Витамин B1 помага при симптоми на силен стрес

Понякога стресът ни идва в повече, но не знаем как да си помогнем. А само един единствен витамин може драстично да ни улесни в справянето със стреса. Витамин В1 помага за по-лекото понасяне на стресови ситуации, за бързото им преодоляване, както и за постигане на емоционален баланс при стрес.

Витамин В1 – антистрес витаминът

Витамин B1 помага при стрес 2
Витамин B1 помага при стрес и тревожност

Организмът ни има нужда от достатъчно витамин В1, за да работят добре много органи и системи – сърцето, храносмилателната система, нервната система, кръвообращението и още много други. Освен това обаче първият от витамините на група В обаче е безценен за натоварени моменти от живота, когато се чувстваме „под пара“, пресирани, затрупани с ангажименти, претоварени от работа, изтощени от всякакви емоции. Интересен факт е, че всичкият този стрес ще ви понесе много по-леко, ако имате добри нива на витамин В1. Но при стрес и ниски нива на витамина няма да може да се справите и има опасност просто „да се сринете“ – на психическо и на физическо ниво. Обикновено реакциите на организма след подобен срив са свързани с отслабена имунна система, евентуално отключване на физическо заболяване, поява на тревожност, депресия или друго психично разстройство, загуба на енергия, слаба памет, проблеми с концентрацията и вниманието.

Не е необходимо да се стига чак до тук! Мерки трябва да се вземат още когато усетите, че „всичко това ви идва в повече“. Много ефективно и едновременно с това лесно изпълнимо е просто да си набавите повече витамин В1. Неслучайно той често е наричан „антистрес витамин“, тъй като повлиява благотворно многобройните симптоми на силен стрес. Чрез него ще успеете да се стабилизирате и да продължите напред, без стресът да ви поваля. А ако вече сте закъснели и напрежението ви е докарало куп последици за здравето, пак може да си помогнете с допълнителен прием на витамина, който ще помогне по-бързо да стъпите на крака и да се върнете към нормалното си ежедневие.

Защо е толкова ефективен при стрес витамин В1? Той действа на няколко нива и сега ще разберем какви точно са ползите за организма от него в стресови ситуации.

Витамин В1 и стрес – да си набавим повече енергия!

Отлично известно е свойството на витамин В1 да преобразува въглехидратите в енергия за цялото тяло. Затова е нормално при дефицит да се чувстваме изтощени.

Когато сме под стрес, тялото ни изразходва много повече енергия от обикновено. Съответно и нуждите от енергиен заряд нарастват. За да получим повече сили, ще ни трябват не просто още въглехидрати, а повече витамин В1, който да метаболизира храната в нужната ни енергия. Така ще имаме енергия да продължим отново напред, дори да се намираме в същата или по-тежка стресова среда.

Със сигурност трябва да получите повече витамин В1, ако сте под стрес и се чувствате уморени, трудно се събуждате, бързо се изтощавате и не събирате сили да се захванете с поредното предизвикателство от деня.

Подкрепя надбъбречните жлези

Витамин B1 помага при стрес 2
Витамин B1 помага при стрес – Витамин B1 за повече енергия

При стрес надбъбречните жлези са подложени на силно натоварване, тъй като са заети да отделят кортизол – хормона на стреса. Кортизолът е нужен на организма, за да има достатъчно добра реакция в стресовата ситуация. Когато обаче нивата му станат твърде високи, той става вреден и причинява редица щети на организма – блокира метаболизма, вреди на имунитета, причинява хормонален дисбаланс и много други. При хроничен стрес поради постоянна секреция на хормона на стреса в крайна сметка се стига и до умора на надбъбречните жлези.

Всичко това може да бъде ограничено и предотвратено чрез повишен прием на витамин В1, тъй като той има чудесната способност да намалява нивата на отделяния кортизол. Той също подпомага надбъбречните жлези в работата им и предпазва организма от вредното влияние на кортизола.

