Токсична невропатия

Някои хора са изложени по-често на токсини, отколкото други. Това може да е свързано с професията им, но също и с нуждата от прием на определени медикаменти. Тези хора са застрашени от развитието на т.нар. токсична полиневропатия.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Токсичната полиневропатия – какво представлява?

Полиневропатията е заболяване, при което има увреждане на множество периферни нерви в тялото. При токсичната полиневропатия причината за увредените нервни клетки е постъпването на голямо количество токсини за кратък или продължителен период от време. Токсичните вещества увреждат нервите и нарушават предаването на нервния импулс. В резултат на тези въздействия се развиват редица симптоми и постепенно се нарушава работата на различни системи и органи от човешкото тяло.
Токсичната полиневропатия може да бъде остра – да се появи и развие много бързо, или хронична. Във втория случай е възможно бавно начало и постепенно влошаване, но и преминаване на острата токсична полиневропатия в хронична – съществуваща в продължение на месеци и с периоди на подобрение и влошаване.
Симптомите, които се развиват при токсична полиневропатия, обхващат първо краката и ръцете, а след това постепенно се разпростират към центъра на тялото. Първоначално се засягат долните крайници, където са разположени и най-дългите нерви в човешкото тяло – седалищните, достигащи до пръстите на краката.

Симптоми на токсична полиневропатия

Както и при останалите полиневропатии, първите симптоми на токсичната полиневропатия са изтръпвания, мравучкания, болка, усещане за преминаване на ток, пробождане, иглички в крайниците, чувство на топлина или за студ. Постепенно се стига до загуба на сетивност – не се усеща болка или промяна в температурата, или пък се развива прекалена чувствителност. Забелязва се промяна в цвета на кожата по засегнатите от токсичната полиневропатия участъци – червенина или пребледняване. Ако са увредени моторни нерви, болните губят мускулна сила, получават мускулни спазми, движенията стават сковани, забавени, като е възможно да се стигне до частична или до пълна загуба на двигателни способности. При правилно и навреме приложено лечение това нарушение е временно. Походката при токсична полиневропатия е много характерна именно поради засягане на множество нерви от смесен тип – тя е неуверена, скована, с възможни залитания и загуба на равновесие.
Когато токсичната полиневропатия е засегнала автономни нерви от периферната нервна система, се наблюдават и нарушения във функциите на вътрешните органи. Най-честите симптоми в тези случаи са сърцебиене, рязко повишаване или спадане на кръвното налягане, повишено или намалено изпотяване, проблеми с храносмилателната и отделителната система – запек, честа диария, гадене, евентуално повръщане. С напредване процеса на боледуване от токсична полиневропатия са налице още невъзможност за задържане на урина или обратното – трудно отделяне на урина. Когато има нарушения в половата система, мъжете се оплакват от нестабилна ерекция, а за жените е по-характерно намаленото либидо. При токсична полиневропатия може да има и нарушено зрение, замъглено виждане, проблеми със слуха и речта.

Видове токсична полиневропатия

Може да се определят няколко основни групи токсични полиневропатии според начина на постъпване на токсини в тялото.
Токсична полиневропатия в резултат на отравяне с тежки метали, химически вещества. Най-честите отравяния са с олово, арсен, живак, талий, органофосфати, етиленов оксид, въглероден дисулфид и др. При такива инциденти в последствие се стига до токсична полиневропатия, като в зависимост от веществото и дозата може да има по-специфично изявени нарушения на една или друга система в тялото. Този тип отравяния са характерни за някои професии, при неправилна употреба на химически препарати за почистване, в земеделието, при случайни инциденти и т.н. Високата доза токсини поразява сериозно периферната нервна система и води до тежки симптоми на токсична полиневропатия.
Медикаментозна токсична полиневропатия. Развива се поради употреба на специфични медикаменти или злоупотреба с лекарства. Най-честите причинители на медикаментозна токсична полиневропатия са някои антибиотици, препарати за химиотерапия при онкологично болни пациенти, някои препарати за лечение на сърдечно-съдови заболявания и др. Пациентите с химиотерапия се разглеждат под внимание, тъй като токсичната полиневропатия може да е причинена както от самите химиотерапевтици, така и от разпадането на туморни маси и отделянето на токсини при този процес.
Алкохолна токсична полиневропатия. Тя също се включва към групата на полиневропатиите, предизвикани от навлизане на токсини в тялото, тъй като редовната злоупотреба с алкохол всекидневно бомбардира периферната нервна система с токсини.
Токсични полиневропатии, предизвикани от инфекциозни заболявания. Някои микроорганизми имат способността да отделят токсини, които поразяват периферната нервна система и водят до токсична полиневропатия. Най-честите инфекции, които причиняват токсична полиневропатия, са дифтерия, херпесна инфекция, ХИВ, инфекция с паразити и др.

Как се поставя диагноза „токсична полиневропатия“?

При диагностициране на токсичната полиневропатия трябва да се направи разграничение от останалите видове полиневропатии. Това е важно, за да се отстранят първичните причинители на токсичната полиневропатия – да се спре приемът на токсичния медикамент, да се ограничи навлизането на химическото вещество в тялото, да се прекрати употребата на алкохол и т.н. Затова се правят специални токсикологични изследвания – особено когато е трудно да се определи какви токсини са постъпили в тялото и по какъв начин.
Наред с определяне източника на токсини, се извършват и редица изследвания за установяване степента на увреждане и фазата на заболяването. Назначават се електромиография (изследване на проводимостта и активността на нервите), рентгенография, глюкозотолерантен тест. Възможно е при токсична полиневропатия да се определят още ехография на вътрешни органи, биопсия на периферен нерв, кръвни изследвания по лекарска преценка.

Лечение на токсична полиневропатия

В схемата за лечение на токсичната полиневропатия се определят няколко основни цели – ограничаване на прогресирането на заболяването, регенериране на структурата на нервите, подобряване на предаването на нервния импулс, възстановяване на нормалните функции на засегнатите крайници, органи и системи.
Сред лекарствата за токсична полиневропатия основно място заемат болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства. Оправдано е приложението на кортикостероидни препарати за лечение на възпалението при остри токсични полиневропатии с тежки поражения и болка. Важен елемент от лечението на токсичната полиневропатия е постигането на спешна детоксикация на организма, тъй като така по-бързо ще се елиминират вредните за периферната нервна система токсини. Назначават се антиоксиданти и препарати за детоксикация.
Много добри ефекти за възстановяване здравето на периферната нервна система при токсична полиневропатия се постигат от специални физиотерапевтични процедури, електростимулация, масажи, лечебен двигателен режим, гимнастика.
Задължителна част от лечението са витамините за токсичната полиневропатия. Това са витамини от групата В, като специално внимание се обръща на витамин В1 и витамин В12. Прилагат се с цел регенериране на миелиновата обвивка на засегнатите нерви и за подобряване проводимостта и активността на нервите. Сред витамините за токсичната полиневропатия се обръща специално внимание и на витамин В6. При предозиране на този витамин също е възможно да се развие токсична полиневропатия.
DMCA.com Protection Status