(+359) 24 62 71 58
бул. Цар Борис III №1, ет. 8, Хиподрума, гр. София 1612

С какво да се храним при диабетна невропатия

Диабетната невропатия е заболяване, което поразява периферните нерви и ги уврежда. Развива се при пациенти с диабет, като се дължи най-вече на високата кръвна захар и на влошеното кръвоснабдяване на крайниците, характерни за диабетно болни хора.
Обикновено диабетната невропатия засяга повече от един периферен нерв и поради това често се нарича диабетна полиневропатия. Симптомите на диабетната невропатия са невропатна болка в крайниците, пронизващи усещания, мравучкане и изтръпване, схващане и скованост, повишена чувствителност на нерва и в близост до него, промени в усещанията, нарушения в работата на вътрешните органи.
Диабетната невропатия се лекува и контролира основно с лекарства и физиотерапия, но диетата е друг метод, който може да постигне добри резултати за здравето на периферните нерви при диабетици. Важно е не само какво не трябва да консумирате, но и кои храни ще ви донесат най-големи ползи за забавянето на развитието на диабетната невропатия.

Към какво трябва да се стремим чрез хранене при диабетна невропатия?

С какво да се храним при диабетна невропатия 1
С какво да се храним при диабетна невропатия и към какво да се стремим?

Тъй като диабетната невропатия се дължи на патологичните промени, които съпътстват самия диабет, храненето трябва да е свързано както с грижа за периферните нерви, така и с контрол на захарната болест. Цели се постигане на следните основни ефекти:

  • Поддържане на здравословни нива на кръвната захар;
  • Осигуряване на достатъчно хранители вещества за здравето на периферните нерви и за кръвоносните съдове;
  • Детоксикация и осигуряване на протекция на периферните нерви с цел предпазване от увреждане;
  • Постигане на здравословно телесно тегло и по-нисък индекс на телесната маса (тегло над нормата се смята за рисков фактор за диабетна невропатия);
  • Противовъзпалителен ефект.

Целта е да се намалят уврежданията на нервите при диабетна невропатия, както и да се забави влошаването на симптомите. Правилно подбраното меню може да помогне много за това, стига да се спазва наистина и да включва подходящите храни и напитки.

Храни с нисък гликемичен индекс

С какво да се храним при диабетна невропатия 2
С какво да се храним при диабетна невропатия и как да знаем какво е подходящо?

Това са най-добрите храни за контрол на диабета и за намаляване на уврежданията на периферните нерви. Хранителните продукти с нисък гликемичен индекс помагат за контролиране на кръвната захар и по този начин предотвратяват/ограничават развитието на диабетна невропатия. Тези храни предизвикват бавно освобождаване на глюкоза в кръвта и така не водят до резки промени в кръвната захар. Постига се поддържане на стабилни и достатъчно ниски нива на глюкозата. Едновременно с това се осигурява нужната енергия и хранителни вещества за организма. За целта в храненето при диабетна невропатия трябва да има повече протеини, фибри и здравословни мазнини, но много по-малко въглехидрати (от въглехидратните храни може да се консумират продукти, съдържащи „бавни“ въглехидрати).

Ето някои примери за храни с нисък гликемичен индекс и с много полезни при диабетна невропатия хранителни вещества:

  • Зеленчуци, които не съдържат скорбяла (броколи, зеле, брюкселско зеле, маруля, краставици, репички, домати, патладжани, тиквички, червено цвекло, моркови, карфиол, чушки);
  • Гъби – най-полезни са растящите на слънчева светлина гъби, тъй като осигуряват и малки количества витамин D, който е полезен при диабет;
  • Пълнозърнести храни. Те имат високо съдържание на фибри, които водят до по-бавно усвояване на въглехидратите и съответно – до по-стабилни нива на кръвната захар;
  • Бобови храни – зелен фасул, зрял боб, леща, нахут, грах;
  • Храни с високо съдържание на протеини – те също са важни за добрия контрол на глюкозата. Например – нетлъсти меса, птичи меса без кожата, нетлъсти риби, яйца, обезмаслени или нискомаслени млечни продукти;
  • Плодове с ниско съдържание на захар. Малини, боровинки, арония, къпини, ягоди, ябълки (за предпочитане зелени), киви, лайм, лимони, грейпфрут.

