Възстановяване на периферните нерви – как да го постигнем?

При увреждане на периферните нерви може да има много неприятни усещания, както и ограничения в движенията, промени в сетивността, затруднения в ежедневието. Ако увредата е дълготрайна и без лечение, човек може дори да се инвалидизира. Понякога възстановяването на периферните нерви може да е труден и бавен процес, но не е невъзможен, ако се вземат мерки достатъчно рано.

Какво е увреждане на периферните нерви?

Възстановяване на периферните нерви 1
Възстановяване на периферните нерви с допълнителен прием на витамини и минерали

Увреждания на периферните нерви настъпват по различни причини, като резултатът е нарушение в работата на засегнатите нерви. Това означава грешно предаване на информация до мозъка, забавени или липсващи рефлекси, затруднения при извършването на определени движения или изобщо – невъзможност за извършване на движения. При увреждане на сетивен нерв се наблюдават нарушения в усещанията – грешно възприемане на допир, дразнене, топлина, студ, болка. При увредени периферни нерви на автономната нервна система може да има проблеми с работата на някои вътрешни органи, сестеми и жлези с вътрешна секреция.

Периферните нерви могат да се увредят поради недостиг на някои минерали и витамини, при травми, поради метаболитни проблеми, при интоксикации от различен тип, заради притискане от съседна структура – орган, тумор, гръбначно-мозъчен диск и др. Най-общо казано, увредата настъпва поради притискане, прекъсване, интоксикация, възпаление или в някои специфични случаи – поради разрушаване на миелиновата обвивка на аксоните по други причини (автоимунни процеси и др.).

Често ли се увреждат периферните нерви?

За съжаление, периферните нерви са слабо защитени и поради това лесно се увреждат. Те се намират близо до повърхността на тялото, нямат твърда обвивка и не е трудно да бъдат наранени. Също така периферните нерви са много чувствителни при въздействие на определени вещества и условия, поради което работата им лесно може да бъде нарушена.

Статистиката показва, че невралгиите и невропатиите са едни от най-често срещаните патологични състояния в световен мащаб. Проблем, който води до сериозно нарушаване на нормалното ежедневие на много хора. Това доказва колко важно е познаването и прилагането на ефективни методи за възстановяване на периферните нерви.

Може ли да постигнем възстановяване на периферните нерви?

Възстановяване на периферните нерви 2
Възстановяване на периферните нерви с физиотерапия

Добрата новина е, че в голяма част от случаите е възможно възстановяване на периферните нерви и то до голяма степен. Организмът има собствен ресурс за регенерация на периферните нерви. Понякога той действа достатъчно ефективно самостоятелно, но в други случаи е добре да го подпомогнем. В трети случаи обаче организмът не може да се справи сам с регенерацията на периферните нерви. Тогава има нужда от сериозна външна намеса, при това приложена достатъчно адекватно и навреме.

Освен това е важно да се работи в няколко посоки при възстановяване на периферните нерви – подобряване на функционирането на нервите чрез различни методи, възстановяване и укрепване на мускулите, подобряване на обмяната на веществата и справяне с някои дефицити на вещества в организма. Всички тези мерки, взети заедно, стимулират потенциала на периферната нервна система за възстановяване на нормалната дейност на периферните нерви.

Методи за възстановяване на периферните нерви

Няма достатъчно бърз и стопроцентов метод за пълно възстановяване на периферните нерви при тежки увреди, при дегенеративни нервни заболявания или при периферна полиневропатия. В много случаи обаче познатите и използвани от медицината способи за лечение не периферните нерви са достатъчно добри. Те могат да ограничат дегенеративните процеси, да подобрят функционирането на периферните нерви и да възвърнат някои от изгубените им способности. В по-леките случаи може да се постигне и пълно възстановяване на периферните нерви.

