Симптоми и причини за дефицит на витамин В1

Симптоми и причини

Вероятно сте чували за витамини от типа В-комплекс, но не знаете точно какво съдържат те. Да, точно така – в тях са включени множество витамини от В-групата. Най-първият от тях се нарича именно витамин В1, като названието му се дължи на това, че е открит най-рано от всички останали.

Какво знаем да витамин В1?

Освен че е познат като витамин В1, той е наричан още „тиамин“ и „аневрин“. Официално точната му формула е открита през 1926 г. от Уилямс и Клайн. Именно те са му дали наименованието „тиамин“. Все пак това е първият открит от В-групата витамини, поради което е по-познат като В1. 

Витамин В1, както и останалите витамини, не може да се синтезира от човешкия организъм. Затова единственият начин да си го набавим е чрез храната, която поемаме. Но понякога – поради недохранване или други причини, се стига до дефицит на витамин В1. Когато той е значително изразен, се наблюдават поредица от симптоми. Достигането до липса на витамин В1 е доста бързо – достатъчни са две-три седмици, за появата на дефицит на витамин В1. За щастие липсите на тиамин в организма също значително бързо може да се коригират.

Витамин В1 е водоразтворим витамин – разтваря се във вода. Реално пренасищане с него не е възможно, тъй като излишното количество от витамина се отделя чрез урината. Така че продължителният му прием не води до токсични промени, а е напълно безопасен.

Какво показва, че ни липсва витамин В1?

Основната особеност при дефицита на витамин В1 е, че той нарушава въглехидратната обмяна. Това причинява натрупване на млечна и пирогроздена киселина в организма, което пък предизвиква появата на отоци. Затова и оточността на тялото е един от основните симптоми на дефицит на витамин В1. 

Наред с това липсата на ценния витамин води до нарушения в работата на сърцето и нервната система. Хората с дефицит на витамин В1 се оплакват от нарушен сърдечен ритъм – най-често брадикардия (забавен сърдечен ритъм), но също и тахикардия (ускорен ритъм на сърцето). След време се стига до уголемяване на сърцето.

Освен сърдечно-съдови проблеми, дефицитът на витамин В1 води до неврологични болестни промени. Най-вече се развива състоянието полиневропатия. Това е засягане на множество нерви по тялото, което е съпроводено от изтръпвания, бодежи, скованост, чувство за минаване на иглички и ток, загуба на чувствителност, болка. Характерна е умора, както и отслабване на много функции на мозъка като запаметяване и концентрация. Страдащите от дефицит на витамин В1 се оплакват също от намален апетит и от запек. Те са по-раздразнителни, по-раздразнителни и лабилни. В напреднала фаза на дефицит на витамин В1 може да се стигне до сериозни увреждания на клетъчно ниво.

Описаните симптоми са характерни за заболяването бери-бери (в превод от синхалийски език „не мога-не мога“ ). Точно това е болестта, поради която се провеждат първите изследвания, свързани с липсата на витамин В1. Бери-бери е особено типично заболяване за моряците в миналото. Те са го развивали заради еднообразното и непълноценно хранене при пребиваването си на корабите. Разбира се, не само моряци боледуват от бери-бери и развиват симптоми на дефицит на витамин В1.

https://www.milgamma.bg/wp-content/uploads/2023/02/дефицит-на-витамин-Б1.jpeg

Причини за дефицит на витамин В1

Най-основната причина за дефицита на витамин В1 е недоимъчното хранене. При отсъствие в менюто ни на хранителни продукти с тиамин се стига до проявата на симптоми на дефицит на витамин В1 и до бери-бери. Най-често дефицитът на витамин В1 се свързва с консумацията на полиран ориз. Известно е, че в обелките на ориза има много витамин В1. Затова, ако консумирате полиран ориз, губите възможността да си набавите тиамин. И обратното – ако хапнате ориз с обелките, бързо ще набавите ценно количество тиамин и ще се справите с дефицита на витами В1.

Съществуват обаче и други причини за дефицит на витамин В1. Например – наличието на разстройства на храносмилателната система. Намалената възможност за усвояване на хранителни вещества е достатъчна причина за дефицит на витамин В1. Ако е налице този проблем, трябва са се възстанови или подобри здравето на храносмилателната система. Може също да се наложи инжектиране на тиамин за по-бързо елиминиране на дефицитите на витамин В1 в организма.

Друга причина за дефицит на витамин В1 е повишеният му разход. Такъв се наблюдава при хората, извършващи тежък физически труд, както и при спортистите. Задължително е при тези групи от хора да се приема допълнително витамин В1, за да се избегне достигането до тежък дефицит.

Рискови групи за дефицит на витамин В1

Оказва се, че дефицитът на витамин В1 е проблем на съвременния свят. Така е заради бедната на тиамин храна, която хапваме, и на предимно вредния начин ни на живот, който масово се следва. Най-вече става дума за обездвижването, повишената консумация на рафинирани продукти, цигари и алкохол. По тази причина и рисковите групи, които за застрашени от дефицит на витамин В1 са доста на брой. Ето кои са те:

  • Хора с бедна на витамин В1 диета. Ако се избягват храните с тиамин, той няма как да се набави в тялото;
  • Хора с проблеми с храносмилателната система (гастрит, язва и др);
  • Хората с бъбречни заболявания;
  • Алкохолиците и пушачите – при тях се наблюдава по-малък прием на витамин В и по-голям разход;
  • Бременните и кърмещите майки. Недостигът на витамин В1 се отразява и на бебетата, които в първите месеци след раждането си може да развият болестта бери-бери;
  • Старите хора;
  • Спортистите и физически натоварените хора;
  • Страдащите от проблеми с черния дроб.

Как да си набавим витамин В1?

Най-сигурният начин е чрез хранителна добавка. Така ще сме напълно убедени, че поемаме достатъчно количество тиамин и няма да развием дефицит на витамин В1. Разбира се, диетата също трябва да бъде променена. В някои случаи дори само корекцията в хранителния режим е достатъчна, за да се стигне до оздравяване. Важно е да се избягва приемът на алкохол, на захарни изделия, тютюнопушенето и консумацията на твърде много тестени изделия. Нужно също да се увеличи количеството на консумирания кафяв ориз. Доказано е, че обелките на ориза съдържат много високо ниво на витамин В1. Допълнително може да се похапват слънчогледови семи, пълнозърнест хляб, ядки (фъстъци, кедрови ядки, шамфъстък, кашу, лешници), боб, грах, леща, свинско месо.

DMCA.com Protection Status