Разликата между водоразтворим и мастноразтворим витамин B1

Възможно е да не сте чували, че витамин В1 има две разновидности. Не е изключено дори да не знаете какво точно означава „водоразтворим витамин В1“ и „мастноразтворим витамин В1“. Няма проблем – ще разясним не само разликите, но и някои особености на двете форми на витамина.

Какво е водоразтворим витамин В1?

Разликата между водоразтворим и мастноразтворим витамин B1 1
Разликата между водоразтворим и мастноразтворим витамин B1 и тяхната роля

Това е най-широко разпространената и най-известната форма на витамина. Водоразтворимият витамин В1 се нарича още тиамин. Основната характеристика на водоразтворимият витамин В1 е, че се разтваря във вода. Поради това той не успява да се натрупа в организма в резерв, а се изразходва много бързо. Лесно се извежда от тялото с урината и при потене. Именно заради обилното изпотяване при спортуващите и хората с активно движение има сериозни загуби на водоразтворимия витамин В1.

Набавянето на тиамин става чрез храната. Има много източници на водоразтворим витамин В1, сред които месото, млякото и млечните продукти, рибата, яйцата, ядки и семена, някои зеленчуци и плодове. Но за да получаваме достатъчно тиамин, трябва да се храним разнообразно и пълноценно.

Абсорбцията на водоразтворимия витамин В1 в организма става, като чревният ензим фосфатаза хидролизира тиамина в свободна форма, след което тя се усвоява от тъните черва. След това тиаминът се транспортира до всички клетки в тялото чрез кръвообращението. Там витаминът осъществява своите основни функции, свързани най-вече с метаболизма на веществата, работата на нервната система, функционирането на сърдечно-съдовата система и др.

Устойчивост и дефицит на водоразтворимия витамин В1

Водоразтворимият витамин В1 е много неустойчив. Той лесно се разрушава при различни въздействия. Най-пагубно влияние върху водоразтворимия витамин В1 оказва алкохолът и високите температури. Последното означава, че при готвене на високи градуси и при по-продължителна кулинарна обработка тиаминът в храната се унищожава. Усвояването на водоразтворимият витамин В1 може да бъде нарушено и при взаимодействието с някои лекарства, от определени вещества при обработката на хранителните продукти (например сулфитите и киселините в маринованите и консервирани храни), както и при много големи количества сол.

Поради деликатната природа на водоразтворимия витамин В1 и заради невъзможността да се натрупва в организма много често се получава дефицит. Състоянието е много често срещано и може да страдате от него, но да не го забележите първоначално, особено ако не сте запознати със симптомите му.

От друга страна, излишък на водоразтворимия витамин В1 е изключително рядко срещан и то само при приемане на твърде големи количества допълнително тиамин. Но на практика е много трудно да се стигне до предозиране на водоразтворимия витамин В1, тъй като излишните количества се изхвърлят чрез отделителната система.

Мастноразтворим витамин В1 – какво представлява?

Разликата между водоразтворим и мастноразтворим витамин B1 2
Разликата между водоразтворим и мастноразтворим витамин B1 – Ползи при различни проблеми

Както се досещате от името, това е витамин В1, който се разтваря в мазнини (наричан е още бенфотиамин или липидно разтворим витамин В1). За разлика от водоразтворимия, мастноразтворимият витамин В1 е синтетичен вариант на тиамин, специално разработен за постигане на по-голяма бионаличност. Доказано е, че тази форма на витамина води до минимум пет пъти по-високи плазмени концентрации от същата доза водоразтворим витамин В1. Т.е. приемането на по-малки количества от местноразтворимия витамин В1 ще доведе до същите резултати, до каквито биха довели неколкократно по-големи количества водоразтворим витамин В1. И също – при приемане на бенфотиамин под формата на таблетки вместо тиамин се получава по-бърз и по-добър ефект.

Освен че е се отличава с по-висока биоактивност, мастноразтворимият витамин В1 има и по-добра абсорбция. Той лесно прониква през мембраните на клетките, където по-късно вътреклетъчните ензими го превръщат в активен тиамин, който участва в различни процеси.

Мастноразтворимият витамин В1 има и друго предимство пред водоразтворимата форма – той е много по-устойчив на въздействия и по-стабилен. Бенфотиаминът не се разрушава така бързо при топлинна обработка и издържа повече в кисели среди. Това означава, че ако бъде добавен в хранителните продукти, ще може успешно да се съхрани при консервиране и термична обработка.

Ползи от мастноразтворимия витамин В1

Разликата между водоразтворим и мастноразтворим витамин B1 3
Разликата между водоразтворим и мастноразтворим витамин B1 и ролята им за пълноценен живот

Според учените и изследователите бенфотиаминът може да донесе много по-големи и бързо реализирани ползи за здравето от водоразтворимия витамин В1. Приложението на мастноразтворимия витамин В1 при хора с диабет например вече е доказало безспорните предимства на липидно разтворимия витамин. Вижте къде най-често се ползва бенфотиаминът и защо:

  • При хора с диабет. Мастноразтворимият витамин В1 е много по-ефективен за подкрепящо лечение на хора със захарна болест. Той е ключов за преработката на въглехидратите от консумираната храна и превръщането им в енергия. Мастноразтворимият витамин В1 ускорява метаболизма на въглехидратите, като по този начин намалява кръвната захар и нивата на гликирания хемоглобин (това са усреднени нива на глюкозата в кръвта за последните 3 месеца).
  • При лечение на невропатии от всякакъв тип – включително алкохолна и диабетна полиневропатия. При приложение на мастноразтворим витамин В1 се постигат изключително добри резултати. Ограничава се развитието на болестта, подобрява се работата на периферните нерви, осъществява се профилактика на увреждания на нервите;
  • При всякакви неврологични болести. Лекарите използват предимствата на мастноразтворимия витамин В1 да лекува бързо периферните нерви, като ги регенерира, възстановява функциите им и стимулира производството на миелин (обвивка на нервното влакно);
  • За лечение и профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Мастноразтворимият витамин В1 подобрява състоянието на кръвоносните съдове, подкрепя работата на сърцето и подобрява кръвооросяването. С това намалява риска от развитието на атеросклероза и други сърдечно-съдови болести.
  • Антиоксидантно действие. Тук е важна ролята на мастноразтворимия витамин В1 да предпазва организма от свободните радикали и да предотврати оксидативни увреждания на клетките. Благодарение на това мастноразтворимият витамин В1 се ползва за профилактика и лечение на невродегенеративни заболявания (Алцхаймер, Паркинсон и др.).
  • Намалява възпаленията. Тази способност на мастноразтворимия витамин В1 се прилага за лечение на остеопороза, ревматични заболявания и други болести на опорно-двигателния апарат.

Водоразтворим витамин В1 или мастноразтворим – кое да избера?

Ако нямате хронични заболявания, доказан дефицит и не страдате от други проблеми, свързани с недостиг на тиамин, може да се насочите към водоразтворим витамин В1. Най-добре е да си го набавяте с храна, но при нужда, може да изберете и допълнителен прием.

В случай че сте с диагноза диабет тип 1 или тип 2, имате проблеми с периферната нервна система, заболявания на нервната система и опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдово заболяване, алкохолизъм, много е препоръчително (дори задължително) да приемате допълнително мастноразтворим витамин В1. Същото се отнася и при фамилна обремененост с диабет, невродегенеративни заболявания, сърдечни болести във фамилната история, при проблеми  с метаболизма, както и при нарушена абсорбция или дефицит на витамин В1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DMCA.com Protection Status