Ревматични болки

Голяма част от болките в ръцете, краката, гръбнака са с ревматичен произход. Ревматичните болки силно нарушават ежедневието, причиняват неудобство и създават усещането за непълноценност.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Какво представляват ревматичните болки?

Ревматичните болки са симптом на ревматичните заболявания. Това са голяма група от болести, които засягат скелетно-мускулната система. При тях страдат ставите, сухожилията, съединителната тъкан, хрущялите, костите, мускулите. Общото при всички ревматични болести е, че причиняват ревматични болки, ограничават подвижността на ставите, водят до скованост в движенията и походката. Характера на ревматичните болки е хроничен – това означава, че те са трудно лечими, съществуват достатъчно продължително време и е възможно да затихват или да се усилват в различни периоди от развитието на заболяването. Доказано е, че ревматичните болки се влияят от времето. При студено и влажно време те се усилват, докато при топло и сухо време намаляват и дори временно изчезват.
Ревматични болки може да се появят във всяка възраст. Те винаги са резултат от някое от ревматичните заболявания, като може да са придружавани и от други симптоми. Много често заедно с ревматичните болки се появява оток на тъканите, червенина или други кожни промени, усещане за парене. Това се дължи на възпалителен процес в засегнатото място.

Видове ревматични болки

Ревматичните болки обикновено възникват постепенно, но в някои случаи появата им е доста внезапна (например при остър гноен артрит). При подобно остро начало състоянието също се влошава бързо и изисква незабавно лечение. В зависимост от вида на ревматичното заболяване ревматичните болки може също да имат известни разлики.
Ревматичните болки може да са самостоятелен симптом, но и да са придружавани от температура, ускорен пулс, отпадналост, невъзможност за извършване на движение. Оточността на тъканите и зачервяването е много чест симптом, но не е задължителен. Понякога при силна ревматична болка може да няма никакви други съпътстващи симптоми и обратното – при изявен оток да няма силна болка.
Не е задължително ревматичната болка да се проявява само при двигателна активност. В много случаи тя възниква след дълъг престой в покой и затихва след раздвижване. Това е особено характерно за т.нар. сутрешна скованост, когато ревматичната болка се появява при ставане от леглото след сън.
Интересна особеност на ревматичните болки в редица от случаите е засилването на интензитета им през нощта и отслабване на силата им през деня. Това е типично за болестта на Бехтерев, псориатричния артрит и други заболявания. Дневната обостреност на ревматичната болка е по-характерна за остеоартрозата, бурсит, тендинит и др.
Ревматичните болки може да са локализирани в една точка или да обхващат по-голям участък. Те също може да засягат само една става или да се разпространяват в много стави едновременно. Характерно при някои състояние е симетричното разпределение на болезнеността. Например при ревматоиден артрит ревматичните болки се усещат едновременно в двете китки, в двата глезена, в двете колена и т.н.

Причини за ревматичните болки

Сред причините за ревматичните болки трябва да бъдат изброени както самите ревматични заболявания, така и факторите, които ги провокират или обострят. Най-честите болести, водещи до ревматични болки са артрит, артроза, остеоартрит, ревматоиден артрит, спондилит, псориатричен артрит, лупус, болест на Бехтерев, подагра, инфекциозни артрити, коксартроза, фибромиалгия и т.н. Всъщност общият брой на ревматичните заболявания, които могат да доведат до ревматични болки, е огромен.
Причините за появата на ревматични болести и съответно ревматични болки са различни. Те много често са:
Свръх реакция на имунната система. Голяма част от ревматичните заболявания са с автоимунен характер. Това означава, че имунната система на организма атакува собствените си клетки. Пример за такива заболявания са ревматоиден артрит, лупус, псориатичен артрит и др. Всички те са съпровождани от ревматични болки.
Нарушен метаболизъм. Такъв е случаят при подаграта, при която има нарушение в метаболизма на пурините, а по-конкретно на пикочната киселина. Нейни кристали се отлагат в ставите и околните тъкани и водят до появата на ревматична болка.
Дегенеративни заболявания. Много от ревматичните болки се дължат на заболявания с дегенеративен характер, които се случват в процеса на остаряване. Ставите се износват, а ставният хрущял се разрушава. Това води до силни ревматични болки, скованост и ограничения в движенията.
Бактериална инфекция. Това е причината за появата на инфекциозните артрити. Микроорганизмите попадат в ставата и тъканите около нея и причиняват възпаление. Най-честите патологични причинители на този вид ревматични болки са стафилококи, стрептококи, пневмококи, хламидия трахоматис и др.
Допълнително съществуват фактори, предразполагащи за провокиране или влошаване на ревматичните болки. Сред тях са наднорменото тегло, тежката физическа работа, нездравословното хранене, наличието на метаболитни заболявания, живот във влажна и студена среда, наличие на наследствена предразположеност към ревматични заболявания, чести инфекции.

Поставяне на диагноза при ревматични болки

Поради големия брой ревматични заболявания е важно да се установи кое точно причинява ревматичните болки. Прецизната диагностика е належаща, за да се лекува конкретния проблем, а не само симптомите от заболяването. Например – при инфекциозен артрит се назначава и антибиотично лечение. При подагра се предписват препарати, подобряващи метаболизма на пикочната киселина. Затова преди да бъде изписано лечение на ревматичните болки, ще се наложи провеждането на редица изследвания.
Някои изследвания са специфични – например тестване за наличието на определени антитела, които говорят за неадекватна реакция на имунната система. Вероятно при ревматични болки ще се наложи изследване за наличието на бактериална инфекция и вида на патогенните микроорганизми. Препоръчително е също да се установят нивата на определени витамини и минерали – калий, фосфор, калций, витамин D, витамин В12. Липсите на тези и други елементи са от съществено значение за здравето на ставите и околните тъкани и съответно за появата на ревматични болки при дефицити.

Лечение на ревматични болки

В лечението на ревматичните болки се включват аналгетици – обезболяващи средства, и противовъзпалителни медикаменти. Много често тук се използват кортикостероидни препарати, тъй като те имат свойството да потискат реакцията на имунната система. Това се препоръчва при автоимунните ревматични болки. За тях се препоръчва и допълнителен прием на т.нар. имуносупресори. Това са лекарства, чието основно действие също е да намаляват реакцията на имунитета.
Изключително важна част от лечението на ревматичните заболявания, при които има разрушаване на хрущяла, са хранителните добавки. Най-ценни при ревматични болки от този тип са добавките с глюкозамини, хондроитин сулфат, Омега-3, метилсулфонилметан и др. Сред витамините при ревматични болки от всякакъв произход най-голямо значение имат витамин D, витамин Е, витамин В1, витамин В12. Комбинацията от двата витамина В1 и В12 намаляват възпалението при ревматични болки и редуцират до голяма степен симптомите.
DMCA.com Protection Status