Как да разпознаем симптомите на невралгията и кога да потърсим помощ?

Невралгията обикновено не е самостоятелно заболяване. Много често тя се провокира от друг здравословен проблем в организма. Все пак в част от случаите причината за появата й остава неизвестна.

Невралгията засяга периферната нервна система, която отговаря за движенията на тялото, за приемането и предаването на информация от околната среда до мозъка и за работата на вътрешните органи. По тази причина една невралгия може да бъде изключително неприятна и блокираща активността ни.

Какво е невралгия?

Ако отидете на лекар с определени оплаквания, може да си тръгнете с поставена диагноза „невралгия“. Това не бива да ви плаши, но не трябва и да подценявате състоянието си.

Накратко – невралгията се появява при раздразнен или увреден периферен нерв, като основната й проява е невропатна болка. Невралгия може да имаме във всяка част на тялото – в зависимост от засегнатия периферен нерв. Състоянието може да е много леко и краткотрайно, без да наруши ежедневието ни. Възможно е обаче да бъде доста тежко и нетърпимо, както и да доведе до някои по-сериозни последици.

Най-често невралгията засяга нервите, които преминават през тесни канали и отвори в тялото ни и съответно по-често може да бъдат възпалени, притиснати, раздразнени. Най-голямата опасност е, че може тежко да се наруши функционирането на нерва. От своя страна това може да причини атрофия на мускулите и нарушения във функциите на органите.

Симптоми на невралгия

Симптомите на невралгия 1 | Milgamma
Симптомите на невралгия – остра болка

Ще разпознаете, че страдате от състоянието, ако забележите следните симптоми на невралгия при вас:

 • Невропатна болка. Това е най-типичният симптом на невралгия, който може да се проявява самостоятелно, без да са налице други оплаквания. Болката е много характерна – остра, пронизваща, „боцкаща“ или пробождаща, стрелкаща – наподобява преминаване на ток по хода на нерва. При невралгия може да се редуват епизоди на силна, нетърпима болезненост с периоди на пълно отсъствие на болка.

Невропатната болка при невралгия се усеща най-често в мускулите и кожата. Затова оплакванията се усилват при мускулно напрежение и допир на кожата с други обекти. Много характерна особеност на невралгията е, че силен шум, ярка светлина или психическо претоварване може да провокират пристъп на болка.

 • Променена сетивност. Този симптом на невралгия се свързва с нетипична чувствителност в зоните около поразения нерв. Областта е силно дразнима. Дори лек ветрец може да причини неприятно чувство, което се приравнява от пациента на болка. Студ или топлина, триене с дреха, докосване с ръка – тези иначе съвсем обикновени действия може да бъдат изключително дразнещи.
 • Сковани мускули. По-слабо подвижна, стегната, напрегната – така описват хората с невралгия тази част в тялото си, където преминава поразения от невралгия периферен нерв. Мускулите там може да потрепват неволно и да има по-силни и болезнени мускулни крампи.
 • Усещане за топлина или студ. Често хората с невралгия споделят, че чувстват изгаряне или студени тръпки по кожата по дължината на нерва.
 • Изтръпване. В съседните на нерва тъкани може да има постоянно или периодично появяващо се изтръпване. Понякога в „изтръпналото“ място чувствителността за болка и други усещания е намалена.
 • Главоболие. Това е характерен симптом на невралгия, когато са засегнати черепно-мозъчните периферни нерви.
 • Раздразнителност и тревожност. Заради изключително неприятната болка и съпътстващите симптоми на невралгия нараства раздразнителността, емоционалната чувствителност и тревожността за здравето.
 • Безсъние и лошо качество на съня. Този симптом на невралгия се дължи най-често на невропатната болка, която се усилва и е по-продължителна в нощните часове.

Най-честите видове невралгии и техните симптоми

Симптомите на невралгия 2 | Milgamma
Симптомите на невралгия – изтръпване

Макар че невралгия може да се появи във всяка част от тялото, някои невралгии са по-чести и по-специфични като проява. Ето ги и тях:

 • Междуребрена невралгия. Наричана е още интеркостална невралгия и е една от най-разпространените. Характерно е, че тя засяга нервите, разположени точно под ребрата. Най-отчетливият симптом при този вид невралгия е остра, пробождаща и пареща болка, която може да се разпростре в гръдната стена, горната част на гърба и горната част на корема. Болката се влошава при определени движения и особено при кашляне, кихане или смях. Заради мястото на болката близо до сърцето често междуребрената невралгия погрешно се приема за сърдечен пристъп. Някои от специфичните за тази невралгия допълнителни симптоми са затруднено дишане, повишено отделяне на пот под мишниците, усещане за стягане и натиск в гръдния кош, изтръпване в областта на гърдите или гърба, мускулни потрепвания.
 • Тригеминална невралгия. Нарича се така, защото засяга тригеминалния нерв. Той преминава през главата и има три разклонения, които инервират лицето, устата, езика, зъбите, носа. Нервът преминава през множество канали и отвори в черепа, а в съседство с него са разположени много кръвоносни съдове. По тази причина често се стига до притискане и възпаление, което причинява тригеминална невралгия. Освен това всяко възпаление в носната и устната кухина, синусите, зъбите, ушите може да се отрази неблагоприятно и да доведе до невралгия.

