Как да подобрим усвояването на витамините от В групата?

Изключително ценните витамини от В група понякога не се усвояват достатъчно добре от организма – независимо дали ги набавяме от храната или чрез допълнителен прием. Затруднената абсорбция се дължи на много и различни причини, които може да варират индивидуално. За щастие, има начини да подобрим усвояването на В витамините и те са лесни за приложение.

Научете повече за витамин В1.

Намалете алкохола - той пречи на усвояването на В витамините

Честата употреба на алкохолни напитки е една от най-големите пречки за усвояването на витамини от В група. Затова и алкохолиците страдат от дефицит на В витамини. Алкохолът пречи на абсорбцията, но не само това – той също унищожава постъпващите в тялото чрез храната или чрез допълнителен прием В витамини. Начинът да подобрите усвояването в случая е просто да намалите честотата и количеството на алкохолните напитки. Разбира се, най-добрият вариант е напълно да откажете алкохола, но не всеки е склонен на това.

Особено голям е проблемът при зависимите от алкохол хора, за които най-добре би било да проведат и паралелно лечение срещу зависимостта.

Ограничете чая и кафето, за да усвоявате по-добре В витамините

Как да подобрим усвояването на витамините от В групата 1
Как да подобрим усвояването на витамините от В групата – чрез ограничаване на кофеина

Зеленият чай и другите видове чай се смятат за полезни, но когато са в големи количества, може да навредят на организма. Същото важи за кафето. И то не само защото може да стимулират твърде много нервната система и да доведат до прекалена възбуда, а защото действат като диуретици. Това означава че усилено извеждат течностите от организма, а заедно с тях – и полезни вещества, включително водоразтворимите В витамини.

От друга страна, съдържащият се в тези и други питиета кофеин стимулира производството на стомашна киселина, което подпомага тялото да абсорбира витамин В12. Така че има и вреди, и ползи от чая и питиетата с кофеин за усвояването на В витамини. При всички положения е най-добре да бъдете умерени в употребата им.

И една препоръка – пийте В витамините си приблизително час след употребата на чай и кафе, когато вече диуретичното им действие трябва да е намаляло.

Внимавайте с термичната обработка на продуктите

Витамините от В група са доста неустойчиви на продължителна термична обработка и високи температури. За да запазите по-голямо количество от тях в храната и по този начин да повишите абсорбцията на В витамините чрез хранене, опитайте да готвите на по-ниски температури и за по-кратко време. Стига продуктът да позволява, прилагайте този метод по-често. А също – използвайте пресни, а не консервирани храни и продукти, които имат по-голямо съдържание на В витамини. Така ще повишите усвояването на по-големи количества витамини от В група чрез храната.

Здрав стомах и черва – по-добро усвояване на В витамини

Как да подобрим усвояването на витамините от В групата 2
Как да подобрим усвояването на витамините от В групата – с грижа за здрав стомах!

Добре известно е, че при някои проблеми със стомаха и червата усвояването на В витамини е затруднено. Например при автоимунни стомашно-чревни заболявания като цьолиакия, болест на Крон, както и при често повтаряща се диария и възпалителни заболявания от типа на колит и гастрит. Понижено производство на стомашна киселина и инфекция с чревни паразити също може да затрудни абсорбцията на В витамините. Това, което може да направите, е да подобрите състоянието на лигавицата на стомаха и червата, да приемате пробиотици за нормализиране на чревния микробиом и да лекувате синдрома на пропускливите черва, ако страдате от него.

В някои по-рядко срещани патологични случаи усвояването на В витамините през храносмилателната система може трудно да се повлияе и тогава се търсят алтернативни начини за набавяне – например чрез инжекции (особено при тежък дефицит на витамин В12) или като спрей за уста и нос.

Лекарства, които затрудняват усвояването на В витамини

Много лекарства, предписвани за различни проблеми, пречат на пълноценното усвояване на В витамините. Сред тях са някои антибиотици, антиконвулсанти, както и определени лекарства за терапия при диабет и метаболитен синдром. При химиотерапия и лъчетерапия усвояването на В витамини също спада. Както и при прием на медикаменти за лечение на язва и гастрит с инхибитори на протонната помпа и хистаминови антагонисти – те силно затрудняват абсорбцията на В витамини. Тук се стига до омагьосан кръг – болният стомах възпрепятства усвояването на В витамини, но и лекарствата за лечението му също пречат на този процес. Какво може да направите? Първо – приемайте по-големи дози витамини, за да повишите количествата, които се абсорбират. И второ – заменете тези лекарства с техни билкови или хомеопатични алтернативи, ако това е възможно и ако лечебният ефект е на ниво.

Прием на празен стомах подобрява абсорбцията на В витамини

Как да подобрим усвояването на витамините от В групата 3
Как да подобрим усвояването на витамините от В групата при приема на някои лекарства

Специалистите съветват, че ако приемате витамините от В група на празен стомах, ще имате по-успешно усвояване. След това трябва да изчакате около половин час и може да се храните. Механизмът е прост – липсата на храна в стомаха води до по-лесна абсорбция на В витамините. Освен това не е нужно да приемате витамините от В група по време на хранене – те са водоразтворими и имат нужда само от чаша вода, за да бъдат усвоени от организма. Все пак избягвайте прием на празен стомах на В витамините, ако това води до стомашно дразнене и разстройство във вашия случай.

Още едно напътствие – приемайте сутрин вашите витамини от В група, за да могат те да бъдат усвоени и използвани от тялото през деня. Да припомним, че те играят основна роля в метаболизма и осигуряването на енергия, което е особено важно при дневните ни ангажименти, а не през нощта, докато спим.

Как вегани, вегетарианци и суровоядци да усвояват повече В витамини?

При хора с такъв режим на хранене недостигът на В витамини е много често срещано явление. Така е, защото животинските продукти са най-добри източници. Все пак вегани, вегетарианци и суровоядци могат да усвояват повече В витамини чрез храната, ако наблегнат на обогатени зърнени храни, дрожди, гъби, тофу, обогатени с В витамини растителни млека. Като добавка в менюто може да се включат под някаква форма и спирулина, водорасли нори, хлорела, които съдържат по-високи количества от В витамините. Вкусът на тези морски източници е много специфичен и няма да се хареса на всеки. Все пак тези количества от храната няма да са достатъчни, така че допълнителен прием на витамини от В група е просто задължителен.Силно препоръчително е и редовно изследване на нивото на В витамините, особено това на витамин В12.

DMCA.com Protection Status