Ролята на витамин B1 за поддържане на нервната система

Взаимовръзката на витамин В1 и нервната система е огромна. Няма как да има правилна и ефективна нервна функция без наличието на този витамин, назоваван още „тиамин“. За съжаление, често се срещат състояния на дефицит на витамин В1 и нервната система в тези случаи е сериозно застрашена.
По-надолу ще откриете какви са връзките между витамин В1 и нервната система, както и как точно помага тиаминът за работата й.

Витамин В1 и нервната система – синтез на невротрансмитери

Ролята на витамин B1 за поддържане на нервната система 1
Ролята на витамин B1 за поддържане на нервната система – връзка с метаболизма

Една от основните връзки на витамин В1 и нервната система е значението му за синтеза на някои ключови невротрансмитери. Какво е това – вероятно вече си задавате този въпрос. Това са химически съединения, синтезирани в нервните клетки (т.нар. неврони).
Невротрансмитерите играят основна роля за предаването на информация в нервната система и така свързват рецепторите, мозъка и всички части на тялото. Делят се на различни групи – според специфичните функции, които изпълняват, но един от най-важните сред тях е ацетилхолинът. Тук взаимовръзката на витамин В1 и нервната система е в това, че тиаминът е необходимо условие за синтеза на ацетилхолин. Той е отговорен за предаването на нервния импулс към мускулите, за контрола на движенията, за добрата координация, за регулиране на съня и бодростта, за работата на автономната нервна система, за процеса на учене и възприемане.
Тиаминът е от значение още за синтеза на невротрансмитерите Гама-аминомаслената киселина (GABA) и глутамат. Единият е важен за регулиране (успокояване) на нервното възбуждане, за съня и поносимостта към стрес, а вторият – за правилното функциониране на мозъка и действа възбуждащо на невроните.

Каква е връзката между метаболизма, витамин В1 и нервната система?

Когато говорим за витамин В1 и нервна система, няма как да пропуснем едно от основните значения на тиамина за работата на нервната клетка – осигуряването на достатъчно енергия. Витамин В1 е активен участник в превръщането на глюкозата в енергия. Тиаминът е нужен на невроните за синтеза на т.нар. ATФ (аденозинтрифосфат) – специална молекула, която транспортира енергията до клетките.

При дефицит на витамин В1 и нервната система, и целият ни организъм, няма да имат нужния енергиен заряд за правилно функциониране. Всъщност централната нервна система и периферната нервна система са сериозен консуматор на енергия. Достатъчен е дори сравнително малък дефицит на витамин В1 и нервната система няма да работи оптимално. Това проличава в симптоми като често забравяне, повишена нервна възбудимост, влошено качество на съня, склонност към лесно стряскане от външни дразнители, изнервеност, проблеми с ученето и служебните ангажименти.

Дефицит на витамин В1 и нервна система – периферни нерви

Ролята на витамин B1 за поддържане на нервната система 2
Ролята на витамин B1 за поддържане на нервната система при стрес

Колко голяма е връзката между нивата на витамин В1 и нервната система, се вижда от това, че при дефицит периферните нерви започват да функционират неправилно и са застрашени от увреждане. Възможно е да се развие периферна полиневропатия, при която се наблюдава невропатна болка, парези, парене и изтръпване на крайниците, скованост на движенията, спазми на мускулите. С набавянето на витамин В1 и нервната система възстановява своите функции.

Приемане на допълнително витамин В1 може да регенерира до голяма степен увредените периферни нерви и да подобри работата им. Това е доказано и се прилага на практика като лечение при диабетна и алкохолна невропатия, други видове невропатии, невралгии, неврити и т.н. Помага също при дискова херния, дископатия, радикулит, плексит, ишиас и други състояния, при които има нараняване или възпаление на периферните нерви. С големи дози витамин В1, приемани допълнително и за по-дълго време, се лекуват успешно симптомите на невропатиите и се ограничава прогресирането на заболяването. Също се предотвратяват и усложнения.

Витамин В1 и нервна система в условията на стрес

Сериозна подкрепа и стабилизиране – такива резултати може да обобщим, когато говорим за витамин В1 и нервна система при стресови условия. Този витамин от В група е известен като много силно средство за повишаване устойчивостта към стрес, за преодоляване на напрегнати периоди и за връщане на емоционалния баланс. Това е важно да знаят изложените на системни стресови събития хора, както и тези, които поемат повече натоварване на работа, имат проблеми в семейството, преживяват някакви кризисни моменти или драматични събития. В тези случаи се регистрира и по-бързо изчерпване на тиамин, тъй като организмът изразходва повече енергия за справяне и адаптация. Така че е възможно да се стигне до дефицит на витамин В1 и нервната система да реагира с раздразнителност, повишена чувствителност, лабилност, депресивност, умствена умора.

В периоди на повишен стрес се препоръчва повече почивка, сън, допълнително витамин В1 и нервната система ще заработи отново балансирано и с възстановени сили. Това ще се отрази положително и на способността за работа и учене, на паметта, вниманието и възприемчивостта.

Връзката на витамин В1 и нервната система в напреднала възраст

Ролята на витамин B1 за поддържане на нервната система 3 | Milgamma
Ролята на витамин B1 за поддържане на нервната система при напреднала възраст

Установено е че нивата на витамин В1 и нервната система в процеса на остаряване са много тясно свързани. Според най-новите проучвания хората, при които се е развила деменция, Алцхаймер, болест на Паркинсон, амиотрофичната латерална склероза и други невродегенеративни заболявания, имат по-ниски нива на тиамин, в сравнение с останалите. От друга страна, при увеличаване стойностите на витамин В1 и нервната система, и сърдечно-съдовата, както и други системи подобряват работата си. Участниците в изследванията демонстрират по-добра памет, мислене и внимание, а също и други положителни резултати, свързани с нервната функция.

При невродегенеративни заболявания витамин В1 се препоръчва за по-дълго поддържане на когнитивните функции, както и за цялостно благотворно повлияване на нервната система. Ако в семейството има случаи на невродегенеративни заболявания, се препоръчва профилактика с по-големи дози тиамин, още преди евентуалното развитие на болестта.

Относно нивата на витамин В1 и нервната система при невродегенеративни заболявания се отчита значимостта на витамина като антиоксидант. Той предпазва нервните клетки от уврежданията, които оксидативния стрес може да нанесе. Този вид стрес, който се свързва с въздействието на свободните радикали и процеса на остаряване, се смята за една от причините за невродегенеративните болести.

Освен това има и друга връзка между витамин В1 и нервната система на хора с невродегенеративни проблеми. Тиаминът участва в синтеза и регулацията на невротрансмитера глутамат. Установено е, че метаболизмът на глутамат е нарушен при някои невродегенеративни заболявания като болестта на Хънтингтън и амиотрофичната латерална склероза. Витамин В1 се предписва именно да балансира този невротрансмитер и така да повлияе положително на болните.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DMCA.com Protection Status