Как да се справим със симптомите на стрес с витамин Б1?

Трудно е да се повярва, че само един витамин може да бъде полезен при силен стрес за преодоляване на последствията от него и за връщане на баланса и спокойствието. Но е факт – витамин B1 при стрес и стресови събития е дори по-ефективен от някои успокоителни медикаменти. Поради тази причина той много често е наричан „антистрес“ витамин.

Стрес - особености и начини на проява

Симптоми на стрес 1
Проява на симптоми на стрес

Но нека първо уточним какво точно наричаме „стрес“. Това всъщност е всяко събитие, което е различно от ежедневието ни и ни изкарва извън обичайния ни ритъм на живот. Колкото по-голяма динамика и промени носи това събитие, толкова по-силен е стресът, който ни причинява. Реално дори положителните събития може да се разглеждат като стрес генериращи моменти, макар да имат позитивен заряд. Например – сватба, кръщене, преместване в нов дом, смяна на местоработата с по-добра и т.н.

Силният стрес може да е остър или хроничен. Острият се случва внезапно и е неочакван, интензивен, силно нарушава  ежедневието ни. Хроничният може да е слаб по проява, но е всекидневен и при него ефектът идва със закъснение, след натрупване. Това не означава, че не е силен като въздействие. Понякога дори хроничният стрес има по-силно и негативно влияние върху здравето на човека, защото заради всекидневната му проява вредата от него не винаги се усеща навреме.

Защо е добре да вземем витамин В1 при стрес?

Без значение дали е остър или хроничен, силният стрес може да навреди сериозно на живота ни. Възможно е да ни блокира, да ни попречи да се развиваме професионално, да повлияе отрицателно върху отношенията ни с околните, да наруши когнитивните ни способности. Тук идва моментът, когато можем да си помогнем чрез прием на подходящото средство. Витамин В1 при стрес е идеален вариант за подкрепа във всички случаи. Той е подходящ както след преживян силен стрес – за възстановяване  и преодоляване на последствията от стреса, така и с цел профилактика. Например – трябва ни витамин В1 при стрес събития, които очакваме и искаме да повишим устойчивостта си към напрежение, за да преминем успешно през периода.

Сред най-ценните способности на витамин В1 при стрес е способността му да подпомага адаптацията към психическо натоварване и стресови преживявания. Освен това той може да намали симптоми като тревожност, безпокойство, страх, безсъние и нарушен сън, които са свързани със стреса. Връзката на витамин В1 при стрес и адпативните възможности на организма е доказана научно. В едно изследване с участието на възрастни хора с генерализирано тревожно разстройство е установено, че всички те имат ниски нива на витамин В1 (тиамин) в кръвта. След прилагане на по-големи дози витамин В1 при участниците е отчетено подобряване на тревожността и общото им благосъстояние.

Помага ли витамин В1 при стрес на надбъбречните жлези?

Симптоми на стрес 2
Ефект на витамин B1 при симптоми на стрес

Надбъбречен стрес или надбъбречна умора се случват след изчерпване, изтощаване на надбъбречната жлеза. Това обикновено се случва след прекалено много стрес и стресови събития. В такива периоди надбъбречната жлеза отделя по-големи количества адреналин и кортизол, което я натоварва и след време води до изтощение и спад в производството на хормони.

В състояние на силен стрес адреналинът и кортизолът са важни хормони, които помагат на организма да се справи със ситуацията. Така се задейства механизмът „битка или бягство“ – еволюционна реакция на организма, която през годините е помагала на човека да оцелее при опасност. В съвременния свят обаче този механизъм не е толкова адекватен и създава повече проблеми, предизвиквайки тревожност, страх, пристъпи на паника. Надбъбречният стрес усилва реакцията „бий се или бягай“ и поддържа тялото в постоянно състояние на бдителност, които са ненужни. Това причинява не само безпокойство, проблеми със съня и раздразнителност, но и повишава кръвното налягане, сърдечната честота и причинява освобождаване на повече захар в кръвта за осигуряване на енергия.

Допълнителен прием на витамин В1 при стрес на надбъбречната жлеза може да нормализира тези процеси. Той помага функционирането на автономната нервна система, която е свързана с механизма „битка или бягство“, като това нормализира кръвното налягане, работата на сърцето и реакцията на стрес. Затова силно се препоръчва при подозрения за надбъбречен стрес (или при доказани високи нива на адреналин и кортизол чрез кръвни тестове) да се приемат високи концентрации на витамин В1 за известен период от време – до подобряване на симптомите.

Витамин В1 при стрес от оксидативен тип

Добре известна е ролята на тиамина да подкрепя имунната система. Именно на това до голяма степен се дължи способността на витамин В1 при стрес да увеличава възможностите на организма за по-лесно справяне с проблемите. Друг фактор, който прави толкова ефективен витамин В1 при стрес, е неговата антиоксидативна функция. Тиаминът намалява и регулира оксидативния стрес, който, най-общо казано, представлява дисбаланс на вредни молекули, известни като свободни радикали. Те може да предизвикат възпаления и увреждане на клетките, както и да доведат до дегенеративни процеси, преждевременно остаряване и болести на органи и системи. Но благодарение на витамин В1 при стрес от оксидатиен характер, се реализира предпазване на човека и от изброените физически увреждания.

Всъщност оксидативния стрес е в тясна връзка с емоционалния стрес. По тази причина може да очакваме добри резултати от приложението на витамин В1 при стрес от всякакъв тип. В допълнение – още по-наложителен е приемът на витамин В1 при стрес от оксидативен тип, защото е доказано, че оксидативното въздействие само по себе си изчерпва нивата на тиамин в организма.

 

Витамин В1 при стрес, депресия и липса на мотивация

Симптоми на стрес 3
Симптоми на стрес – Липса на мотивация

Стресът често стои в основата на депресивните разстройства, които се проявяват с трайно понижено настроение, липса на радост, отсъствие на мотивация, апатия, усещане за безнадеждност. Последните проучвания са категорични, че витамин В1 при стрес генерирана депресия, както и при всякакъв тип депресивни състояния, е много добро помощно средство за лечение и подкрепа. Витамин В1 при стрес повишава настроението и стабилизира емоционалното състояние. Намалява симптомите на голямо депресивно разстройство и предотвратява неблагоприятните промени в настроението, свързани със стреса на работното място.

Друга важна роля на витамин В1 при стрес, съпроводен от депресия, е способността му да подобрява енергийните нива на организма. Това е много важно при депресивни състояния, при които част от симптомите са свързани с усещане за изтощение, липса на енергия, умора – до такава степен, че човек не е способен да събере сили, за да извърши обичайните си ежедневни дейности. Всъщност депресията, раздразнителността и нестабилното емоционално настроение се разглеждат като симптоми на дефицит на витамин В1, което е достатъчно показателно за връзката между тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DMCA.com Protection Status