Парестезия

Зад сложния термин „парестезия“ се крият усещания, които всички ние сме чувствали в тялото си, при това неведнъж. Това са специфични симптоми, които в повечето случаи са безобидни. Парестезиите обаче може да са свързани със сериозни заболявания, както и да са симптом на недостиг на витамини и минерали.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Какво е парестезия?

Парестезията е усещане на мравучкане, боцкане от множество невидими иглички, изтръпване, което се усеща по повърхността на тялото в определени участъци. Най-често това са ръцете и краката. В други случаи обаче парестезия по кожата може да се усети и в други зони, освен в крайниците.
Самата дума „парестезия“ произлиза от две гръцки думи – „пара“, което в превод е „необичайни, нетипично“, и „естезия“, което означава „чувстване, усещане“. И действително, мравучкането и игличките по кожата са доста необичайни усещания, които се получават поради определени причини и сигнализират, че нещо в тялото не е съвсем наред.
Най-баналният пример за парестезия е изтръпването на ръцете след сън, ако сме спали върху тях в неудобна поза. Или игличките по кожата на краката, ако сме седяла така, че сме ги притискали. След промяна в позата парестезиите изчезват. В случая те се дължат на притискане на нерви, което е довело до грешно предаване на нервния импулс, както и на нарушено оросяване на крайниците. Съществуват обаче наистина множество причини, които могат да предизвикат странното мравучкане.

Симптоми на парестезия

Мравучкането на крайниците, игличките по кожата и изтръпването на ръцете и краката не са единствените симптоми на парестезия. Парестезията се проявява и като усещане за студ, вледененост на крайник или друг участък от тялото, както и усещане за внезапна топлина, за изгаряне. Характерни за парестезията са още чувство за преминаване на ток и внезапно пробождане.
Освен изброените симптоми парестезията може да е придружавана от други прояви, които са свързани с първопричината за появата на нетипичните усещания. Например – болка в близост до мястото на парестезиите, обрив, мускулни спазми, усещане за скованост, мускулна слабост, обездвижване на крайник – частично или пълно. Възможни са още придружаващи парестезията явления като нарушения в зрението, проблеми с речта, нарушено оросяване на мозъка. Последните симптоми са повод за бързо търсене на помощ от специалист.

Причини за парестезия

Парестезията в много от случаите е предизвикана от сравнително безобидни причини. Такъв е случаят с прележаните или притиснати крайници. Това се отнася повече за острите парестезии, които са внезапни, еднократни и достатъчно рядко явление в ежедневието. Но когато парестезиите се случват твърде често и без явна причина, те може да сигнализират за сериозен проблем. Ето най-честите причини, които предизвикат такива хронични парестезии.
Наличието на неврологичен проблем в гръбначния стълб. Това е една от най-честите причини за усещане за мравучкане на крайниците, за изтръпване на ръцете и иглички по кожата. Тези симптоми са поради притискане или възпаление на някой от периферните гръбначно-мозъчни нерви, които излизат от междупрешленните дискове. Заболявания на гръбнака с парестезии са дископатия, дискова херния, неврити, невралгии, невропатии, лумбаго, ишиас и др.
Синдром на карпалния тунел. Това е състояние, при което се притиска медиалният нерв при преминаването му в т.нар. карпален тунел. Той е разположен в китката и е доста стенен. По тази причина лесно се травмира при еднообразни движения на ръката продължително време – работа на компютър, шиене, бродиране и редица други дейности. Синдромът се получава по-често и при наличие на някои заболявания – артрит, диабет, артрози и т.н. Парестезиите са едни от основните симптоми на синдрома на карпалния тунел.
Диабет. При захарен диабет едно от най-честите усложнения е диабетната полиневропатия. Тя се характеризира с множество парестезии предимно по ръцете и краката. Игличките по кожата и мравучкането на крайниците е симптом на увредени периферни нерви, което се дължи на дълго поддържана висока кръвна захар.
Ревматични заболявания. Тук се включват всички видове артрит, артроза, подагра. При тези болести също се усещат парестезии.
Натравяния с тежки метали или химически вещества. При такива състояния се стига до засягане на периферните нерви, при което се развиват множество симптоми на парастезия – иглички, мравучкане, изтръпване, чувство за преминаване на ток.
Алкохолизъм. Поради редовната алкохолна интоксикация и типичното за алкохолиците недоимъчно хранене парестезиите са често явления. Отново основната причина е засягането на периферната нервна система.
Вирусни заболявания, инфекции. Някои от тях засягат периферната нервна система и протичат с парестезии. Типични заболявания, водещи до изтръпвания, мравучкане на крайници и други подобни усещания са херпес зостер, лаймска болест, ХИВ, сифилис и др.
Заболявания или състояния, засягащи централната нервна система – намалено кръвооросяване на мозъка, енцефалит, мигрена, туморни образувания и т.н.
Някои автоимунни заболявания – мултипленна склероза, лупус, също водят до парестезии.
Тревожност, паническо разстройство. При тези психични разстройства се наблюдава хипервентилация, която е резултат от учестено дишане. Това, както и други особености на състоянията, води до парестезии.
Дефицит на витамини от групата В, най-вече на витамин В12. Честа причина, която понякога остава пренебрегната.

Лечение на парестезия

Тъй като парестезията от хроничен произход е симптом на друг проблем, необходимо е той да бъде диагностициран и лекуван. При справянето с първопричината ще отшумят и парестезиите. За правилната диагноза е важно да се изброят всички придружаващи парестезията симптоми. Вероятно ще се наложат специфични изследвания – електромиография (изследва активността и проводимостта на нервите и мускулите), скенер, ядрено-магнитен резонанс, рентгенография, ехография. На базата на оплакванията на пациента се назначават кръвни изследвания – кръвна захар, наличие на определени антитела за откриване на автоимунни заболявания, изследване нивото на калция, витамин В6, В12, магнезий, витамин D. Всички те имат отношение към подобни усещания като мравучкане, изтръпване на ръцете и краката, мускулни спазми и скованост. Тъй като една от много честите причини за парестезии е именно дефицитът на витамин В12, нивата му трябва задължително да бъдат изследвани. При установяване на дефицит се назначава допълнителен прием продължително време по преценка на специалист. Този витамин при парестезия, комбиниран с витамин В1, подпомага и регулира работата на периферната нервна система и подобрява предаването на нервния импулс. Витамин В1 и В12 успешно редуцират симптомите на парестезия, дори когато тя не е предизвикана от дефицит на вещества, а когато е съпътстваща други заболявания.
Други лекарства при парестезия са болкоуспокояващи – особено при наличието и на болка, нестероидни противовъзпалителни при съпътстваща възпаление, медикаменти за подобряване на кръвооросяването, антиконвулсанти и др.
DMCA.com Protection Status