Всичко за полиневропатията

Подробно и ясно ще ви запознаем с особеностите на това заболяване – полиневропатията. Може би имате близък, който страда от него. Или самите вие сте с такава диагноза. Или пък се оплаквате от някакви симптоми, за които подозирате, че са поради полиневропатия. Във всички случаи е добре да сте информирани, защото ще знаете как да положите пълноценна грижа, а само така се постига добро здраве при полиневропатия.

Полиневропатията – какво представлява тази болест?

Всичко за полиневропатията 1
Всичко за полиневропатията – прояви

Полиневропатията засяга периферните нерви. Те са част от периферната нервна система –  обширна комуникационна мрежа в нашия организъм, която изпраща сигнали между централната нервна система (гръбначния и главния мозък) и всички останали части на тялото. Периферните нерви осигуряват много и различна информация от околната среда – за допир, за студ, за положението на тялото в пространството, за твърди повърхности, за болка и т.н. По тях протичат сигнали и в обратна посока – от мозъка към другите части. Например – за съкращаването на мускулите, за движенията, за начина на придвижване и др. Освен това през някои от периферните нерви се осъществява транспортиране на информация за контрол над други важни функции като храносмилането, кръвообращението, имунната функция, сексуалността, отделянето и т.н. Когато периферните нерви са увредени, преносът на всички тези сигнали е затруднен, което води до редица нарушения.

Увреждането на няколко периферни нерви едновременно наричаме полиневропатия. Названието произлиза от от няколко гръцки думи – поли (много), неврон (нерв)  и патос (страдание), което се тълкува като „болестно страдание на множество нерви едновременно“.

Какви са нарушенията в преноса на сигнали при полиневропатия?

Пренасянето на информация при полиневропатия се нарушава по три начина:

 • Изпращане на сигнали, когато не трябва да има такива. Например – мозъкът получава сигнал, че тялото изпитва болка в крайниците, но всъщност няма причина това да е така (няма рана, нарушена цялост на кожата или друг дразнител);
 • Загуба на нормално изпращани сигнали. Това е обратният вариант на първото нарушение при полиневропатия. Т.е. – имаме дразнене, но до мозъка не достига информация за това. Това може да е дори опасно, защото хора с диабет е възможно да не усетят болката от реално разраняване (например на ходилата), което създава риск от усложнения;
 • Грешки в изпращането на съобщенията, което води до „изкривяване“ на информацията. В такива случаи едно усещане, например, може да се възприема твърде силно или твърде слабо от нормалното. Да кажем – допирът от дреха върху зона с увреден нерв да се чувства като силна болка.

Прояви на полиневропатия – симптоми и оплаквания

Всичко за полиневропатията 2
Всичко за полиневропатията – какво може да причини полиневропатия?

Полиневропатията може да засегне различни видове периферни нерви и затова болестта се проявява с множество и различни симптоми. Те се делят основно на три групи – според вида на увредените периферни нерви. Съответно – сензорни, моторни и автономни.                  Симптоми на полиневропатия при увредени сензорни нерви (това са нервите, които предават информация за допир, температура, болка, сърбеж и др.):

 • Невропатна болка, която може да се усилва през нощта. Много често без никаква причина рецепторите за болка се задействат и човек изпитва силно, пронизващо болезнено чувство;
 • Загуба на усет за промяна в температурата;
 • Нарушения в усещанията за допир, включително повишена или понижена чувствителност при контакт с кожата;
 • Усещане, че имате ръкавици или чорапи на крайниците – много неприятна илюзия, породена от увредените периферни нерви при полиневропатията;
 • Загуба на чувство за позиция, което води до нарушено равновесие и затруднена координация (особено при затворени очи);
 • Изтръпване, боцкане, студени тръпки или парене по кожата.

Симптоми на полиневропатия при увредени моторни нерви (отговарят за съзнателния контрол на всички мускули – за ходене, хващане на предмети, говорене и т.н.):

 • Мускулна слабост;
 • Болезнени крампи и неволни трепкания на мускулите, които може да бъдат забелязани през кожата;
 • Сковани, мудни и понякога непохватни движения (често изпускане на предмети, ограничени движения на крайниците и т.н.);
 • Мускулна атрофия;
 • Пареза или парализа – частична или пълна неподвижност.

Симптоми на полиневропатия при увредени автономни нерви (контролират работата на органи, чиято дейност не може да се управлява съзнателно – дишане, храносмилане и т.н.):

 • Проблеми с кръвното налягане, особено ниско кръвно при изправяне на тялото;
 • Прекомерно изпотяване под мишниците, дланите и ходилата;
 • Непоносимост към топлина;
 • Храносмилателни разстройства;
 • Затруднения при преглъщане;
 • Проблеми с уринирането;
 • Загуба на ерекция и сексуални разстройства.

