Какви са симптомите на периферната невропатия?

Това е често срещано заболяване, като, за съжаление, много хора са уязвими към него. Застрашени ли сте и вие и как да разпознаете, че страдате от периферна невропатия? Ще ви помогнем с повече информация за тази болест.

Периферна невропатия – какво представлява?

Периферна невропатия 1
Периферна невропатия – Болка

Заболяването поразява периферните нерви, което води до редица неприятни и опасни симптоми. Най-общо казано – нарушава се провеждането на информация от нервите към мозъка и обратно. При периферна невропатия страдат най-често крайниците (при увреждане на двигателните и сетивните нерви), като краката са в по-голяма степен засегнати – това е сериозен проблем, защото се стига до нарушения в походката, опасност от падания и обездвижване. Когато са поразени периферните нерви на автономната нервна система, се нарушават функциите на вътрешните органи. Това не само, че създава изключителен дискомфорт за организма, но също носи редица рискове за здравето в дългосрочен план. Периферната невропатия може да засегне само един нерв, но и да порази два и повече, като във втория случай се нарича „полиневропатия“ (от гръцката дума „поли“ – много). В повечето случаи става дума именно за полиневропатия. По-редки са случаите на единично поразяване на периферен нерв – например при синдром на карпалния тунел.

При периферната невропатия се различават два основни вида прояви на болестта – остра и хронична. Острата периферна невропатия е краткотрайна, настъпва внезапно и се проявява по-драматично. Може да отшуми и повече да не се повтори. За хронична периферна невропатия говорим, ако симптомите продължават повече от три месеца, трудно се влияят и не настъпва излекуване.

Симптоми на периферна невропатия при увредени сетивни и двигателни нерви

В този случай симптомите на периферната невропатия са свързани с нарушения на двигателните възможности и на усещанията в ръцете и краката. Почти винаги двигателните и сетивните периферни нерви се увреждат едновременно, затова проявите са комбинирани.

 • Сковани движения на крайниците. Усеща се мудност, липса на подвижност, ограничения при извършването на някои движения. Може да има оплакване за често изпускане на вещи, ако периферната невропатия е увредила нервите на ръцете. Ако са пострадали краката, походката става скована и неуверена. Може да има залитания на една страна, нарушено равновесие, загуба на чувство за баланс и проблеми с координацията.
 • Болка. Чувства се в близост до нерва, по протежението му, в съседните тъкани. Често е описвана като стрелкане, пробождане от ток, пулсираща или пронизваща болка.
 • Парестезии. Това са група усещания, много характерни за периферната невропатия и много неприятни. Включват боцкане по кожата, чувство за изтръпване или мравучкане, усещане за изгаряне или парене, както и обратното – усещане за студени тръпки, за студенина.
 • Мускулна слабост. Това води до загуба на сила и до затруднено извършване на изискващи усилия движения, които преди това не са били проблем.
 • Потрепвания и спазми на мускулите, които може да се усещат в различни части на цялото тяло.
 • Сетивни аномалии. Има се предвид промяна в чувствителността, като усещанията са силно занижени или завишени. Например – обикновен допир от дреха или полъх на вятър може да се отчита като болка и изключително неприятно дразнене. И обратното – болка от рана, от натиск, изгаряне е възможно да не бъде регистрирана от мозъка.
 • Пареза или парализа. Това са частична или пълна загуба на способност за извършване на движение. До там се стига, ако има увреда на двигателен нерв.

