Роля на бенфотиамина в човешкото тяло

Витамин В1 не може да се произвежда от нашите тела. Единственият начин да си го набавим по естествен път е чрез хранителните продукти (и някои напитки). Алтернатива е да го въвеждаме в организма под формата на допълнителен прием. Но при всички положения трябва да го имаме в достатъчно големи нива, защото ролята му за нашето здраве и благосъстояние е огромна. Дори само лек недостиг може да ни се отрази неблагоприятно, а тежък дефицит би застрашил сериозно здравето ни. За да избегнем това, регулярно и всекидневно трябва да се грижим да приемаме витамин В1, като най-добрият вариант е да получаваме бенфотиамин. Ще разгледаме каква е ролята на бенфотиамина за работата на различните системи – така по-лесно ще разберете колко важен е той. Но първо да изясним какво точно е бенфотиамин.

Бенфотиамин – какво е това?

Роля на бенфотиамина в човешкото тяло 1
Роля на бенфотиамина в човешкото тяло при производството на енергия

Вече стана ясно, че с този термин наричаме витамин В1. Но има нужда от малко пояснения. Бенфотиаминът е синтетична мастноразтворима форма на витамин B1, която е по-лесно усвоима и се отличава с по-голяма бионаличност и по-голямо проникване в тъканите. Той се резорбира от 3 до 5 пъти по-добре от тялото, което е основно предимство. Т.е. ако приемате бенфотиамин, а не обичайния водоразтворим тиамин, ще имате много по-скорошно подобрение и резултати. Ролята на бенфотиамина  в случая е, че може да осигури по-голямо количество витамин В1 за организма и така по-бързо да запълните евентуални дефицити.

Бенфотиаминът се разтваря в мазнини и затова трябва да се приема с храната или например с чаша мляко. Когато попадне в тялото, той се превръща във витамин В1, който започва да изпълнява своите функции.

Роля на бенфотиамина за производството на енергия

Основна роля на бенфотиамина е да помага на клетките на тялото да трансформират приетите чрез храната и напитките въглехидрати в енергия (той активира три ключови ензима, участващи в генерирането на енергия от глюкозата). Самите въглехидрати са веществата, които осигуряват нужната енергия за организма – особено за работата на мозъка и нервната система. Това означава, че ако приемате допълнително бенфотиамин, ще имате много повече енергия през деня. По тази причина в състава на много от енергийните напитки или добавки е включен бенфотиамин (мастноразтворим витамин В1) или тиамин (водоразтворимата форма).

Точно заради ролята на бенфотиамини за производството на енергия, ако имате недостиг на витамина, ще страдате от хронична умора, ще се чувствате изтощени и без сили. И дори да се наспивате добре през нощта, сутрин няма да сте заредени с енергия, а ще усещате желание да лежите и да си почивате.

Глюкозен метаболизъм – каква е ролята на бенфотиамина?

Роля на бенфотиамина в човешкото тяло 2
Роля на бенфотиамина в човешкото тяло – глюкозен метаболизъм

Освен че една от главните роли на бенфотиамина е да осигурява енергия, той е безценен и за стимулиране на глюкозния метаболизъм най-вече при хора с диабет, инсулинова резистентност и метаболитен синдром. Какво означава това? Тук ролята на бенфотиамина е да подобрява преработването на глюкозата и да стимулира синтеза на инсулин. Той помага натрупаната в тялото глюкоза след прием на въглехидрати да не се задържа на високи нива и да не се трансформира в мазнини. Т.е. понижава високата кръвна захар, помага при затлъстяване, предотвратява наднормено тегло и повишава нивото на инсулина (това е хормонът, който пренася глюкозата до клетките). Така че една от ролите на бенфотиамина при диабетици е и да предотвратява усложнения поради болестта.
Ако приемате повече въглехидрати, ще имате нужда и от повече бенфотиамин. Така той ще поддържа нивата на кръвната захар в норма. При фамилно обременени с диабет и инсулинова резистентност хора е задължително да се има предвид тази профилактична роля на бенфотиамина.

Ролята на бенфотиамина за поддържане на нервната система

Изключително важна е ролята на бенфотиамина за поддържане здравето на нервите и за предотвратяване на невродегенеративни заболявания. Той стимулира регенерацията на нервите и подпомага предаването на нервния импулс. При болести на централната и периферната нервна система, както и за предотвратяване на увреждания на нервите при диабетици (особено диабетна полиневропатия), се разчита основно на ролята на бенфотиамина. Със същата цел се използва и при зависимост към алкохол, нервни увреждания при интоксикации, за лечение и профилактика на Алцхаймер, Паркинсон, деменция.

При силно изявен недостиг на витамин В1 може да се развие заболяването бери-бери, което засяга драматично работата на нервната система, както и на други системи. За лечението на тази болест ролята на бенфотиамина е огромна, тъй като той натрупва бързо големи нива на витамина в тъканите, като така ограничава симптомите и спира развитието на болестта.

Мозъчно здраве и роля на бенфотиамина

Роля на бенфотиамина в човешкото тяло 3
Роля на бенфотиамина в човешкото тяло и мозъчното здраве

Ролята на бенфотиамина за работата на централната нервна система не се изразява само в предпазване и лечение на невродегенеративни болести (забавя когнитивния спад), но и в подпомагане функциите на мозъка като цяло. Той лесно преминава кръвно-мозъчната бариера и затова упражнява ефектите си директно върху мозъка.

Ползите са много. Първо – ролята на бенфотиамина е да стимулира метаболизма на глюкозата и така да осигури „гориво“ за мозъка. Така той работи оптимално, което се изразява в по-добра памет, концентрация, когнитивни способности, учене, мислене. После – ключова е и ролята на бенфотиамина за подобряване функциите на невротрансмитерите (химически вещества с огромно влияние върху работата на нервната система и регулирането на редица функции в организма). Това е важно за поддържането на психически баланс, усещане за щастие, спокойствие, липса на фобии и страхове, активиране или релаксиране на ума и др

Освен това за мозъка е важна и ролята на бенфотиамина като антиоксидант. Той защитава мозъчните клетки от оксидативен стрес и така ги пази от увреждане поради въздействието на свободните радикали.

Каква е ролята на бенфотиамина за сърдечната функция?

Да, това е друга важна роля на бенфотиамина – да подпомага и регулира сърдечната функция. Той осигурява достатъчно енергия на клетките на сърцето, за да функционират оптимално, и предпазва от сърдечни заболявания. Голяма е ролята на бенфотиамина при нарушено хранене и кръвоснабдяване на миокарда. А при увреждане на сърдечната функция поради болестта бери-бери бенфотиаминът води до бързо натрупване на тиамин в клетките и до ефективно подобряване работата на сърцето.

За хора с диабет ролята на бенфотиамина за подобряване на сърдечната функция е още по-важна, защото при диабет тип 1 и тип 2 често се стига до сърдечна недостатъчност и други сърдечни заболявания като усложнение.

Обобщено казано, при сърдечни заболявания и риск от увреждане на сърцето се препоръчва именно липидно разтворимата форма на тиамин – бенфотиамин, защото той е най-бързо действащ и с най-голям ефект.

DMCA.com Protection Status