Витамин В1 и ползите му за мозъчната функция

Здравето ни е много зависимо от правилната и ефективна мозъчна функция. И става дума не само за физическо, но и за психическо здраве и умствена дейност. И е добре да се погрижим отрано за това. С помощта на витамин В1 (тиамин) можем много да подобрим мозъчната функция и да се предпазим от някои дегенеративни заболявания, които засягат мозъка и нервната система.

Енергия за по-добра мозъчна функция

Витамин В1 и ползите му за мозъчната функция 1
Витамин В1 и ползите му за мозъчната функция при учене

Вероятно сте чували, че въглехидратите хранят мозъка. И действително, те са тези вещества, които дават енергия на всички клетки в тялото, включително на централната нервна система. За добра мозъчна функция обаче не просто трябва да приемаме въглехидрати, а да имаме и отличен въглехидратен метаболизъм. Т.е. да преработваме максимално ефективно глюкозата и да я превръщаме в енергия. Това именно прави витамин В1. Той е главният активатор на този процес. По-високите дози на витамин В1 ще осигурят и повече храна за мозъка, който ще се отблагодари с продуктивна, бърза и адекватна мозъчна функция.

Ако обаче не ви стига този витамин поради бедна диета или други фактори, може да изпитате едно особено чувство, наречено мозъчна мъгла. Характеризира се с мудна мисъл, често объркване и забравяне, дезориентация. Приемете допълнително витамин В1 и мозъкът отново ще има енергия за добра работа.

Витамин В1 и мозък - учене и възприемане

Оптималните нива на витамина оказват гигантско влияние върху способността на човека да възприема, запаметява и възпроизвежда информация. При ниски нива е обратното – мозъчната функция, свързана с когнитивните способности, е отслабена значително.

Обърнете внимание – ако напоследък ви прави впечатление, че по-трудно разбирате и запаметявате нова информация, а също – не успявате да я преразкажете добре, може би имате по-малко витамин В1 в организма. Затова мозъчната функция е затруднена. Увеличете храните с тиамин или вземете допълнително витамин В1 и мозъкът ще подобри дейността си. Това е много важно, ако се обучавате, предстои ви нов образователен курс, започвате нова работа, нова дейност, учите език, стартирате бизнес. Ще ви помогнете в помненето на нови данни, правила, указания, нови думи, теми, а когато е необходимо, успешно ще използвате тази информация. И също ще успеете да се концентрирате по-добре върху дейностите си.

Витамин В1 помага да помните по-добре, като засилва функцията на невротрансмитера ацетилхолин и стимулира неговото производство. Той участва при формирането на паметта и в процеса на учене. Това е много важно за мозъчната функция вещество, което се синтезира от организма, и има значение за поддържането на високи когнитивни възможности.

При проблеми с паметта не подценявайте дефицита на витамин В1. Доказано е, че липсата му за продължително време води до смърт на неврони и други клетки, като уврежда функциите на различни области в мозъка, включително хипокампусаструктура, отговорна за изграждането на спомени.

Витамин В1 и мозъка в процеса на стареене

Витамин В1 и ползите му за мозъчната функция 2 | Milgamma
Витамин В1 и ползите му за мозъчната функция при напредваща възраст

С остаряването се наблюдава закономерен когнитивен спад (влошаването на познавателните способности) – особено при хора в силно напреднала възраст. Поради нарушена мозъчна функция това е още по-изразено при страдащи от заболявания като деменция и Алцхаймер например. Когнитивните функции обаче може да се запазят или подобрят при навременен допълнителен прием на витамин В1. Някои изследвания доказват, че той ограничава дегенеративните процеси и увреждането на мозъчната функция, като забавя и развитието на невродегенеративните болести.

Проучванията показват още, че при пациенти с Алцхаймер има нарушение на метаболизма на глюкозата в мозъка. Това се случва и при недостиг на витамин В1, както вече стана ясно. Увеличаване стойностите на витамина в организма подобряват това и стимулират преработката на глюкоза, като този резултат може да се ползва профилактично и терапевтично при риск или наличие на Алцхаймер.

Друга, много важна полза от витамин В1 в процеса на остаряване е неговото действие на антиоксидант. Той защитава мозъчните клетки от увреждане, свързано с възрастта, което се дължи на способността му да противодейства на оксидативния стрес и свободните радикали.

Витамин В1, мозъчната функция и психично здраве

Мозъкът е силно уязвим на дефицит на витамин В1. Това се усеща много изразено в периоди на бърз растеж при децата, в юношеския период, в епизоди на силен или хроничен стрес, при недохранване, диетични режими, бедна на тиамин храна, както и при стареенето. Поради нарушената мозъчна функция се проявяват такива симптоми като объркване, тревожност, безсъние или влошен сън, депресия, лабилна психика, раздразнителност, лошо настроение.

За липса на витамин В1 се говори и при едни от силно разпространените в последните години психични разстройства – разстройствата от аутистичния спектър и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. А други две много тежки заболявания са категорично резултат от силно изразена липса на витамин В1 – това са синдромът на Вернике и синдромът на Корсаков. И двете са усложнения на болестта бери-бери, причината за която е именно тежък дефицит на тиамин, като единият синдром следва другия (смята се за влошаване на състоянието). Засягат тежко мозъчната функция и застрашават живота. Характерни са оплаквания като нарушена координация, зрителни проблеми, силно затруднена пространствена ориентация, обърканост, апатия, драстично нарушена памет (амнезия)  и други психични отклонения. Ако не се лекуват навреме, може да се стигне до кома и дори до смърт. Лечението се състои в инжекционно вкарване на големи дози витамин В1, а по-късно (след отшумяване на тежките симптоми) прием на витамина през устата.

Как да се грижим за мозъчната функция навреме?

Витамин В1 и ползите му за мозъчната функция 3
Витамин В1 и ползите му за мозъчната функция при психическото здраве

Просто не допускайте да получите дефицит на витамин В1 и мозъкът ви ще работи правилно и ефективно. Не подценявайте първите симптоми на липса на витамина – умора, недостиг на енергия, проблеми със съня, резки промени в настроението, мравучкане по крайниците. Ако забележите и често забравяне, включете допълнително витамин В1 като хапчета, за да избегнете влошаване на мозъчната функция.

Относно храненето – хранете се пълноценно, като използвате продукти с високо ниво на тиамин. Такива са свинското месо, морски дарове, мляко, яйца, черен дроб, говеждо месо, кафяв ориз, пълнозърнести храни, бобови продукти (особено черен боб), ядки и семена. Ако спазвате режим на хранене без животински продукти, задължително включете в менюто обогатени с витамин В1 продукти и приемайте тиамин допълнително.

Също на всяка цена вземете таблетки тиамин допълнително, ако употребявате твърде често алкохол или сте пристрастени. Така ще избегнете засягане на мозъчната функция заради дефицит. Имайте предвид още, че злоупотребата с алкохол вреди цялостно на мозъчната функция и на цялата нервна система, но високи дози от витамин В1 могат частично да компенсират щетите.

DMCA.com Protection Status