Диагноза „полиневропатия“ – как се поставя?

Обикновено при полиневропатията са увредени едновременно сензорни, двигателни и автономни нерви, но в различна степен. Затова при поставянето на диагнозата може да срещнете термина „предимно сензорна полиневропатия“ или „предимно моторна полиневропатия“ и други подобни уточнения. Това описва в кои периферни нерви имате повече увреждания.

Преди да получите подобно заключение обаче, ще се наложи да преминете доста сериозно проучване и изследвания. На първо време лекарят ще поиска информация за вашите оплаквания и кога точно се проявяват, както и за начина ви на живот, употреба на алкохол и други навици, фамилна обремененост и т.н. След това ще се наложи неврологичен преглед, който ще установи кои нерви са увредени и дали действително се касае за полиневропатия.

Предстои да се разбере степента и мястото на увреждане, като за целта се тества нервната проводимост. Важни са данните за силата на нервния импулс и скоростта, с който той преминава по периферните нерви. Също се изяснява дали е увредена миелиновата обвивка или самият аксон. Бавната скорост на преминаване на сигналите говори за проблеми с миелина, докато нормалната скорост, но слаба сила на импулса – за дегенерация на аксона. Понякога се установява комбинирано увреждане при полиневропатия. Допълнителни изследвания тестват мускулите за сила, активност и др.

Паралелно лекарят ще търси причината за полиневропатията при вас. Възможните първопричини за полиневропатия не са малко, което ще наложи допълнителни кръвни изследвания.

Какво причинява полиневропатията?

Всичко за полиневропатията 3
Всичко за полиневропатията – начини за лечение

Когато дадете кръв, ще бъдат проследени редица показатели, сигнализиращи за наличието на друг проблем в тялото. Вижте за кои болести или проблеми обикновено се следи, тъй като те може да предизвикат полиневропатия:

 • Диабет. Около 70% от хората с диабет развиват от леки до тежки симптоми на полиневропатия – парене, изтръпване, болка, скованост. При тях е важно да се лекува не само самата полиневропатия, но и захарната болест, защото високата кръвна захар уврежда периферните нерви;
 • Недостиг на витамини. Проблемът е най-вече в недостиг на витамин В1, както и други витамини от група В. Подобен дефицит може сам по себе си да доведе до полиневропатия;
 • Инфекции. Вирусни или бактериални инфекции може да причинят полиневропатия, понякога остра форма;
 • Необичайна реакция на имунната система. Автоимунни процеси, които атакуват собствените клетки на нервната тъкан, може да причинят полиневропатия;
 • Нарушения в метаболизма, включително нарушено производство на щитовидни хормони;
 • Наследствена полиневропатия. Генетични изследвания могат да установят дали се касае за такава форма на полиневропатия.
 • Проблеми с бъбреците или черния дроб, които могат да доведат до повишени нива на токсини в тялото. Това уврежда нервите и предизвиква полиневропатия;
 • Ревматични заболявания, при които често се получава притискане и възпаление на периферни нерви;
 • Онкологични заболявания.

Допълнително се проследява за наличието на други съпътстващи фактори, като:

 • Алкохолизъм, тъй като системната употреба на алкохол е честа причина за полиневропатия;
 • Употреба на определени медикаменти;
 • Интоксикация на организма с токсични вещества.

Освен това полиневропатия може да се появи след травми при различни ситуации.

Начини за лечение на полиневропатията

Терапията много зависи от степента на тежест на полиневропатията и от съпътстващите заболявания. Основно е насочена в няколко посоки – лечение на симптомите на полиневропатията, лечение на провокиращото заболяване и промяна в начина на живот.

Основната цел е да се постигне възстановяване и регенерация на периферните нерви, което е напълно възможно, ако няма вече мъртви нервни клетки. Мощно средство за постигане на тази цел е витамин В1, който подпомага възстановяването на миелиновата обвивка на аксоните и регенерирането на нервите. Едновременно с това при полиневропатия се прилагат противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства. А също и имунопотискащи медикаменти в случаите на автоимунни заболявания. Интересна особеност е, че за третиране на болезнеността, изтръпването, боцкането, паренето при полиневропатия се ползват и антидепресанти, които в случая са по-ефикасни за невропатните прояви, отколкото стандартните болкоуспокояващи.

При някои форми на полиневропатия се препоръчват още специфични приспособления като яки, специални обувки, шини, колани и т.н., които подкрепят различните части на тялото с цел освобождаване на притиснатите нерви, намаляване на физическото напрежение и болката.

Много е важно за хората с полиневропатия да спрат или ограничат максимално употребата на алкохол и цигари, защото и двата навика обострят болестта. Те водят до повече токсини в тялото и до влошаване на кръвооросяването, което създава още по-големи проблеми.

DMCA.com Protection Status