Чести оплаквания при периферна невропатия

Докато четете тази статия, може да разпознаете себе си. Тук ще споделим какви са най-честите оплаквания от периферна невропатия.

Периферна невропатия – малко разяснения

От заболяването периферна невропатия много често страдат хора с диабет, алкохолици, болни от автоимунни заболявания (артрит, лупус и др.), изложени на интоксикация хора. Също болестта е възможно да се появи при някои хранителни дефицити, поради преболедуване от вирус или инфекция (лаймска болест, грип, дифтерия, херпес зостер, ботулизъм и т.н.), заради травми – включително оперативни, а също при рак и при слабо активна щитовидна жлеза.

Да боледувате от периферна невропатия означава, че имате увредени периферни нерви. Това са ключови компоненти на нервната система, от които зависят нашите движения, усещания и работата на вътрешните органи. Увреждането нарушава предаването на информация до мозъка и започват да се проявяват редица симптоми, свързани с това.

Много често периферната невропатия засяга основно нервите на ръцете и краката. Понякога обаче болестта поразява и автономните нерви (те са свързани с поддържането на функциите на храносмилателната система, сърдечно-съдовата, половата, отделителната и др.). Възможно е да имате комбинирана периферна невропатия – да са увредени едновременно двигателни, моторни и автономни нерви в различна комбинация. Може също да са поразени повече от един периферни нервиполиневропатия, или да имате увреждане само на един периферен нервмононевропатия.

Характерно е, че някои оплаквания при периферната невропатия са много по-чести от други. Те засягат повече хора и се появяват както при хронична, така и при остра форма на заболяването.

Болката – най-тежкото оплакване при периферна невропатия

Чести оплаквания при периферна невропатия 1
Чести оплаквания при периферна невропатия – болка

С периоди на обостряне и на затихване, невропатната болка е типично оплакване при периферната невропатия. Тя е много специфична – наподобява преминаване на електричество по хода на нерва. Някои хора я описват като пронизване, стрелкане, пробождане. Обикновено е остра и краткотрайна, но понякога може да се чувства „притъпено“ и да е постоянна.

Болката при периферна невропатия не винаги се разпростира по целия нерв. Може да се чувства само в малък участък в съседство, но и да обхваща по-голяма област. Например при поразени периферни нерви на краката болка много често има основно в пръстите и стъпалата – най-отдалечените и слабо кръвооросени части на тялото.

Невропатната болка при периферна невропатия също се описва от пациентите като „пареща“, „изгаряща“. А в някои случаи е определяна като болезнена „студенина“ по кожата.

Болката не винаги е с еднаква сила. В определени периоди намалява, а в други – се изостря. Това много зависи както от лечението, така и от начина на живот, от атмосферните условия, от появата на допълнителни здравни проблеми. Например – болката при периферна невропатия се усилва, когато времето е лошо, студено, влажно, ветровито. И обратното – намалява в топлото и сухо време. Освен това невропатни болки може да се появят при преболедуване на вирус или инфекция, които да влошат оплакванията на болния от периферна невропатия.

Защо се появява тази болка при периферна невропатия? Тя се дължи на грешното изпращане на сигнали за болка до мозъка поради увредените нерви. Обикновено има нередности в това кога и как се изпраща сигнала. Това може да доведе до по-интензивни от нормалното и по-чести сигнали за болка, като понякога нервите започват да генерират дори съвсем спонтанни сигнали за болка.

Парестезиите са чест симптом на периферната невропатия

­Може би не знаете, че вашите оплаквания се наричат точно „парестезии“. Ето какво се има предвид с това общо название – всички усещания като тръпки, изтръпване, боцкане или иглички по кожата, както и усещане за пълзяща топлина или студени тръпки. Някои описват парестезиите при периферна невропатия като мравучкане. Тези явления са преходни и краткотрайни, но много дразнещи. При периферна невропатия най-често се появяват по крайниците, но в зависимост от засегнатия нерв е възможно да се усещат навсякъде по тялото.

Характерно е, че тези усещания не са предизвикани от заемане на неудобна позиция на тялото, а се появяват спонтанно. Това отново се дължи на грешни сигнали, изпращани към мозъка поради увреждането на нервите.