 • Лечение на периферните нерви чрез допълнителен прием на витамини и минерали. Това е много важен способ, тъй като голям процент от невропатиите се дължат именно на дефицити на вещества. До увреждане на периферните нерви може да се стигне при липса на витамини от група В (особено витамин В1, В6, В9, В12), витамин Е, магнезий. Много сериозно внимание трябва да се обърне на витамин В12, тъй като той има огромно значение за правилната работа на периферните нерви. Тук трябва да споменем много важната функция на витамините от група В да стимулират регенерацията на миелиновата обвивка на аксоните. Попълването на дефицитите, както и допълнителен прием на изброените витамини и минерали при невропатии от всякакъв тип, водят до ефективно възстановяване на периферните нерви.
 • Физиотерапия. Този тип терапия включва редица дейности, които влияят положително както на периферните нерви, така и на съседните тъкани и структури. Така се работи за комплексно възстановяване. Физиотерапията при увреждане на периферните нерви може да включва терапия с магнити, електрофореза, терапия с ултразвук, различни видове масаж, лазерна терапия и др. Понякога лечението на периферните нерви чрез физикална терапия може да е продължително и да се наложат няколко курса, за да се постигнат добри резултати.
 • Упражнения и физическа активност. Лечебната гимнастика, както и физическата активност по принцип, са много важни за възстановяване на мускулната сила и обем. Те също подобряват кръвооросяването на проблемните зони, включително на нервната тъкан. Двигателната активност води до по-бърза регенерация на периферните нерви и ускорява оздравителния процес. Важно е да се изготви специален комплекс от лечебна гимнастика, особено когато има болка и ограничения в движенията.
 • Електростимулация. Разглеждаме този метод отделно от физиотерапията, тъй като той се прилага широко при лечение на периферните нерви и се смята за много ефективен като самостоятелен подход. При електростимулацията се въздейства върху увредените периферни нерви чрез електрически ток с различна честота. Целта е да се стимулират естествените способности на периферната нервна система за регенерация.
 • Възстановяване на периферните нерви 3
  Възстановяване на периферните нерви чрез акупунктура
 • Акупунктура. Методът е много популярен в източната медицина и се прилага широко и у нас. Чрез специални игли за акупунктура се въздейства върху определени зони, което води до облекчаване на болката и възстановяване на функциите. Важно е да се извършва от изключително добре подготвени специалисти по акупунктура.
 • Използване на специални устройства. Това може да са гривни, колани, скоби, шини. Те придържат засегнатата зона (крайник, пръст, ръка, рамо, кръст, шия) в правилна позиция, което подобрява мускулната функция, освобождава притиснатите периферни нерви и подпомага тяхното възстановяване.
 • Хирургия и микрохирургия. В някои случи единственият начин за възстановяване на периферните нерви е хирургичната намеса. Прилага се при силно увреден нерв, при прекъснат нерв, при притиснат от тумор периферен нерв и др. Налага се, тъй като няма друг достатъчно успешен вариант за регенерация. Възстановяването на периферните нерви в тези случаи може да е много по-дълго, тежко и не достатъчно ефективно, но дава шанс за предотвратяване на инвалидност и за автономен начин на живот.

Съвременни методи за лечение на периферните нерви

Медицината разработва и предлага все по-алтернативни и високотехнологични методи за възстановяване на периферните нерви. Ето някои от новите разработки:

 • Озонотерапия. При нея се въвежда медицински озон в засегнатите зони. Процедурата подобрява кръвооросяването, намалява възпалението, редуцира болката и подпомага възстановителния процес. Необходими са минимум няколко процедури, за да има подобрение.
 • Криоаналгезия. Това е иновативен метод за лечение на периферните нерви в случаи на хронична и трудно повлияваща се болка. При криоаналгезията чрез мини сонда се въвеждат ледени кристалчета, които „замразяват“ участък от нерва. Това прекъсва предаването на сигнал за болка до мозъка и води до драстично подобрение на живота на пациента. Методът не унищожава нервната структура, която може да възстанови след време функциите си изцяло.
 • Импланти. Един от най-новите методи за лечение на периферни нерви, който все още е на експериментално ниво, включва въвеждането на биоразградим имплант в прекъснати от травма периферни нерви. Чрез отделяне на специален протеин имплантът стимулира растежа на нервни клетки и ускорява възстановяването на периферните нерви. Засега този метод все още предстои да бъде доусъвършенстван и тепърва популяризиран.
DMCA.com Protection Status