Радикулит и радикулопатия

Тънката разлика между отделните заболявания на периферната нервна система не са съвсем ясни за немедицинските лица. Затова те често ги бъркат, като например смесват радикулит, неврит и плексит. Макар понякога да имат близки по проява симптоми, те са различни болести и изискват различен подход при лечението.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Какво е радикулит?

Радикулитът е възпаление или увреждане на нервното коренче на гръбначно-мозъчните нерви, което силно нарушава и ограничава ежедневните дейности. Самото нервно коренче представлява този участък, където периферните нерви излизат от гръбначния мозък и преминават навън от гръбначния стълб през малки отвори. Заболяването може да засегне само едно коренче или няколко нервни коренчета едновременно (полирадикулит). Често радикулитът е наричан и радикулопатия, въпреки че с втория термин се назовава по-специфично наличието на болестен, патологичен процес в нервното коренче.
Най-характерен симптом на радикулита е болката. Специфично е, че тя се усеща най-силно и концентрирано точно там, където се намира засегнатото нервно коренче. По хода на нерва и съседните му тъкани може да се разпрострат както болката, така и редица други симптоми. Това са парене, изтръпване, мравучкане, пробождане, стрелкане, усещане за разливане на топлина, слабост, скованост, спазъм на мускулатурата, ограничения в движенията. Някои хора споделят, че усещат повишена чувствителност в засегнатия участък от тялото си.

Симптоми на плексит

Най-характерният симптом на плексит е болката, която винаги се появява първа. Обикновено тя е внезапна (при остър плексит) и много силна, като по тази причина може драстично да ограничи движенията на засегнатия участък. Болката произлиза и се разпространява по хода на възпалените нерви от плексуса, като може да е обхванат само малък участък или да достига до периферията на нерва. Възможно е болката при плексит да бъде и по-слаба и да се появява периодично – например при плексопатии в резултат на професионални натоварвания. Характерно за болката при плексит е, че се усилва при движения и натоварване, тъй като се притискат възпалените нерви в плексуса.
В зависимост от степента на възпалението се развиват и други симптоми – изтръпване, мравучкане, усещане за иглички, парене, намалена сетивност, липсваща мускулна сила. Възможно е да има оток и да се наблюдава промяна в цвета на кожата – зачервяване, пребледняване. В по-тежки форми може да се получи и пареза или парализа. При продължителни плексити се стига до хипотрофия на мускулите и отслабени рефлекси на сухожилията.
Плекситът обикновено се появява едностранно, поради което болката, неприятните усещания и поражения обхващат съответната страна. Много рядко се развива и двустранен плексит. В тези случаи симптомите се разпростират и от двете страни на тялото.

Видове радикулит

Тъй като нервни коренчета има по цялата дължина на гръбначния стълб, всеки участък може да бъде засегнат. В зависимост от това в коя част от гръбначния стълб се намира проблемът, се различават три основни вида радикулопатии:
Цервикален радикулит. Наричан е още шиен. При този вид радикулит болката е във врата, но може да се разпространява и по ръката, а в някои случаи – и към предната част на гръдния кош. Болката при радикулит се усилва при движения на главата и във врата. Усещанията на изтръпване, скованост, мравучкане също се спускат по ръката, като понякога се стига до пареза при състояние на радикулит.
Гръден радикулит. Това е по-рядка форма на радикулит. Този вид радикулит често се маскира зад симптомите на сърдечно заболяване, тъй като болката е в средата на гръдния кош и се разпростира по ръката. Също може да са налице изтръпвания, пробождания, мускулна слабост. В някои случаи има оток на ръката, усещане за студ или топлина.
Лумбален радикулит, наричан също – поясно-кръстен радикулит. Болката при лумбалния радикулит се спуска по крака и може да достигне стъпалото и малкия пръст. При този вид радикулит походката е нестабилна, пациентите губят равновесие, понякога е налице мускулна слабост, нарушения в отделителната и половата система.
И при трите вида радикулит обикновено симптомите са от едната страна, въпреки че в редки случаи е възможно да има и двустранно засягане.
Според първопричината радикулитите се делят на два основни вида – първичен и вторичен. За първичен радикулит говорим, когато има възпаление на нервното коренче от инфекция, вирус и т.н. За вторичен радикулит става дума, когато радикулопатия е причинена от вече налично заболяване – дископатия, гръбначни патолигии и т.н.