„Изпускам предмети и ръцете ми са схванати“

Чести оплаквания при периферна невропатия 2
Чести оплаквания при периферна невропатия – мускулна слабост

Това оплакване също е сред много често срещаните при периферна невропатия, засегнала горните крайници. С времето изпускането на предметите, затруднената координация, трудностите при фини движения стават все по-забележими. Появява се чувство, че на ръцете има стегнати ръкавици, които ограничават и блокират крайниците. Заради тези невидими ръкавици и занижената чувствителност поради периферната невропатия е налице трудна преценка за силата, с която е захванат предмета, както за неговите характеристики. Намалява и мускулната сила, което прави все по-трудно повдигането и държането на тежки предмети.

При краката има подобни усещания, но те са свързани с ходенето и усещането за повърхност и позиция на тялото в пространството. Когато периферната невропатия е поразила основно краката, обикновено има затруднена, „клатушкаща“ се походка. Хората се оплакват, че усещат нестабилност, губят баланс и имат проблеми с равновесието. Заради загубата на мускулна сила те трудно изкачват стълби и не могат да издържат на по-дълги пешеходни преходи. За съжаление, ако не се вземат мерки, зачестяват паданията, което е особен проблем при по-възрастните пациенти.

Оплакване за промяна в чувствителността при периферна невропатия

Такова оплакване при периферна невропатия може да се появява периодично и да изчезва – както се случва и с другите симптоми на хроничната невропатия. Променена е чувствителността в областта на увредения нерв. Как се изявява тя? Просто някои усещания са притъпени, а някои са изострени. Например – може да се нараните и да не усетите, че това се е случило. Порязване, рани от неудобни обувки, убождане и други подобни разранявания понякога остават незабелязани. Това е много опасно при хора с диабет, при които раните зарастват трудно и инфекциите са по-чести.

Когато сензитивността е променена в обратна посока, е възможно да имате хиперчувствителност в зоните, обхванати от периферна невропатия. В такива случаи нервът изпраща неточен сигнал до мозъка за възприемането на тактилни усещания (усещанията за допир, за съприкосновение) и човек може да ги отчита като болка или като много неприятен контакт. Колкото и да е странно, дори нежно докосване с ръка или носенето на дреха, чорап, обувка може да е болезнено в моментите на изострена чувствителност. Тази повишена сензитивност на кожата се нарича с термина „алодиния“.

Трепкане на мускулите при периферна невропатия

Неволното потрепване на мускулите е друго, сравнително често оплакване, което също е много дразнещо и неприятно. Понякога тези мускулни трепкания са доста забележими – особено когато са на лицето, и създават силно притеснение за хората с периферна невропатия. Освен това при периферна невропатия е възможно да има по-силни крампи на големите мускули, които са доста болезнени.

При периферна невропатия се стига често до мускулна слабост и понякога дори до парализа на един или повече мускули. И още едно последствие от болестта – мускулите в областта с невропатия изтъняват и губят обем, което е видимо с просто око.

Периферна невропатия и нарушения в работата на органи и системи

Чести оплаквания при периферна невропатия 3
Чести оплаквания при периферна невропатия на автономните неври

Оплаквания от този род се появяват при периферна невропатия на автономните нерви. Тези нерви са част от автономната нервна система, която регулира неволевите дейности на вътрешните органи, жлези, системи – дишане, храносмилане, потене, кръвно налягане и др.

При периферна невропатия на автономните нерви едни от най-честите проблеми са свързани с храносмилателната и отделителната система. Усещане за гадене, подуване на стомаха, оригване, забавена или ускорена чревна дейност, запек или разстройство, прекалено активен пикочен мехур измъчват хората с такъв вид невропатия.

Друго често оплакване е поддържането на нездравословни нива на кръвното налягане. Особено характерна е т.нар. ортостатична хипотония или спадане на кръвното налягане при изправяне на тялото. Може да го усетите като прималяване, замайване и причерняване. Често то е придружено и от ускорен сърдечен ритъм.

При автономна периферна невропатия понякога се стига до загуба на ерекция при мъжете и до други нарушения на половата функция и при двата пола. Това силно вреди на самочувствието и кара хората с периферна невропатия да чувстват, че водят непълноценен живот.

DMCA.com Protection Status