До какво могат да доведат усложненията при неврит?

Невритът е възпаление на периферен нерв, което е резултат от излагане на някакви увреждащи фактори. Състоянието е не само неприятно със своите симптоми, но и може да остави трайни последствия, ако не се лекува навреме. Затова ранната диагностика и адекватно лечение са най-важни при този здравословен проблем.

Неврит – симптоми и причини

Усложнения при неврит 1
Усложнения при неврит – симптоми и причини

При неврит се появяват редица симптоми, които се дължат на увреждане на нервните влакна,. Оплакванията са свързани с нарушените поради неврита функции на периферните нерви – сензорни, моторни и трофични. В резултат на това се наблюдава болка (характерна невропатна болезненост), парене, усещане за боцкане по кожата от множество малки иглички, „мравучкане“, намалена мускулна маса, атрофия на тъканите и на кожата, намалена костна и мастна тъкан, понижена чувствителност. Възможно е да има още редица симптоми, в зависимост от това кой точно нерв и до каква степен е поразен.

Причините за появата на неврит са много и различни, като най-честите са:

  • Инфекция поради вирус, бактерия, заразяване с паразити;
  • Метаболитни нарушения – най-често диабет, дефицит на витамини от В група (основно В1);
  • Излагане на организма на токсични фактори;
  • Травматични наранявания;
  • Болести на гръбначния стълб – дископатия, дискова херния и др.;
  • Генетични увреждания;
  • Ракови заболявания.

С какво е опасен невритът?

Увреждането на нервите при неврит е свързано с поредица от възпалителни реакции. Получава се оток на нервния ствол, увреждане на миелиновата обвивка, а накрая и на аксиалния цилиндър. Това води до най-тежкото последствие – смърт на нервната клетка. В зависимост от това кой периферен нерв е поразен и каква е тежестта на увредата, може да се загубят някои от функциите на организма – частично или изцяло. Типичен пример е как невритът на слуховия нерв може да причини загуба на слуха.

Тежките увреждания се получават при късно насочване към специалист, закъсняло или неадекватно лечение на неврита. Едни от най-честите сериозни усложнения при неврит са трайните двигателни нарушения, наречени пареза (частична загуба на двигателните способности) и парализа (пълна загуба). Когато невритът е засегнал мускулната инервация, се получава атрофия на тъканите или поява на контрактури – скованост или неподвижност на ставите.

Хубавата новина е, че при 75% от случаите на неврит се постига пълно възстановяване. Разбира се, необходими са навременно лечение, интегриран терапевтичен подход, адекватни терапевтични мерки и спазване на препоръките на специалистите.

Ще разгледаме някои неврити и какви са възможните усложнения при тях, за да сте информирани и да вземете мерки навреме.

Неврит на слухово-вестибуларния нерв

Усложнения при неврит 2
Усложнения при неврит – Слухов неврит

Слуховият нерв предава нервни импулси от вътрешното ухо, наречено още лабиринт, към мозъка. Така чуваме звуците около нас. При неврит на слуховия нерв този процес се нарушава, като може да има частична или в тежките случаи пълна загуба на слуха, шум или пищене в ухото откъм засегнатия нерв. Когато е възпалена онази част от нерва, която отговаря за равновесието (т.нар. вестибуларен нерв), се развива вестибуларен неврит. В такъв случай човек може да има усещане, че се светът около него се върти, че самият той е нестабилен в пространството, че тялото му „пропада“ надолу. Това се дължи на грешните импулси, изпращани до мозъка. Може да има още гадене, повръщане – поради световъртежа, както и загуба на равновесие, заглъхване и усещане за натиск в ухото.

Сериозните усложнения при неврит на слуховия нерв са свързани с продължителен тежък световъртеж (повече от месец), който може да е изключително плашещ и да блокира тотално ежедневието на пациента поради невъзможност за ходене и пазене на равновесие. Нарушението на равновесието може да е изключително дълготрайно, като е възможно то да се проявява дори няколко години.

Друго тежко усложнение при слухов неврит е необратимата загуба на слух – частична или пълна.

Неврит на зрителен нерв

Оптичен или зрителен неврит се получава, когато има възпаление на зрителния нерв. Този сноп от нервни влакна предава информацията от окото към мозъка, благодарение на което възприемаме чрез образи информацията около нас. Обикновено при зрителен неврит се засяга едното око, но в редки случаи – и двете. Симптомите може да са много плашещи – те най-често са остра болка в окото (особено при движение на очите), както и загуба на зрението, което обикновено е временно явление. Може да има промени и грешни възприятия на цветовете и светлината, да се появява размазано петно или образ, искрици или проблясъци в зрителното поле. Всички тези патологични изменения се дължат на грешно предаване на информацията по засегнатия нерв.

Невритът на оптичния нерв може да продължи една-две седмици, а в някои случаи и повече. Нежелано и тежко усложнение е увреждане на зрението – намалена зрителна острота, загуба на зрителни полета и промени в зрителното възприятие. За щастие, в повечето случаи настъпва пълно възстановяване.

Неврит на лицевия нерв

Усложнения при неврит 3
Усложнения при неврит на зрителен нерв

Наричан е още лицев неврит, лицева парализа или парализа на Бел. Засяга лицето едно странно и е един от много често срещаните неврити. Причините за появата му в повечето случаи остават неясни.

Лицевият неврит се проявява с парализа на едната страна на лицето, която прогресира бързо – често в рамките на няколко часа. Наблюдава се невъзможност за набръчкване на лицето, увисване на ъгълчето на устата, окото остава широко отворено и с нарушена способност за затваряне на клепача, липса на нормални мимически движения откъм засегнатата страна. Увредени са способностите за приемане на храна и дъвчене, трудности при говорене. При тежките случаи на лицев неврит може да има пълна невъзможност за говор, което плаши и създава изключителен дискомфорт за пациента.

Очите може да бъдат сериозно засегнати при лицев неврит. Появява се сухота и е възможно да се стигне до възпаление на роговицата, което е резултат от трудното или невъзможно затваряне на окото и липсата на овлажняване. Обикновено овлажняващи капки помагат до голяма степен, но в много от случаите този проблем остава дълготраен. Възможно усложнение е и нарушено отделяне на сълзи със засегнатото око. Най-често и неприятно усложнение е остатъчна асиметрия в лицето, която влияе много негативно на самочувствието.

Как да се предпазим от усложнения при неврит?

За предотвратяване на усложнения при неврит трябва да се действа още при първите признаци на възпалението. Не се бавете, а веднага потърсете лекар, за да избегнете тежи последствия.

Лечението на неврит включва противовъзпалителни средства, големи дози витамини В1 и други витамини от В група, както и медикаменти за отпускане на мускулатурата. Физиотерапията е от изключително значение за възстановяване след неврит и прилагането й трябва да започне възможно най-скоро. Освен това обаче различните видове неврит може да изискват и прилагане на допълнителни средства за лечение или спазване на по-специални препоръки. Затова самолечението е противопоказно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DMCA.com Protection Status