Какви са симптомите при увреждане на периферните нерви?

Ако знаете какви са симптомите на увреждане на периферната нервна система, ще може да се погрижите за себе си отрано – преди да са настъпили тежки и необратими последствия за организма.

Какво е увреждане на периферната нервна система?

Увреждане на периферните нерви 1
Увреждане на периферните нерви – увредени сетивни нерви на периферната нервна система

Периферната нервна система се състои от периферните нерви. Те достигат до всички краища на тялото и изпращат информация до централната нервна система и обратно. Периферните нерви излизат от главния мозък (черепномозъчни) и от гръбначния мозък (гръбначномозъчни). Нервите се делят също на други два вида – сетивни и двигателни. Сетивните отговарят за усещанията, докато двигателните – за движенията.

Допълнително, периферната нервна система се дели на две части – соматична (тук принадлежат всички двигателни и сетивни нерви) и автономна нервна система. Автономната, наричана още вегетативна нервна система, отговаря за всички процеси, които не могат да се контролират волево (съзнателно) от нас – например работата на вътрешните органи, секрецията на жлезите. Нервите на автономната нервна система регулират редица процеси като преглъщане, разширяване и свиване на кръвоносните съдове, сърцебиене, потене, позиви за гадене и повръщане, храносмилане и т.н.

При всички нерви на периферната нервна система може да настъпи увреждане в определен момент от живота. Това нарушава работата на периферните нерви и съответно причинява патологични промени в двигателните и сетивните функции, както и в работата на вътрешните органи и системи.

Защо може да се стигне до увреждане на периферните нерви?

До увреждане на периферната нервна система може да се стигне поради редица причини. Ето кои са най-честите сред тях:

  • Диабет. При това хронично заболяване много често се развиват различни увреждания на периферната нервна система, като обикновено пациентите страдат от периферна полиневропатия.
  • Вирус или бактериална инфекция. Възможно е те да отключат увреждане на периферната нервна система, което в повечето случаи е обратимо, ако се приложи лечение навреме.
  • Травма. Някои травматични увреждания на периферната нервна система имат дълготрайни и тежки последствия.
  • Интоксикация. Алкохолна, лекарствена, с тежки метали или химически вещества. При навлизането на токсини в организма може да има остра или бавна интоксикация, като симптомите на увредените нерви се проявяват или внезапно и драматично, или по-бавно и постепенно.
  • Недостиг на витамини от В-група. При увреждане на периферните нерви поради тази причина основното лечение е набавяне на липсващите витамини, което води до възстановяване, ако терапията е приложена достатъчно рано.
  • Изменения на опорно-двигателния апарат. При гръбначни изкривявания, промени в междупрешленните дискове на гръбначния стълб, при шипове, артритни изменения и др. може да има притискане и увреждане на периферни нерви.
  • Автоимунни заболявания. Те също може да доведат до заболявания на периферна нервна система.

Симптоми на увредени нерви – как да ги различим?

Увреждане на периферните нерви 2
Увреждане на периферните нерви – скованост в движенията

Увреждането на периферната нервна система е съпроводено от симптоми, които могат да бъдат ясно разпознати – стига да сте предварително запознати с тях. Симптомите на увредените нерви се делят на няколко групи:

  • Симптоми на увредени сетивни нерви на периферната нервна система. Тези оплаквания са свързани с изменения във функционирането на сетивните нерви – тези, които отговарят за усещанията за допир, студ, топлина, натиск. Затова и симптомите на увредените нерви в случая са болка, промяна в чувствителността на кожата, поява на мравучкане или боцкане „от иглички“. Може още да се усеща чувство на изгаряне или студенина, както и погрешно възприемане на докосването – да се отчита като болезнен контакт с кожата или като неприятно взаимодействие. В някои случаи се наблюдава и обратното – понижена чувствителност. Пациентите не са способни да усещат добре тактилните усещания (усещанията за допир). Поради това не разпознават ясно кога има болка, силен натиск, нараняване, изгаряне. Това е опасно увреждане на периферните нерви, защото може да доведе до сериозни усложнения – инфектиране на рана и диабетно стъпало при хората със захарна болест.
  • Симптоми на увредени двигателни нерви на периферната нервна система. Те са свързани с проблемна работа на нервите, които отговарят за движенията на отделните части на тялото и на цялото тяло в пространството. Налице са скованост в движенията, мускулна слабост, мускулни спазми и потрепвания. Може да има липса на координация или затруднена походка, загуба на равновесие, ограничени движения или пък изцяло липса на възможност за извършване на движения (парализа). Наблюдават се още промени в рефлексите – те са намалени или изцяло липсват при по-тежки увреждания. Пациентите се оплакват, че често изпускат предмети, че имат затруднения с извършването на ежедневните дейности, че се страхуват да не паднат при ходене
  • Симптоми на увредени вегетативни нерви на периферната нервна система. В този случай страдат нервите на автономната нервна система. Симптомите са по-различни и често може да не бъдат различени толкова ясно, колкото при другите видове увреждане на периферните нерви. Оплакванията са за резки скокове и спадове в кръвното налягане, сърцебиене, проблеми с храносмилането, диария, затруднено преглъщане, често или затруднено уриниране, изменения в работата на потните жлези – липсващо или усилено изпотяване. Страда още половата функция и при двата пола.

Какво да правим при симптоми на увредени нерви?

Първо е добре да наблюдавате оплакванията си и да може добре да ги идентифицирате, за да ги опишете коректно по-късно при преглед от лекар. Имайте предвид, че почти никога няма проява само на симптоми от увреждане на един тип нерви. Най-често симптомите са комбинирани – наблюдават се оплаквания от увредени два или три вида нерви на периферната нервна система.

Когато забележите, че при вас има проблеми с работата на периферната нервна система и подобни проявления, добре е да посетите лекар. Неврологът е този специалист, който ще извърши обстоен преглед на неврологичните функции. Вероятно ще ви изпрати на допълнителни изследвания. Най-често това са рентген, скенер, понякога ядрено-магнитен резонанс, а също – електромиография. Кръвни изследвания също са нужни, за установяване на някои стойности, включително за проверка на нивата на витамините от група В. Къде точно ще ви изпрати лекарят, зависи от вашите оплаквания, степента на увреждане на периферните нерви и евентуално наличието на съпътстващо заболяване.

Как да се справим със симптомите на увредените нерви?

Увреждане на периферните нерви 3
Увреждане на периферните нерви – увредени вегетативни нерви на периферната нервна система

Ще трябва да следвате лечението, което лекарят ще ви предпише. Най-често се назначават противовъзпалителни медикаменти и прием на витамини от група В. Предписват се още мускулни релаксанти, лекарства срещу мускулни спазми и успокоителни медикаменти за нервната система. Допълнително ще трябва да се грижите за нивата на кръвната захар, ако страдате от диабет. Високите стойности не са благоприятни и водят до още по-тежки увреждания на периферната нервна система.

Лекуват се не само симптомите на увредените нерви, но и причината за увреждането на периферната нервна система. Препоръките са за отказ от алкохол или ограничение на количеството алкохол, ако имате алкохолна полиневропатия. При изменения в опорно-двигателния апарат ще се наложат допълнителни терапии – например физиотерапия и лечение на евентуално съществуваща дископатия, дискова херния, радикулит, плексит и т.н. В случая много благодатно действа промяната в начина на живот – повече движение, правилна стойка, почивка, оздравителна гимнастика.

За съжаление при някои много тежки увреждания на периферната нервна система, може да се препоръча операция. Например при травматични увреждания, при дискова херния в тежка степен, при наличието на тумор, който притиска периферен нерв. Това лечение е значително по-рядко обаче.

Какво ще се случи със симптомите на увредени нерви? Те ще намалеят или напълно изчезнат, след справянето с първопричината за тяхната поява. Затова е и много важно да се изясни какво точно е предизвикало увреждането на периферната нервна система. За съжаление в някои случаи не се установява причината за увреждането на периферните нерви. В такъв случай се набляга на здравословен начин на живот, задължително прием на витамини В, евентуално успокоителни и антидепресанти, както и промяна в навиците, работата или режима на сън и бодърстване.

DMCA.com Protection Status