Причини за появата на радикулит

Вече стана ясно, че в основата на всеки радикулит стои или възпаление, или притискане на коренчето на периферен нерв. Но какви са причините това да се случи? Ето най-честите причини за появата на радикулит:
Преболедувано вирусно заболяване може да доведе до радикулит.
Простуда, престой на студено, течение също може да е причина за радикулит.
Вдигане на тежко, тежка физическа дейност, спорт може да доведе до поява на радикулит.
Отравяне с тежки метали, други интоксикации е причина също за радикулит.
Дискова херния (дископатия).
Остеохондроза.
Остеоартрит.
Гръбначни изкривявания.
Лаймска болест.
ХИВ и СПИН.
Травма.
Наличие на новообразувание.
Всяко от тези състояния може да доведе до радикулит, но статистиката показва, че една от най-честите причини са свързани с простуда, преохлаждане, както и с патологични изменения в гръбначния стълб.

Поставяне на диагноза радикулопатия

Преди диагностицирането на проблема се провежда разговор с пациента, като неговите оплаквания са насочващи за следващите стъпки за установяване на точната патология. Те обаче не са достатъчни, тъй като често се припокриват с други заболявания на периферната нервна система – невралгии, неврити и т.н.
Най-ценни данни за поставянето на диагноза имат резултатите от някои изследвания. Това са рентгенография, компютърна томография, евентуално ядрено-магнитен резонанс. Важно е не само да се постави правилната диагноза „радикулит“, но и да се определи дали става дума за първичен или вторичен радикулит. Това е от огромно значение за лечението в следващите етапи. Изследванията установяват има ли увреда и на какво ниво е тя, както и дали е налице някакво гръбначно увреждане, довело до появата на радикулит.

Лечение на радикулит

При лечението на радикулит се има предвид дали е налице възпаление или само притискане на коренчето на нерва. Ако се налага, се предписват противовъзпалителни средства, като се комбинират с болкоуспокояващи препарати. В началото при радикулит се назначават нестероидни противовъзпалителни лекарства за радикулит, но ако няма достатъчно добри резултати и радикулопатията не се повлиява, се налага преминаването на кортикостероидни. В някои случаи те се поставят инжекционно.
При особено силно изявени симптоми на радикулопатията може да се наложи временно обездвижване – например чрез специални корсети, яки или други средства. Задължително е да се спазва покой и почивка, да се избягват резките движения и натоварвания при състояния на радикулит.
При лечението на радикулит физиотерапията е задължителна, като процедурите, продължителността и началото й се определят от специалист. Включват се още лечебна гимнастика и масажи, а на по-късен етап – лечение с балнеопроцедури и лечебна кал.
В малък процент от случаите на радикулит се стига до оперативно лечение. То е препоръчително тогава, когато има сериозно притискане на нервното коренче и стандартното лечение не дава резултати.

Хранителни добавки и витамини за радикулит

При лечението на радикулит се обръща специално внимание на набавянето на по-големи дози витамини от групата В. Тези витамини за радикулит и други заболявания на периферната нервна система играят много важна роля както при лечението на радикулита, така и за профилактика. Основни са витамин В1 и витамин В12, които се назначават заедно с другите лекарства за радикулит още веднага след поставянето на диагнозата. Те са особено важни за справянето с болката и възпалението, както и за редуциране на симптомите изтръпване, мравучкане, усещане за преминаване на ток, иглички и т.н. при хора с диагноза радикулит. Двата витамина са важни и за предотвратяване на неврологични усложнения, както и за по-бързо възстановяване на засегнатото нервно коренче. Витамин В1 и витамин В12 в комбинация подобряват предаването на нервния импулс и подпомагат синтеза на миелин, от който се изгражда защитната обвивка на нервите.
Едновременно с лечението на самия радикулит се обръща внимание за справяне с първопричината. Когато става дума за изменения в гръбначния стълб, с цел профилактика и подобряване на първичния проблем (дископатии, ошипяване и т.н.) се назначават хранителни добавки за подобряване състоянието на хрущяла, костното вещество и ставите. Предписват се и препарати за подобряване на метаболизма, ако проблемът е свързан с обмяната на веществата.
DMCA.com Protection Status