Спондилолистеза, спондилоза, спондилоартроза

Специфична група заболявания на гръбначния стълб са свързани с изменения в прешлените. Това са спондилолистезата, спондилозата и спондилоартрозата. И трите произлизат от гръцката дума „спондило – σπονδυλο“, което в превод означава „прешлен“. Макар че си приличат по название, между трите заболявания има някои разлики.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Спондилолистеза – особености на заболяването

Основното изменение, което настъпва при спондилолистезата, е приплъзването или изместването на един прешлен от гръбначния стълб спрямо друг. Това изместване може да се случи във всички посоки – напред, назад или настрани, и да доведе до притискане на нервни коренчета и стесняване на гръбначно-мозъчния канал. Ако последното се случи, има опасност от притискане на гръбначния мозък и сериозни увреждания на някои неврологични функции.
Характерно е, че спондилолистезата засяга най-често долната част на кръста. Тя може да се прояви при всички възрасти. Спондилолистезата в началото може да е изцяло без симптоми. Постепенно започват болки в зоната на приплъзването и неврологични оплаквания поради притискане на нервните коренчета. Болката и усещанията може да се разпростират към краката. Също така спондилолистезата често предизвиква мускулна слабост в крайниците, мускулни спазми, изтръпвания, мравучкания по хода на засегнатите нерви.
Основните причини за появата на спондилолистезата са групирани няколко насоки – изместване на прешлените от раждането, травма поради инцидент или най-често поради спорт (много често срещано при подрастващи), дегенеративни изменения на гръбначния стълб. Дегенеративната спондилолистеза също е много разпространена. Тя е резултат на промените, които настъпват с прешлените, по време на стареенето. Те отслабват, дехидратират се, напукват се и се изместват от първоначалното си място.
При леките форми на болестта лечението на спондилолистеза е основно чрез физиотерапия, балнеотерапия и укрепване на мускулите на гърба. Предписват се и препарати за успокояване на болката, както и витамини и минерали. Носене на специален поддържащ медицински корсет облекчава състоянието при влошаване. При тежките и застрашаващи със сериозни увреждания форми на спондилолистеза се извършва и оперативно лечение.

Спондилоза – характеристики и лечение

Заболяването спондилоза обхваща няколко основни промени на гръбначния стълб – образуване на остеофити (по-познати като шипове), изтъняване на междупрешленните дискове на гръбначния стълб и изместване от мястото им, дехидратация и загуба на еластичност на дисковете, разрушаване на халиановия хрущял. Всички тези промени при спондилоза настъпват постепенно, като се изявяват все повече с напредването на възрастта. Могат да засегнат всички дялове на гръбначния стълб, поради което се различава шийна спондилоза, гръдна спондилода и лумбална спондилоза. Шийната е по-често срещана при хора, които работят на компютър или на бюро, докато лумбалната (поясната) е по-типична за полагащите тежък физически труд хора.
В началото на спондилозата може да няма изявени симптоми. Те обаче се появяват с влошаване на състоянието. Болката в засегнатия отдел на гръбначния стълб по правилно не е остра, но е тъпа, постоянна и създава чувства за дискомфорт. Характерно е, че болезнеността не изчезва дори при покой, както е при други заболявания на гръбначния стълб. Страдащите от спондилоза може да търсят най-удобната поза, в която да застанат, за да чувстват по-малък натиск и напрежение. С напредването на болестта се появява скованост в шията и кръста, изтръпвания, усещане за мравучкане, парене, боцкане в крайниците. Тези симптоми са резултат от притискане на гръбначно-мозъчните нерви. В още по-напреднала фаза се наблюдават нарушения в кръвооросяването, главоболие, мускулни спазми в ръцете и краката, понижена чувствителност. При срастването на шиповете в по-стара възраст силно се ограничава движенията в засегнатите от спондилозата области.
Причините за появата на спондилоза са многообразни. Сред тях са дегенеративните процеси, настъпващи с остаряването, метаболитни проблеми, обездвижване или прекалена физическа натовареност, травми на гръбначния стълб, наднормено тегло, наличието на някои предразполагащи хронични заболявания (диабет, артрит и др.).
Лечението на спондилозата е свързана и с причината за появата на заболяването. Препоръчва се поддържане на здравословно тегло, правилен двигателен режим, заздравяване на мускулите на гърба чрез оздравителна гимнастика, физиотерапия, масажи, балнеолечение. При метаболитни проблеми се препоръчват добавки за коригиране на обмяната на веществата, озонотерапия. При силни болки може да се използват обезболяващи медикаменти и нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Симптоми и терапия при спондилоартроза

Спондилоартрозата засяга гръбначния стълб. При тази болест гръбнакът страда от дегенеративни промени на междупрешленните фасетни стави. При него страдат всички компоненти на ставата – ставен хрущял, ставни капсули, късите мускули около ставата, костта. Разграничават се три вида спондилоартроза според засегнатия участък от гръбначния стълб. Това са цервикална (шийна), гръдна и лумбална спондилоартроза.
Най-характерните симптоми за спондилоартрозата са постоянните болки в гръбначния стълб и ограничената подвижност в засегнатата зона. Също така при шийната спондилоартроза може да има излъчване на болката към раменете и ръцете, шум в ушите, световъртеж, проблеми с кръвното налягане, нарушено кръвооросяване на мозъка. При гръдна спондилоартроза болката се проявява повече при движение на тялото – навеждане напред, завъртане, и намалява при покой. Този вид спондилоартроза е по-рядко срещан. При лумбалната форма болката се излъчва от кръста и може да обхване и краката. Характерна е сутрешната скованост.
Спондилоартрозата е типично за възрастните и старите хора заболяване. Много по-редки са случаите, в които от спондилоартроза боледуват хора под 30 години. Много често спондилоартрозата се комбинира с две други заболявания на гръбначния стълб – спондилоза и остеохондроза. Това води до повече симптоми, по-честа болка и по-сериозни нарушения в движенията и подвижността.
Най-честите причини за появата на спондилоартрозата са метаболитни нарушения, дегенеративни промени, наранявания на гръбначния стълб поради травми, тежък физически труд или неудобна поза, заемана твърде дълго време. Наднорменото тегло и предимно седящият начин на живот са предразполагащи фактори за появата на спондилоартроза.
Лечението на спонзилоартрозата е комплексно. Използват се методите на физиотерапията и кинезитерапията. Медикаментите за лечение включват болкоуспокояващи, противовъзпалителни, мускулни релаксанти, хранителни добавки за възстановяване на ставния хрущял. Медицински корсет и други помощни средства за обездвижване помагат в обострените фази на заболяването. При тежки смущения във функциите поради усложнения от спонзилоартроза се препоръчва и хирургично лечение.

Витамини за лечение на спондилоартроза, спондилоза и спондилолистеза

И при трите заболявания задължително се предписват витамини от групата В, като особено важни са В1 и В12. Комбинацията от тези витамини е успешна в лечението на болката при всички неврологични заболявания на периферната нервна система. Те също действат противовъзпалително и релаксират мускулното напрежение. Особено важна е ролята на витамините в регенерирането на нервните клетки, за осигуряването на защита на нервните влакна от увреждане, както и за предаването на нервния импулс. Приемът на витамин В1 и В12 може да продължи дори няколко месеца, без да доведе до предозиране и без никакви странични реакции. Витамините от В-групата може да се изпишат в комбинация с определени минерали за лечение на спондилоартроза, спондилоза и спондилолистеза.
DMCA.com Protection Status