Най-изявените симптоми при този вид невралгия са лицева болка и нарушена чувствителност на кожата. Болката може да е типичната невропатна болка на пристъпи с времетраене от няколко секунди до дори две минути – остра, стрелкаща, подобна на преминаване на ток и с изключителна интензивност. Но може и да е сравнително по-притъпена болка, която обаче се усеща постоянно.

 • Постхерпетична невралгия. Доста често срещана невралгия, която се появява след прекарана инфекция на херпес зостер. Това е и най-честото усложнение на вирусното заболяване и се развива при 10-18% от преболедувалите. Постхерпетичната невралгия поразява периферните нерви в близост до типичния за вируса кожен обрив, който се появява в началото на болестта. Обривите типично са едностранни и може да обхванат най-често гърба, гърдите или лицето. Там се изявява и невралгията.
 • Окципитална или тилна невралгия. Засяга окципиталните нерви (обикновено едностранно), които излизат от горната част на шията и преминават през тила към скалпа и задната част на главата. Много характерна за тази невралгия е или стрелкащата остра невропатна болка, или по-тъпата и по-продължителна болка. Тя може да се разпространи от основата на черепа по цялата задна част на главата и скалпа и да достигне дори до окото. Чест симптом за окципиталната невралгия е изтръпването на главата в този участък и изключителната чувствителност на кожата.

Кога да потърсим помощ при невралгия?

Симптомите на невралгия 3 | Milgamma
Симптомите на невралгия – кога да потърсим помощ?

Периферните нерви са разположени много близо до повърхността на тялото ни и не са особено защитени. Заради това са и много уязвими при промени в климата. Споменатите вече чести студове, ветрове и по-висока влажност на въздуха през есента и зимата могат много лесно да предизвикат допълнително невралгия на фона на вече съществуваща периферна невропатия. Освен това те влошават и други хронични заболявания и състояния – например артрит, ревматизъм, синдром на Рейно, обострят неврологични оплаквания след скорошни травми  и др. Това също оказва негативно влияние върху разположените в съседство периферни нерви. Резултатът е поява на типичната невропатна болка – остра, стрелкаща, изключително неприятна, ограничаваща движенията и комфорта.

И още една опасност – хората с периферна невропатия трябва да са много внимателни, тъй като често имат понижено усещане за болка и студ. Възможно е те да не оценят правилно доколко студено е реално на крайниците им и да допуснат прекалено охлаждане. Това ще влоши цялостно състоянието и ще предизвика още повече болка и оплаквания в периферните нерви. Затова, ако страдате от периферна невропатия, не се доверявайте само на своите усещания – следете за прогнозата и се консултирайте с близките си за усещането за студ навън.

Вероятно няма дълго да се питате този въпрос, защото силната невропатна болка при която и да е невралгия скоро ще ви изпрати при лекаря. За щастие много от невралгиите минават за няколко дни и ако имате по-слаба болезненост в този период, не е нужно да търсите помощ. Ето обаче някои съвети за това, кога да потърсите медицинска помощ, ако имате по-тежки симптоми на невралгия.

 1. Обърнете се към специалист, ако болката продължава повече от три дни и е толкова силна, че нарушава всекидневието ви.
 2. Потърсете помощ, ако усещате, че мускулите ви са схванати, ако имате загуба на мускулна сила и се съмнявате, че мускулите ви атрофират.
 3. Друг повод да посетите лекар е появата на неконтролируемо мускулно потрепване, което продължава повече от седмица и ви притеснява.
 4. Ако започнете да изпускате предмети и да усещате, че имате проблеми с координацията, също е добре да посетите лекар възможно най-скоро.
 5. Имайте предвид, че в някои случаи невралгията прогресира и се влошава. Ако забележите, че болката става все по-силна и продължителна, потърсете специалист. Възможно е да имате по-сериозен проблем, който също се влошава и поради това обостря и невралгията.
 6. Имате нужда от спешна медицинска консултация, ако имате симптоми на невралгия, придружавани от други оплаквания като световъртеж, проблеми със зрението, замайване, дезориентация, загуба на памет.
DMCA.com Protection Status