Кои витамини помагат при увредени нерви?

Увреждането на нервите може да доведе до много страдания. Проблемът е, че увредените нерви се лекуват трудно и бавно, а понякога пълно възстановяване не е възможно. При всички положения обаче има начини да се подобри състоянието на човек с увреждане на нервите. Основна роля в лечението имат някои витамини, които се предписват на пациенти с невропатия (това е медицинското название на увредените нерви). Но преди да видим кои са те, нека научим малко подробности за увреждането на нервите.

Увредени нерви – трябва ли да се притеснявам?

Витамини при увредени нерви 1
Витамини при увредени нерви – Какви могат да са проблемите

Да, определено трябва да се притеснявате, ако имате увреждане на нервите. Този проблем е сериозен и не го подценявайте!

Увредените нерви или т.нар. невропатия причинява болка, промени в чувствителността, усещания като изтръпване и боцкане, а най-лошото е, че може да доведе до парези и парализи, мускулна атрофия, затруднения движения. Освен това се нарушават редица функции на организма – храносмилане, отделяне на пот, кръвообращение, сърдечно-съдовата функция и други. Разбира се, това не става веднага, нито пък наведнъж. Но с прогресиране на увреждането на нервите симптомите и проблемите се влошават.

Когато има увредени нерви, е задължително да се търси причината за това, както и да се вземат мерки, за да се избегнат усложнения и загуба на функции. Затова, ако се съмнявате, че имате увреждане на нервите или имате поставена диагноза, потърсете специалист.

Лекува ли се увреждането на нервите?

В някои случаи състоянието е напълно лечимо. В други случаи – може да бъде спряно и ограничено, а симптомите да бъдат много добре повлияни. От изключителна важност е да установите навреме, че имате увреждане на нервите, както и да приложите терапия, определена от специалист.

Основната цел на лечението е да се регенерират увредените нерви, доколкото това е възможно. Работи се за възстановяване на тяхната миелинова обвивказащитен слой, който е от главно значение за предаването на нервния сигнал между нерва и мозъка. А ако самият аксон (нервното влакно) е увреден, целта е да се регенерира той и да се възстанови максимално неговата функция.

Как ще се лекувате – това зависи от причината за увреждането на нервите. Обикновено се предписват противовъзпалителни средства, медикаменти за успокояване на болката и за подобряване на кръвооросяването, както и лекарства за отпускане на мускулите. Задължително при всички положения се включват и някои витамини. Тяхната роля е изключителна и незаменима.

Тук сме изброили кои са витамините, които помагат при увредените нерви, както и каква точно е тяхната роля в този процес.

Витамин В1

Витамини при увредени нерви 2 | Milgamma
Витамини при увредени нерви – Мускулна болка

Това е един от най-важните витамини за поддържане здравето на периферните нерви и на нервната система като цяло. Витамин В1, чието друго название е тиамин (или мастноразтворимата форма бенфотиамин), е особено необходим за осигуряване на енергия за нервните клетки. Известно е, че нервите се нуждаят от много енергия, за да функционират ефективно. А това е особено важно, когато има увреждане на нервите. Тук на помощ идва именно витамин В1, който подпомага усвояването на въглехидратите от храната и трансформирането им в енергия за цялото тяло.

Освен това тиаминът помага при увредени нерви в процеса на регенерация на миелиновата обвивка и на нервното влакно. Витаминът ускорява процеса на възстановяване на нервната проводимост и предаването на нервния сигнал. От друга страна, самият витамин В1 е невропротектор – т.е. предпазва нервите от увреждане. Поради тази причина  се препоръчва да се пие допълнително като профилактика срещу нови увреди, ако вече е налице някаква форма на невропатия. Например – доказана е изключителната му ефективност за предпазване от увреждане на нервите при висока кръвна захар, поради което е задължителна част от лечението на диабетна полиневропатия.