Симптоми на периферна невропатия при увреда на вегетативни нерви

Периферна невропатия 2 | МИЛГАММА
Периферна невропатия – Мускулна слабост

Това са периферните нерви, които принадлежат към вегетативната (наричана също и „автономна“) нервна система – дял на периферната нервна система, който регулира работата на вътрешните органи. Тези вегетативни нерви са свързани с процеси като храносмилане, отделяне на пот, кръвообращение, дишане, секреция на хормони и много други, които не подлежат на волеви контрол от нашето съзнание. Когато периферната невропатия засегне вегетативните нерви, може да имаме следните симптоми на периферна невропатия:

 • Понижаване на кръвното налягане, съпроводено от замаяност, прималяване, прилошаване, световъртеж. Обикновено се проявява при промяна в позицията на тялото;
 • Сърцебиене, ускорен сърдечен ритъм;
 • Проблеми с храносмилането. Хронична диария или запек, които често са придружени от болки, спазми в червата;
 • Прекалена активност на пикочния мехур – много чести позиви за уриниране, или затруднения с уринирането;
 • Повишено потоотделяне или напълно липсваща способност да се отделя пот. Във втория случай човек изпитва силна непоносимост към горещини, защото тялото му не е способно да се охлажда по естествен начин;
 • Затруднения с преглъщането;
 • Нарушения в половите функции, затруднена или липсваща ерекция при мъжете;
 • Проблеми със съня, лошо качество на съня.

Какво предизвиква периферната невропатия?

Причините за появата на периферна невропатия са многобройни. Важно е да се установят какви са те в конкретния случай, за да може да се приложи профилактика и лечение на симптомите на периферната невропатия. Възможно е да страдате от заболяването, ако:

 • Имате диабет и поддържате висока кръвна захар.
 • Страдате от недостиг на вещества – най-вече В-витамини.
 • Вие сте пристрастени към алкохола и редовно злоупотребявате с алкохолни напитки.
 • Имате прекарана вирусна или бактериална инфекция, която е довела до появата на периферна невропатия.
 • Имате наследствена невропатия.
 • Боледувате от чернодробно или бъбречно заболяване.
 • Имате проблеми с щитовидната жлеза.
 • В тялото ви има тумор, новообразувание, което притиска един или повече периферни нерви и пречи на нормалното им функциониране.
 • Болни сте от автоимунно заболяване – например лупус, ревматоиден артрит и др.
 • Били сте изложени на интоксикация с тежки метали, химически вещества, лекарства.

Това са основните причини, за развиването на периферна невропатия. След пакет от изследвания и преглед при специалист ще се изясни каква е първопричината за появата на болестта, за да може да се назначи адекватно лечение.

Лекуват ли се симптомите на периферната невропатия?

Периферна невропатия 3
Периферна невропатия – Парестезии

Ако е хваната навреме, самата периферна невропатия в някои случаи може да бъде излекувана. Например при периферна невропатия поради недостиг на витамини от група В. Достатъчно е да се набавят липсващите вещества и симптомите ще изчезнат. В повечето случаи обаче става дума за хронична периферна невропатия, която не може да бъде напълно излекувана, но може да бъде държана под контрол. Третират се симптомите, но едновременно се лекуват и страничните фактори, които предизвикват невропатната болка и другите оплаквания.

При силно изявени симптоми на периферна невропатия – независимо дали е остра или хронична, се предписва медикаментозно лечение. Освен болкоуспокояващи, противовъзпалителни, успокоителни, антидепресанти (установено е, че помагат за облекчаване на симптомите) и средства с противоспастично действие (срещу спазми), главна част от терапията на симптомите е продължителен прием на завишено количество витамини от В група. Основната цел на първо време е да се ограничи тежестта на симптомите на периферната невропатия, за да може пациентът да е отново активен и да води нормален живот.

Лечението не спира до тук. След справяне с острите симптоми се работи в посока профилактика – да не се допуска повторно влошаване на състоянието, да се поддържа нормална работа на периферните нерви и на кръвоносната система (често поради периферна невропатия страдат и малките кръвоносни съдове на ръцете и краката). Работи се и за максимално възстановяване на функциите на засегнатите периферни нерви.

В периодите между острите фази се прилага още физиотерапия за подобряване на двигателните възможности, нервната функция и за благотворно повлияване на още редица системи.

Лечението може да включва още специални процедури, които въздействат върху автоимунните процеси, терапия с електрически импулси, както и хирургическа интервенция. Операция се налага основно в случаите, когато има притискане на периферен нерв по една или друга причина, както и за премахване на туморно образувание.

DMCA.com Protection Status