване.
Травми, злополуки.
Въпреки големия набор от възможни причини, в някои случаи не се открива от какво е предизвикана дадена невропатия. Този тип невропатии се наричат „идиопатични“.

Диагноза и лечение на невропатия

Правилно поставената диагноза и навреме започнатото лечение са от голяма важност за бързото възстановяване на функциите на нерва и за справянето с невропатията. За целта се назначават някои изследвания, сред които електромиография (изследва електрическата активност на нервите), компютърна томография, рентгенография, ядрено-магнитен резонанс. При съпътстващи заболявания – гликиран хемоглобин (показва нивата на кръвната захар за последните месеци), нивата на С-реактивния протеин – изследването показва дали в организма има възпаление, изследване за дефицити на минерали и витамини. Силно препоръчително е изследването на нивата на витамин В12.
При лечението на невропатии се лекуват симптомите и възпалението, ако е налично. Подходът е коплексен, като се обръща внимание на справяне с първопричината за невропатията. Това обикновено води до пълно изчезване на симптомите и на самата невропатия. При всички случаи най-честите лекарства за невропатия са болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства. Първоначално се назначават нестероидни лекарства за невропатия, но при трудно повлияващи се форми на невропатия се препоръчват и стероидни медикаменти. В някои случаи, когато е налице механична компресия на нерв (поради травма, патологични гръбначни изменения, туморно образувание), се налага хирургична намеса.
Пациентите с диабет и невропатия се обучават в ефективен контрол над кръвната захар. За тях е възможна консултация с ендокринолог за смяна на терапията на диабета и за назначаване на лекарства за подобряване на метаболизма. За хора с дефицити на Витамин В12 се изготвя индивидуална програма за набавяне на липсите. Освен при тях, повишен прием на витамини от групата В и по-специално В1 и В12 се назначава и на всички пациенти с невропатии и полиневропатии. Основание за това е отличното действие на комбинацията за възстановяване функциите на периферната нервна система, справяне със симптомите и осигуряване на по-добра защита на периферните нерви.
При лечението на невропатии с идиопатичен произход на пациентите се препоръчва промяна в начина на живот – общоукрепващи програми и оздравителна гимнастика, понижаване на нивото на стрес и избягване на обездвижването.
Невропатия 1
Невропатия 3
Невропатия 2
DMCA.com Protection Status