Още едно много ценно свойство на витамин В1 е неговото антиоксидантно действие. То е изключително ценно при увредени нерви поради дегенеративни процеси, както и в резултат на интоксикация. Директното му действие е, че предпазва нервите от оксидативен стрес, нормализира усещането за болка и намалява свръхвъзбудимостта на увредените нерви.

Всъщност недостигът на витамин В1 сам по себе си може да стане причина за увреждане на нервите.

Витамин В6

Друг витамин от група В, който има изключително влияние върху здравето на нервите. Много интересна и важна подробност е, че както неговият дефицит, така и неговото предозиране могат да доведат до увреждане на нервите. Затова е задължително приемът му да става под контрол.

Витамин В6 (пиридоксин) е от главно значение за метаболизма на аминокиселините. Това означава, че той участва в метаболизма на невротрансмитерите (особено на GABA), които играят важна роля в предаването на сигнали в нервната система. Също витамин В6 успява да контролира освобождаването на невротрансмитера глутамат, който действа възбуждащо на нервната система. Всъщност прекомерният синтез на глутамат се смята, че уврежда невроните при някои неврологични заболявания.

Установено е, че витамин В6 може да облекчи мускулните спазми и крампи, включително когато са в резултат на увредени нерви. Също така той подобрява проводимостта на сетивните нерви и увеличава скоростта на пренасяне на нервния импулс. Поради това той се прилага особено успешно и с висока ефективност при лечение на синдром на карпалния тунел (притискане на медианния нерв, който минава през китката – едно от най-често срещаните увреждания на нерви при работа на компютър и дейности, свързани с натоварване на китките).

Витамин В12

Витамини при увредени нерви 3
Витамини при увредени нерви – периферни нерви

Подобно на витамин В1 и В6, витамин В12 (кобаламин) също има протективно (предпазващо) значение за нервите. Той има и ключова роля в регенерацията на увредените нерви – най-вече в образуването на миелиновата обвивка на нервното влакно, както и за поддържането на миелиновата обвивка след нейното регенериране. Ако обаче нивата на витамин В12 са ниски, възстановяването на нервите ще става много бавно и не достатъчно ефективно. Освен това има риск от повишен оксидативен стрес, което влошава уврежданията на нервите поради дегенерация.

Някои изследвания показват още една важна особеност – витамин В12 насърчава оцеляването на нервните клетки, което го прави особено ценен при регенерация на увредени нерви поради травми, наранявания, злополуки.

Кобаламинът (В12) понякога е включен в лечебна комбинация заедно с витамин В1 и В6, тъй като се смята, че ефектът от трите витамина, приложен върху увредени нерви, е още по-ефективен, с по-бързи и трайни резултати.

Макар че витамин В12 е водоразтворим и не би трябвало да има проблеми с предозирането му, нивата му трябва да се следят. Известно количество от него се натрупва като резерва в черния дроб и това може да доведе до по-високи от нужното нива в организма.

Витамин Е

Отделно от изброените витамини от група В остава витамин Е, който обаче също се оказва, че има влияние върху невропатията (увредени нерви). Дефицитът на този витамин може да предизвика увреждане на аксоните, изпращане на грешни сигнали до мозъка и съответно да доведе до симптоми като изтръпване, боцкане, мравучкане. Това също може да причини загуба на усещане в ръцете и в краката, нарушения в походката, загуба на контрол и координация в движенията, мускулна слабост и проблеми със зрението. Състоянието се коригира с прием на по-големи дози витамин Е, но под лекарски контрол, защото витаминът е мастноразтворим и лесно може да бъде предозиран.

Витамин Е притежава също известни предпазващи нервите свойства, но може би най-голяма стойност има способността му да противодейства на оксидативния стрес и свободните радикали, които е известно, че увреждат нервите. И още една много голяма ползва от витамин Е – поддържа целостта и проводимостта на миелиновата обвивка, която е отговорна за правилното пренасяне на информацията.

Това са най-важните за лечението на увредени нерви витамини. Хубаво е преди да започнете да ги пиете като таблетки, да си направите кръвни изследвания за нивата им и да обсъдите допълнителния прием със специалист.

DMCA.com Protection Status