На какво се дължи мравучкането по ръцете и краката?

Изведнъж сякаш стотици мравчици започват да пъплят по ръката ви, а след буквално няколко секунди, мравучкането изчезва. Все едно нищо не се е случило. Скоро усещате същото мравучкане по краката, но и то се появява за малко. Краткотрайни, дразнещи, смущаващи усещания, наречени „парестезии“. Ще ви разкажем на какво се дължи мравучкането по крайниците и как да се справите с него.

Какво наричаме „мравучкане“?

Мравучкане по краката и ръцете 1
Мравучкане по краката и ръцете – какво представлява?

С широко разпространения термин „мравучкане“ наричаме онова усещане, при което сякаш мравчици пълзят по кожата ни или ни боцкат стотици невидими иглички в определена зона. Чувството се описва още като пълзене, тръпнене, неприятно гъделичкане, парене, изгарящи тръпки, боцкаща болка. Обикновено е краткотрайно и малко след появата му изчезва. Мравучкането обаче е силно неприятно като усещане и, освен това, може да блокира за кратко движенията ни. Особено ако става въпрос за мравучкане на крайниците.

Ако още се чудите за какво говорим, припомнете си последния път, когато сте спали с ръка под главата. Събуждате се и усещате изтръпване, слабост и неприятно мравучкане, което се усилва при движение. След малко чувството изчезва и може да се движите нормално. Същото се случва, ако сте седели по-продължително време в некомфортна позиция или сте „заседнали“ единия си крак. Мравучкането по крака ви напомня да смените позата. Подобно е и когато носите тесни или неудобни обувки – може да имате мравучкане в пръстите или стъпалата. Но всичко изчезва, когато свалите обувките.

Вместо „мравучкане“, науката използва термина „парестезия“. В превод от гръцки – „нетипично усещане“. Има много възможни причини за появата на мравучкане по краката и ръцете, като някои от тях са наистина опасни.

Мравучкане по краката и ръцете – трябва ли да се притеснявам?

Много често краткотрайното мравучкане на крайниците е безобидно. Особено ако се появява рядко и е свързано със заемането на някаква поза. Човек сам може да определи дали мравучкането на крайниците е свързано с определена позиция – то бързо ще изчезне при раздвижване и няма да ви притеснява отново скоро. В такъв случай няма място за тревога. Вероятно сте притиснали нерв или кръвоносни съдове и това е довело до краткотрайното чувство на мравучкане.

Когато обаче имате много често и по-продължително мравучкане на крайниците и няма явна причина за това, задължително трябва да посетите специалист. Възможно е да имате някакво по-сериозно заболяване. Притеснително е също, ако мравучкането е придружено от други, по-тежки оплаквания – болка в областта на сърцето, замайване, световъртеж, пареза или парализа (ограничения в движенията), загуба на съзнанието, промяна в зрението, загуба на рефлекси. Когато усетите някой или някои от тези симптоми заедно с мравучкането, потърсете скоро медицинска помощ.

Възможни причини за мравучкане на крайниците

Мравучкане по краката и ръцете 2
Какво може да причини мравучкане по краката и ръцете

В повечето случаи причините за мравучкането на крайниците не носят пряка опасност за живота, но понякога е точно обратното. Подбрали сме най-честите причини, които водят до мравучкане по ръцете и краката, за да сте наясно какво може да очаквате.