Витамин В1 подобрява съня при стрес

При стрес много често се нарушава сънят и се стига до безсъние или некачествен сън. Трудно заспиване, често събуждане, неспокоен сън, кошмари, сънливост през деня. Събуждаме се сутрин, без да се чувстваме отпочинали. Такива са нарушенията на съня, когато сме под напрежение. Те се отразяват на работата и на цялото ни ежедневие. Водят до нервност, умора и липса на концентрация.

Хубавата новина е, че витамин В1 може много положително да повлияе качеството на съня. Витаминът подпомага отделянето на хормона на съня – мелатонин, от който зависи лесното заспиване и пълноценния сън. Също така при достатъчно добри нива на витамин В1 се нуждаем от по-малко часове сън, за да чувстваме възстановени.

Помага на имунитета да се справи със стреса

Стресът изтощава сериозно имунната система – започваме по-често да боледуваме и не може да се справяме добре с вирусите и инфекциите. Трудно се възстановяваме след болест и усложненията са по-вероятни от обикновено. Всъщност отслабеният имунитет е един от най-честите симптоми на стрес.

Витамин В1 е много подходящ в този случай, защото подпомага стресирания на физическо ниво организъм да се стабилизира. В тази връзка честите боледувания също се тълкуват като стрес за тялото и сами по себе си са повод да увеличим приема на витамин В1.

Витамин В1 е ефективен при тревожност поради стрес

Точно така – той е много полезен, ако в резултат на стреса започнете да изпитвате тревожност. Помага също, ако сте обсебени от мисълта, че нещо лошо ще се случи всеки момент или сте под постоянно напрежение, че трябва да вършите неща спешно и бързо. Освен това витаминът действа много добре при депресии, които често се появяват в резултат на хроничен стрес и стресиращи събития.

Ролята на витамин В1 тук е в това, че стимулира производство на допамин и серотонин (хормони на щастието), които стабилизират емоционалното състояние, повишават настроението и създават чувство на радост.

За по-остър ум и концентрацията в стресова среда

Витамин B1 помага при стрес 3
Витамин B1 помага при стрес и по-добра концентрация

Когнитивните способности – възприемане, запаметяване, внимание, концентрация, страдат сериозно в стресови условия. Хората започват да имат проблеми с паметта, разсеяни са, забравят и трудно възприемат нова информация. Това създава редица опасности в дейности, които изискват повишено внимание. Също вреди на всяка сфера от живота.

Като витамин, подкрепящ цялостно нервната система, витамин В1 се справя чудесно с тези разстройства. Увеличеният прием ще ви помогне да сте по-адекватни в дейности като учене, изпити, запаметяване, извършване на отговорни задачи, шофиране, а също и в изпълнението на ежедневните задължения.

Контролира кръвната захар при системен стрес

При остър или хроничен стрес е доказано, че нивата на кръвната захар може да се повишат. Това се дължи на затруднения метаболизъм на захарите в резултат на стресиращата среда. Повишената кръвна захар е вредна за организма, а като цяло проблемът с обмяната на веществата създава предпоставки за диабет. Също така резките скокове и понижавания на кръвната захар поради стрес може да доведат до състояние, известно като мозъчна мъгла, както и до повишена тревожност.

В справянето с този симптом на стрес витамин В1 е изключително мощен, тъй като негова главна сила е да подобрява метаболизма именно на въглехидратите. Това води до спад в нивата на кръвната захар, както и до регулирането й в по-дългосрочен план.

Витамин В1 срещу оксидативния стрес

Също много силен е витамин В1 за противодействието на оксидативния стрес. Известно е, че този вид стрес стои в основата на много заболявания, особено дегенеративни. Така е, защото свободните радикали увреждат клетките и нарушават тяхното функциониране. Витамин В1 е способен да противодейства на това. И поради голямото му влияние върху здравето на нервната система, той действа профилактично и успява да ограничи развитието на нерводегенеративните заболявания в резултат на оксидативен стрес.

DMCA.com Protection Status