Ролята на витамин B1 при ревматични оплаквания

Много болка, скованост и ограничение в движенията – това са чести оплаквания на всички, които страдат от ревматични болести. Могат ли тези страдания да бъдат повлияни чрез витамин В1? Да, при това до много голяма степен! Този витамин е безценен за облекчаване на ревматичните оплаквания. Да видим каква е неговата роля!

Ревматични оплаквания – защо се появяват?

Витамин B1 при ревматични оплаквания 1
Витамин B1 при ревматични оплаквания – защо се появяват?

Ревматичните оплаквания са характерни за всички болести, които засягат скелетно-мускулния апарат. Тук може да изброим широко разпространените артрит, ревматоиден артрит, други видове артрит, артроза, подагара, остеопороза, спондилит, както и по-рядко срещаните лупус, васкулит, болест на Бехтерев и редица други заболявания на ставите, костите, съединителната тъкан, мускулите. При всички тях много характерни са ревматичните болки – силни, трудни за лечение, ограничаващи, мъчителни. Други ревматични оплаквания са оток (много често в тъканите около засегната става), ограничени движения, затруднена и скована походка, проблеми с клякане и изправяне, загуба на равновесие, мускулна слабост, възпаление на тъканите, проблеми с фината моторика и много други – в зависимост от вида на заболяването. Освен това с развитието на болестта може да бъдат засегнати и други органи и системи, което води до усложнения и влошаване на общото състояние.

Макар че всички ревматични оплаквания са неприятни, ревматичните болки са най-мъчителни и могат да влошат изключително всекидневието. Много характерна е сутрешната болка и скованост, които намаляват при раздвижване, както и влошаване на ревматичните болки в късните часове на деня. Ревматичните болки често са толкова силни и интензивни дори през нощта, че могат да нарушат драстично съня. Това води до постоянна умора, невъзможност за пълноценен отдих, раздразнителност и нервност.

Ревматичните болки и останалите ревматични оплаквания обикновено са в резултат на възпалителни или дегенеративни процеси, съпровождащи основното ревматично заболяване. Според вида на ревматичната болест се определя и лечението. Основно то включва лекарства за облекчаване на ревматичните болки, противовъзпалителни средства, медикаменти за подобряване на кръвообращението и др. Важна част за повлияването върху ревматичните оплаквания са лечебните упражнения, масажи, балнеотерапия, физиотерапия.

Витамин В1 и ревматичните оплаквания

Освен изброените средства за лечение, при ревматични оплаквания задължително се предписва допълнително витамин В1 за дълго време и в по-големи дози. Значението на тиамина (това е другото име на витамин В1) за подобряване на ревматичните болки и другите симптоми при ревматични заболявания е огромно. Той има някои много важни свойства, които се използват от специалистите за справянето с ревматичните оплаквания. Те са следните:

  • Витамин В1 подобрява кръвообращението ;
  • Ограничава възпалителните процеси;
  • Помага за намаляването на ревматичната болка;
  • Той е антиоксидант;
  • Дава повече енергия на организма;
  • Има голямо значение за метаболизма;
  • Влияе положително върху нервната система и емоциите;
  • Подпомага имунната система.

Приемът на витамин В1 при ревматични оплаквания е важен не само за въздействие върху самите симптоми на ревматичните болести, но и за предотвратяване на усложнения. А също и за подобряване на засегнатите от заболяването системи и тъкани.

Но да видим в детайли значението на витамин В1 в лечението на някои ревматичните оплаквания.

Витамин В1 подобрява сковаността

Това много характерно ревматично оплакване може да се подобри драстично, ако приемате витамин В1 за по-дълго време. Витаминът отпуска мускулните спазми и крампи, повишава подвижността и подобрява способността за извършване на по-плавни движения. За този ефект допринася и аналгетичният (обезболяващ) ефект, който оказва витаминът. Тъй като болката в ставите, костите и съседните тъкани намалява, възможността за извършване на свободни движения става все по-голяма.

Въздействието на витамин В1 върху сърдечно-съдовата система

Витамин B1 при ревматични оплаквания 2
Витамин B1 при ревматични оплаквания – подобрява сковаността

Тъй като витамин В1 повлиява положително кръвооросяването чрез него може значително да се подобри кръвоснабдяването на тъканите, засегнати от ревматичното заболяване. Това е полезно при всички случаи, защото намалява ревматичните болки и осигурява повече хранителни вещества и кислород.