 • Нарушено кръвооросяване или проблем с кръвообращението. Най-безобидното е поради притискане и неудобна позиция. Кръвообращението обаче може да бъде нарушено при синдром на Рейно, при инфаркт или инсулт, като последните са много опасни състояния.
 • Притиснат или възпален нерв. Когато има по-сериозно притискане – в областта на гръбначния стълб или друг участък по хода на нерва, мравучкането е по-продължително, появява се често и може да е придружено от скованост и мускулна слабост в крайника. В тези случаи мравучкането може да изчезне след раздвижване, но може и да не изчезне. Често се завръща и може да ни тормози дори седмици наред. Подобни оплаквания се появяват при дископатия, ишиас, дискова херния, синдром на карпалния тунел, плексит, радикулит, диабетна или друг вид полиневропатия и др.
 • Артрит, ревматични заболявания. Мравучкането на крайниците е много типичен симптом на тези болести, както и оплаквания като скованост, болка, ограничени движения.
 • Недостиг на витамини и минерали. Най-често мравучкане се появява при недостиг на витамини от група В, при проблеми с баланса на калция, магнезия, калия, дефицит на витамин D.
 • Инфекции. Вирусна, бактериална или инфекция с паразити – всички могат да причинят мравучкане на крайниците или в други части на тялото. Често оплакването отшумява заедно с болестта или малко след това.
 • Преумора, физическо натоварване. Ако сте вършили тежка физическа дейност, дори само в рамките на един ден, може да имате оплаквания от мравучкане на крайниците, което да продължи и повече от няколко дни. Същото може да се получи и след продължително стоене или седене.
 • Травми. След различни видове наранявания – счупване, натъртване – е възможно дълго време да имате мравучкане. То може да се прояви на мястото на травмата, както и по хода на засегнат нерв в крайниците.
 • Хронично заемане на неправилна позиция или еднообразни движения. Особено характерно е за някои професии, при които има монотонни дейности с ръцете.
 • Психични заболявания. Много типични са мравучканията по ръцете и краката при тревожни разстройства, депресии, при панически пристъп и други психични болести.
 • Кожни заболявания. Обикновено при тях има не само мравучкане на крайниците, но и зачервяване, болка, обрив.
 • Автоимунни заболявания. Например множествена склероза, ревматоиден артрит, тиреоидит на Хашимото и др.
 • Интоксикации. Мравучканията по краката и ръцете може да са са симптом на отравяне с химически вещества, медикаменти, тежки метали, алкохолна интоксикация.

Ендокринни и метаболитни заболявания. Най-често – при полиневропатия, при диабет, но и при други болести с нарушена дейност на ендокринната система.

Имате хронично мравучкане – а сега какво следва?

Еднократното или рядко и бързопреходно мравучкане на крайниците в определени ситуации не заслужава внимание. Но когато е хронично – случва се често, не знаете причината, не отминава в рамките на няколко седмици, силно е като интензивност – изисква внимание.

Първата ви задача е да установите каква е причината за мравучкането. Лекарят ще си поговори с вас за симптомите, защото те дават важна отправна точка. Ще иска да разбере дали имате само мравучкане на крайниците, или и в други зони. Важно е още кога точно се появява – през деня или през нощта, при определени пози, при движение или при обездвижване и т.н. Както и дали е съпроводено от други оплаквания. Не забравяйте да споделите, ако приемате някакви лекарства, защото симптомите може да са свързани с тях.

Следващата стъпка – някои изследвания. Задължителни са кръвните тестове, включително такива, които ще установят липси на вещества. Ако оплакванията ви са свързани с някакво заболяване на опорно-двигателния апарат или травма, може да се наложи рентген или скенер. При съмнения за проблем в главния мозък вероятно ще ви насочат към скенер на глава. При всички случаи най-полезно е изследването с ядрено-магнитен резонанс, но то не винаги е достъпно, а и не винаги се налага. Ако съмненията са за оплаквания от сърцето, ще посетите кардиолог и вероятно ще ви направят ЕКГ (електрокардиограма). За щастие, в повечето случаи не се налагат всички тези изследвания накуп.

Как се лекува мравучкането по краката и ръцете?

Мравучкане по краката и ръцете 3
Мравучкане по краката и ръцете – възможни лечения

Когато се установи причината за мравучкането на крайниците при вас, ще получите лечение и напътствия какво да промените. Терапията е съвсем индивидуална – видът на лекарствата, препоръките, евентуално физиотерапия, лечебни процедури зависят от диагнозата.  В някои редки случаи може да ви препоръчат операция – при тумор, тежка степен на дискова херния и др. Най-лекото и лесно лечение на мравучкането на крайниците е при дефицит на витамини от група В и при недостиг на други вещества. Допълнителният прием скоро ще реши проблема.

Най-сериозни усилия от ваша страна ще трябва са положите за промяната на начина на живот. Това се отнася особено при алкохолици, които имат мравучкане по ръцете и краката поради алкохолна полиневропатия. Старание и воля ще са ви нужни още за промяна при обездвижване, грешна стойка, корекция в начина на хранена (при диабет например).

DMCA.com Protection Status