Храни с антиоксидантен ефект – много полезни при диабетна невропатия

Хранителните продукти, които имат антиоксидантно действие, са много ценни за ограничаване прогреса на диабетната невропатия и за редуциране на симптомите. Те могат да намалят уврежданията на периферните нерви и едновременно с това да ги предпазят от увреждане поради оксидативен стрес и действието на свободните радикали. Добре известно е, че тези фактори причиняват по-бързо остаряване, дегенерация и увреждания на всички клетки. Антиоксидантите обаче могат да попречат на тези неблагоприятни въздействия.

Най-добрите антиоксидативни храни при диабетна невропатия са плодовете, ядките, семената, зеленолистните зеленчуци, жълто-оранжевите зеленчуци, грозде, нарове, череши, боровинки, касис, цитрусови плодове, риба, дроб, чесън и др.

Храни с противовъзпалителен ефект при диабетна невропатия

На първо място в тази група се нареждат продуктите, които съдържат омега-3 мастни киселини.  Те намаляват възпалението в тъканите и подобряват притока на кръв. И двата ефекта са много благоприятни при диабетна невропатия, тъй като може да доведат до по-малко болка и облекчаване на другите симптоми. Източниците на омега-3 мастни киселини са мазна риба, ленено семе, орехи, други видове ядки (препоръчително е да са сурови), зехтин, авокадо.

В същата група попадат и някои изключително ценни билки и подправки, които не само че са противовъзпалителни, но имат и многоспектърно действие. Това са куркума, канела, джинджифил, риган, мащерка, карамфил, глухарче. Повечето от тях също действат и антиоксидантно, регулират кръвната захар, повишават инсулиновата чувствителност на клетките, подобряват храносмилането.

При дибетна невропатия – храни с високо съдържание на витамин В

Витамините от група В са едни от най-важните хранителни вещества при диабетна невропатия. Те подпомагат регенерацията на нервите, подобряват работата им, помагат за предаването на информация и защитават нервите от увреждане. Освен това могат да намалят болката и да ограничат симптомите при диабетна невропатия.

Особено важен е витамин В1, който е ключово лечебно вещество при хора с диабет. Може да си го осигурите чрез консумация на свинско месо, птиче месо, риба, пълнозърнести продукти, бобови храни, семена, ядки, спанак и др. Важен е също витамин В12, който се получава от животински продукти. Витамин В6 също е значим. Него може да си набавите от месните продукти, пълнозърнестите храни, яйцата, ядки, семена, картофи, леща, овесени ядки и др.

Какво не трябва да се консумира при диабетна невропатия

С какво да се храним при диабетна невропатия 3
С какво да се храним при диабетна невропатия и какво да избягваме?

Докато изброените храни са много полезни, има някои продукти и напитки, които трябва да редуцирате в менюто си, ако сте с диабетна невропатия. Това са:

  • Храни с високо съдържание на бързи въглехидрати. Те повишават кръвната захар и предизвикват резки динамики в нивата й. Освен това не носят достатъчно енергия, понижават инсулиновата чувствителност на клетките и водят до натрупване на излишни килограми. Такива храни са захарните изделия, бялата захар, тестените изделия от бяло брашно, безалкохолните напитки, белия ориз и др.;
  • Трансмазнини (от пържените и преработени храни) и наситени мазнини (от червеното месо и млечните продукти). Ограничете консумацията на такива храни, защото повишават нивата на холестерол в кръвта и това нарушава кръвоснабдяването на крайниците (а също носи риск от сърдечно-съдови проблеми). Червено месо не може да изключите напълно, защото носи много полезни вещества, включително важните витамини В. Но може просто да сведете присъствието му на трапезата до два-три пъти седмично;
  • Продукти с високо съдържание на сол. Те провокират високо кръвно налягане и вредят на кръвоносните съдове, което може да влоши симптомите на диабетна невропатия. Всички консервирани и преработени храни, както и колбасите, съдържат много сол;
  • Алкохол. Може напълно да се лишите от алкохолните напитки и това ще ви донесе най-много ползи при диабетна невропатия. Алкохолът пречи на усвояването на хранителните вещества и директно въздейства на периферните нерви токсично, като така допълнително ги уврежда. Затова е силно препоръчително да не пиете алкохолни питиета или да ги ограничите максимално.
DMCA.com Protection Status