Пареза на лицевите нерви

Изненадващо често състояние е парезата на лицевите нерви. Тя е плашеща и предизвиква изключителен дискомфорт. Също така периодът на боледуване може да е доста дълъг. За щастие обаче парезата на лицевите нерви е лечима.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Какво е парезата на лицевите нерви?

С думата „пареза“ в случая се означава ограничаване на способността на лицевите мускули да се движат. Това не е пълна лицева парализа, при която има тотално обездвижване. Лицевата пареза е само частично намаляване на подвижността. Резултат е от засягане на лицевия нерв поради различни причини. Това личи в разлика в симетрията между двете половини на лицето, които не са еднакво подвижни. Там, където има лицева пареза, извършването на мимики и движения е ограничено.
Парезата на лицевите нерви (известна и като неврит на лицев нерв) бива два вида – централна и периферна. При централната лицева пареза ограничената подвижност на лицевите мускули се дължи на проблем с централната нервна система – например при инсулт. Това обикновено е съпроводено от парези на други участъци от тялото, предимно едностранно. За разлика от това при периферната лицева пареза са засегнати само мускулите на лицето, като това се дължи на увреждане на самия лицев нерв. Това е най-честата форма на лицева пареза.
Най-често лицевата пареза е едностранна – засяга се само едната част от лицето, като по-неподвижна може да е само горната, само долната или цялата част да е еднакво неподвижна. Двустранна лицева пареза се получава само в 6% от случаите.

Причини за лицевата пареза

В основата на лицевата пареза от периферен произход стои нарушение в работата на лицевия нерв. Ето на какво може да се дължи то:
Лицева пареза, получена в резултат на обезболяващи средства за локална анестезия. Характерно явление за такива области като лицево-челюстната хирургия, стоматологията и др.
Лицева пареза поради разкъсване или увреждане на нервни влакна. Увредата може да е причинена поради прищипване или притискане на лицевия нерв.
Лицева пареза, причинена от вируси или бактериална инфекция. Това е много честа причина за лицевата пареза с периферен произход. Особено характерна и много честа е лицевата пареза, причинена от вируса на херпес зостер. Заболяването се проявява в късна възраст при хора, боледували преди години от варицела.
Лицева пареза, причинена от възпаление на лицевия нерв поради травма – удар, разкъсна рана, счупвания и др.
Лицева пареза заради преохлаждане и престой на течение. Също много честа причина за засягане на лицевия нерв.
Лицева пареза поради тумори, разположени в близост до лицевия нерв. Те могат да причинят притискане и нарушаване на функциите на нерва. Това, от своя страна, води до лицева пареза. Значително рядко срещана причина.
Лицева пареза, причинена от тежки интоксикации на организма – с тежки метали, лекарствена интоксикация, химически вещества.
Лицева пареза като последствие от лицева операция или друга хирургична намеса в областта на лицевия нерв.
Съществува и пареза на лицевите нерви, причините за която остават неизяснени. В такива случаи тя се нарича идиопатична лицева пареза.
Наличието на някои хронични заболявания или състояния се смятат за предразполагащи за получаване на пареза на лицевия нерв. Например такива са захарният диабет и алкохолната зависимост, при които периферната нервна система е по-уязвима и страда от по-чести нарушения.

Симптоми на лицевата пареза

Най-явният симптом при пареза на лицевия нерв е асиметрията между различните части на лицето. Тя се забелязва най-вече при различните мимики. Често засегнатият от лицева пареза човек не може да си повдигне веждата, да отвори или затвори окото, да сбръчка или отпусне кожата на челото си, да отвори широко уста. В някои случаи пък е възможно устата да остане отворена и да не може да се затвори. При лицевата пареза се забелязва и типичното изкривяване на устата, като се наблюдава увисване на ъгълчето. Тази асиметрия е особено забележима при усмивка. Наблюдават се още нарушения в храненето, преглъщането, по време на говор, които съпътстват по-тежките форми на лицева пареза. Възможни са локални очни усложнения като сухота, увреждане на роговицата, възпаление на очите и нарушено зрение.
Освен разликата в симетрията и частичната невъзможност за извършване на лицеви движения, при лицева пареза се регистрират и сетивни промени в засегнатия участък. Може да има променено усещане за болезненост и за допир, чувство за студ и топлина. В някои случаи на лицева пареза има нарушени вкусови усещания, нарушена секреция на слюнка и слъзна секреция.
Понякога при парезата на лицевия нерв има болка, която се разпространява в ухото, слепоочието и други зони от лицето. Също са възможни усещания за мравучкания, изтръпвания и боцкане с иглички.
Всички симптоми на лицевата пареза са много стресиращи за засегнатия от проблема човек. Освен нарушенията от физическо естество и силния дискомфорт, налице са такива психо-емоционални изяви като тревожност, страх, депресивност, притеснения от отхвърляне от обществото, срам.

Лечение на парези на лицевия нерв

Колкото по-рано започне лечението на парезата на лицевия нерв, толкова по-успешно ще е то. Пълно възстановяване може да се постигне при навреме проведено и адекватно лечение. Важно е лечението на парезата на лицевия нерв да не се бави, тъй като може да се стигне до атрофия на нерва. Тогава предаването на нервния импулс не може да бъде възстановено и пълно излекуване на лицевата пареза няма как да се осъществи.
Така или иначе лечението на парезата на лицевия нерв не е бързо. То е труден процес, който в много случаи продължава седмици и дори месеци наред. В острата фаза се прилагат болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства, често кортикостероидни. Предвид натоварването на психо-емоционално ниво се назначават и успокоителни, които като цяло действат релаксиращо и на периферната нервна система. При невъзможност за затваряне на очите и трудности с мигането се поставят изкуствени сълзи за овлажняване на окото. Задължителен е приемът на витамини от групата В, тъй като те най-бързо и успешно подпомагат възстановяването на структурата и функциите на периферните нерви. Най-важни сред витамините за лицева пареза са витамин В1 и В12, както и витамин В6. Освен че подпомагат регенерирането на нервите, тези витамини успокояват болката и се борят успешно срещу възпалението. Те също намаляват неприятните неврологични симптоми. Приложението подпомага предаването на нервния импулс при засегнатите нерви и ускорява възстановяването на двигателните функции.
На различите етапи от боледуването се прилагат подходящи физиотерапевтични процедури по лекарска преценка. Акупунктура, масажи и лицева гимнастика също са подходящи за по-бързо възстановяване.
DMCA.com Protection Status