Какво е диабетно стъпало?

Диабетно стъпало – какво означава?

Това е едно от най-тежките усложнения при диабет тип 1 и тип 2. Диабетното стъпало представлява състояние на влошено здраве на долните крайници, при което се развиват рани и дълбоки язви. Те са трудни за лечение и може да доведат до тежки последици за диабетиците – ампутация на пръсти или част от крака. За съжаление диабетното стъпало в доста случаи завършва фатално. За щастие обаче диабетното стъпало може да бъде предотвратено навреме, ако се води контрол над диабета на достатъчно високо ниво. 

От диабетно стъпало са застрашени всички диабетици, които прекалено дълго време поддържат висока кръвна захар. Тя провокира развитието на диабетна полиневропатия. При нея сетивността на крайниците силно намалява. Пациентите стават слабо чувствителни към дразнене и болка. Именно тук е опасността от диабетно стъпало – малки наранявания или травми на краката може много дълго да останат незабелязани. Диабетиците просто не усещат болката от тях. Междувременно раните може да се инфектират, да станат по-дълбоки и дори да се получи некроза – умиране на част от тъканите. Това е много опасно и изисква изрязване до здрав участък от крайника. Именно това е най-опасното при диабетно стъпало.

Най-лошото в случая е, че инфекциите при диабетно стъпало са трудно лечими поради високата кръвна захар. Високата глюкоза прави организма податлив към инфекции, които трудно се лекуват и трудно зарастват. Затова и веднъж появили се, дълбоките рани на стъпалата водят до диабетно стъпало с повишен риск от още усложнения.

Как да познаем диабетното стъпало?

https://www.milgamma.bg/wp-content/uploads/2023/02/диабетно-стъпало-лечение.jpg

Всички пациенти с диабет тип 1 и с диабет тип 2 се обучават всекидневно да правят огледи на стъпалата си за наличието на евентуални ранички, за да не допуснат диабетно стъпало. Ако и вие принадлежите към хората в риск, оглеждайте добре кожата на ходилата за първи признаци на диабетно стъпало. Може също да помолете за помощ някой близък човек – в случай че не може добре да повдигнете краката си. Обръщайте внимание на всяко разраняване на кожната повърхност и на дори най-дребните зачервявания, защото те може да са предвестниците на диабетно стъпало. Не пренебрегвайте мазолите и кожните уплътнения в определени зони, защото те също може да предхождат диабетното стъпало. Ако забележите отворени рани или променен цвят към тъмно синьо, лилаво и дори черно, положението е много сериозно. Потърсете веднага лекарска помощ, защото страдате от диабетно стъпало в напреднала фаза.

Преди да стигнете до диабетно стъпало, вероятно сте развили някаква форма на невропатия. Вероятно сте имали някакви деформации на стъпалата и кожни промени. Може би сте усещали парене по краката, изтръпване, мравучкане, както и усещане за преминаване на ток или за боцкане с игличи по кожата. Възможно е да сте чувствали силно мръзнене на крайниците и мускулни спазми. Това са първите сигнали на изменената сетивност на краката и увреждане на периферните нерви. Още при първите симптоми, ако се вземат мерки, може да не се стига до тежкото усложнение диабетно стъпало.

Как да се предпазим от диабетно стъпало?

На първо място в профилактиката на диабетно стъпало е недопускането на високи стойности на глюкозата за дълги периоди. Ако кръвната захар е висока, страда цялото тяло, но най-често първо се уврежда периферната нервна система. А най-първи страдат краката. В тях се разпростира най-дългият периферен нерв, който стига от гръбнака до пръстите на долните крайници. Освен периферните нерви, страдат кръвоносните съдове. Развива се т.нар. периферна артериална болест. Нарушава се драстично работата на малките кръвоносни съдове на краката, кръвооросяването става все по-слабо, а тъканите изпитват недостиг на кислород и енергия. Това причинява по-честите инфекции и множеството проблеми, най-проблемният от които е диабетното стъпало.

При правилно лечение на диабета до полиневропатия и артериална болест може да не се стига или ако се стига – то да е на по-късен етап. Нужно е да се поддържат здравословно ниски нива на кръвна захар, което ще предпазва и от диабетното стъпало. Затова е належащ всекидневен контрол и индивидуално назначена ефективна терапия.

На второ място – при задължителния дневен оглед на краката да се реагира своевременно дори при най-дребни наранявания, защото те може да предизвикат диабетно стъпало. Нужно е да се правят лечебни бани, намазване с мехлеми, дезинфекция. Когато това се приложи навреме, рискът от диабетно стъпало силно намалява.

И още за профилактиката на диабетното стъпалопри установена диабетна полиневропатия да се подобрява състоянието на периферните нерви и кръвооросяването. Затова се приема комбинация от витамини, минерали и съдоръзширяващи средства. Сред витамините най-важни са тези от В-групата, тъй като те лекуват възпаленията, подобряват дейността на периферната нервна система, предпазват нервите от увреждане и елиминират симптомите на самата невропатия ( парестезии, понижено усещане за болка и натиск и т.н.). Цинкът и магнезият са много важни в борбата с полиневропатията и срещу диабетно стъпало, така че не забравяйте да изберете добавка, която включва и тях.

https://www.milgamma.bg/wp-content/uploads/2023/02/диабет-какво-да-избягваме.jpg

Какво да не правим, ако сме застрашени от диабетно стъпало?

Грижата за стъпалата като част от профилактиката на диабетно стъпало е задължителна. Има някои неща, които никога не трябва да правим, ако рискуваме да развием диабетно стъпало.

  • Не ходете с неудобни обувки. Избягвайте и високите токове. Това ще ви предпази от диабетно стъпало. Неудобните обувки наистина действат пагубно за краката на диабетиците и може да доведат до диабетно стъпало. Избирайте удобни, меки обувки, които да не притискат краката и да пречат на кръвооросяването. Проверете за специални ортопедични обувки или стелки за диабетици в близкия магазин за ортопедични стоки и помощни изделия. Помолете там да ви покажат всички средства за профилактика на диабетно стъпало.
  • Не ходете боси! Кожата се наранява при допира с твърдата повърхност. А при стъпване върху камъчета, остри частички, парченца стъкло, е много по-вероятно да се сдобиете с дълбока рана и тежка инжекция. Затова ходете с джапанки и чехли, дори да сте у дома, дори да смятате, че няма опасност от нараняване. Дори самото травмиране на тъканите в твърдата повърхност при ходене е проблемно и предпоставка за диабетно стъпало.
  • Не допускайте врастване на нокът. Това може да създаде сериозни проблеми – да предизвика тежко инфектиране и/или да е повод за операция. А възстановяването от подобни интервенции при диабетиците е много по-трудно и продължително и може да предизвика диабетно стъпало. Изрязвайте ноктите редовно и правилно, омекотявайте кожата около нокътя с локални средства, ползвайте професионален педикюр.
  • Не пропускайте хигиенните грижи за краката, за да избегнете диабетно стъпало! Лошата хигиена по-често води до диабетно стъпало. Мийте всекидневно краката си с приятно топла вода и сапун, правете билкови бани с лайка и смрадлика. Намазвайте стъпалата с омекотяващи и антисептични кремове. Носете чисти памучни чорапи. Това ще ви предпази от диабетно стъпало.
  • Не се лекувайте сами! Ако вече имате признаци на диабетно стъпало, не избирайте самолечението. Консултирайте се първо със специалист и следвайте неговите съвети и напътствия. Така най-ефективно ще се справите с диабетното стъпало.
DMCA.com Protection Status