Също така витамин В1 подобрява здравето на сърцето, което може да бъде увредено при определени ревматични болести – особено при ревматоиден артрит. Тиаминът подпомага сърдечната функция и намалява риска от появата на сърдечно заболяване.

Витаминът е полезен и при възпаление на кръвоносните съдове (васкулит), което се разгръща самостоятелно или на фона на друго заболяване.

Витамин В1 при ревматични оплаквания поради метаболитни нарушения

Голяма част от ревматичните болести са предизвикани от проблеми с метаболизма. Например при остеопороза (нарушение в метаболизма на калция), подагра (проблеми с метаболизма на пикочната киселина), метаболитен синдром и наднормено тегло, които водят до ревматични оплаквания, и др. Витамин В1 е много ценен за метаболизма на веществата, особено на въглехидратите и протеините. От една страна, това предпазва от натрупване на мазнини и наднормено тегло, което е от голямо значение за хората с ревматични заболявания. От друга страна, витаминът поддържа като цяло добра обмяна на веществата, добро усвояване на хранителните вещества и поради това осигурява повече енергия на клетките във всички части на тялото. Това също е много полезно при ревматични болки и ревматични оплаквания, за да противодейства на честата умора, изтощение и слабост, които са характерни при ревматични болести.

Ревматични оплаквания при дегенеративни процеси

Това са процеси, които се влошават прогресивно с напредването на заболяването и на възрастта. При ревматични оплаквания, предизвикани от дегенеративни заболявания, най-ефективни са антиоксидантите. Те могат да ограничат и да забавят дегенерацията и последствията от нея. Тук идва ролята на витамин В1 като антиоксидант и неговата способност да противодейства на оксидативния стрес и на свободните радикали. По-големи дози от витамина могат да ограничат дегенеративните процеси, заедно с което намаляват и ревматичните оплаквания.

Влиянието на витамин В1 върху нервната система при ревматични заболявания

Периферната нервна система много често страда при ревматични болести. Това е поради възпаление или притискане на периферен нерв (или няколко нерви). Подобни оплаквания са чести при появата на оток, който оказва натиск, и при изменения в опорно-двигателния апарат –  шипове, гръбначни изкривявания, дегенеративни промени в гръбначния стълб и др.

При всички увреждания на периферната нервна система поради ревматични заболявания витамин В1 е изключително ефективен. Известна е неговата способност да регенерира периферните нерви и да подпомага функционирането им. Затова е толкова важен, ако са налице неврологични оплаквания при ревматичните болести.

Витамин В1 подобрява съня и повишава настроението

Витамин B1 при ревматични оплаквания 3
Витамин B1 при ревматични оплаквания поради автоимунни процеси

Заради непълноценния, поради ревматичните болки сън, заради самата болка, както и поради другите ревматични оплаквания болните са по-нервни и раздразнителни. Склонни са към тревожност и депресивни мисли. Прием на витамин В1 в по-високи дози може да се справи с това. Тиаминът подобрява настроението, стабилизира психиката и намалява тревожността. Това действие на витамина е много полезно при хора с ревматични оплаквания, които имат нужда от повече спокойствие и емоционален баланс.

Витамин В1 при ревматични оплаквания поради автоимунни процеси

Много от ревматичните болести се дължат на автоимунни реакции. Те са свързани с неправилна реакция на собствената имунна система и атака на собствени клетки. Витамин В1 е помощно средство за работата на имунната система. Витаминът B1 в комбинация с други витамини и минерали, които модулират имунитета, може да е много полезен в тези случаи. Тук е важно не просто да се подсили имунната система, но и да се нормализира нейната реакция, за да се намали автоимунната атака.

При възпаление и ревматични оплаквания – бързо витамин В1

Витамин В1 може да се прилага при всички възпалителни процеси, които водят до ревматични оплаквания (бактериален артрит, вирусен артрит). Без значение дали причината е вирус или друга инфекция, способността на тиамина да успокоява възпалението трябва да се използва максимално. Колкото по-бързо се назначи лечение с витамин В1, толкова по-бързо ще отшуми инфекцията. Така и ревматичните оплаквания ще отслабнат.

DMCA.com Protection Status