Как можем да следим нивата на витамин Б1 в тялото?

Изследванията за нивата на витамин В1 в тялото не са много популярни – при това съвсем незаслужено. Освен това не всички лаборатории ги извършват. Също така много рядко пациентите биват насочвани от специалист към изследване нивата на витамин В1, което също е съществен пропуск. Такива тестове обаче се провеждат и трябва да бъдат направени, ако има съмнение за витамин В1 дефицит.
Нека видим какви са вариантите за проследяване на нивата на витамин В1 в организма и има ли алтернативен начин за установяване на дефицит?

Серумна концентрация на витамин В1 в кръвта

Как можем да следим нивата на витамин Б1 в тялото 1
Как можем да следим нивата на витамин Б1 в тялото – Серумна концентрация

Това изследване дава представа за нивото на витамин В1 в кръвта на пациента. За провеждането му се взима венозна кръв, което задължително трябва да стане на гладно – най-добре в сутрешните часове. Изискването е пациентът да не се е хранил поне 8 часа преди теста, а два дена преди това да не е консумирал храни с витамин В1. В никакъв случай не трябва да е приемал и добавка или лекарство, съдържащо витамин В1, защото това ще повлияе грешно на резултатите за нивата на тиамина.

Тестът за витамин В1 чрез венозна кръв не се покрива на този етап от здравната каса и пациентите трябва сами да заплатят за провеждането му. Той се препоръчва при наличието на явни симптоми на дефицит на витамин В1. Според много специалисти обаче този кръвен тест не е достатъчен, тъй като малко количество от витамина се намира в кръвта. По-добре е това изследване да се комбинира с други изследвания за нивата на тиамин в тялото, за да се получи обективна представа за наличието на евентуален недостиг.

Тест за уринарната екскреция на витамин В1

Според някои учени този тест за нивата на витамин В1 в тялото е по-надежден. Той изследва количеството на отделения с урината витамин В1. Доказано е, че в още в първата фаза на недостиг на тиамин тази екскреция намалява.

Нива в урината под 100 микрограма на ден може да означават недостатъчен прием на витамин В1 в диетата. Това е минималното количество, което трябва да се измери, за да бъде отхвърлено предположение за дефицит на витамина, като най-добре е стойностите да са дори по-високи. Нива под 40 микрограма на ден в урината говорят за изключително нисък прием на витамин В1 и съответно до незначителни нива тиамин в тялото.

За провеждането на този тест се взема урина, без да има други специални изисквания.

Други тестове за установяване нивата на витамин В1 в тялото

Как можем да следим нивата на витамин Б1 в тялото 2
Как можем да следим нивата на витамин Б1 в тялото – Тест за уринарна екскреция

Препоръчва се изследванията на витамин В1 в кръвта и урината да бъдат придружени и от следните тестове:

 • Кръвен тест за измерване на активността на ензима транскетолаза. Смята се, че това е един от най-надеждните методи за установяване на тиаминовия статус;
 • Измерване нивата на пируват, лактат и глиоксилат в кръвта;
 • Установяване нивата на уринарна екскреция на метаболитите на витамин В1.

Чрез измерване нивата на изброените елементи може да се разбере и количеството бионаличен витамин В1, тъй като той има отношение към промяната в техните стойности.

Според някои специалисти е добре заедно с изброеното да се измерят и проследят назад във времето нивата на кръвната захар, както и да се провери инсулиновата чувствителност. Те също са зависими от нивата на витамин В1 в тялото, като при ниски стойности тиамин кръвната захар трайно се покачва в горните граници, а инсулиновата чувствителност намалява.

Проследяване за симптоми на витамин В1 дефицит

Един от най-простите начини да следите за нивата на витамин В1 в тялото си е да се самонаблюдавате за наличието на симптоми за недостиг на тиамин. Ако имате поне няколко от типичните за витамин В1 дефицит оплаквания, вероятността да страдате от недоимък е голяма.

Ето кои са най-характерните за ниски нива на витамин В1 в тялото симптоми:

 • Умора, усещане за отпадналост и изтощение;
 • Раздразнителност и лабилно настроение;
 • Объркване, влошена памет;
 • Влошено качество на съня, безсъние;
 • Невропатна болка в крайниците;
 • Усещане за боцкане, пълзене на мравки по кожата, преминаване на ток, изтръпване на ръце и крака;
 • Скованост в крайниците;
 • Мускулна слабост и спазми на мускулите;
 • Нарушена походка.

Това са първите симптоми на ниски нива на витамин В1. По-тежите се свързват с отоци по тялото, сърдечна недостатъчност, мозъчна дисфункция, неконтролируеми движения на очите и др. Не чакайте да се развият сериозните състояния – при първи прояви на дефицит на витамин В1 потърсете мнение и начин за паралелно лабораторно тестване на нивата на тиамин.

Какво още трябва да знам за отчитане нивата на витамин В1 в тялото?

Как можем да следим нивата на витамин Б1 в тялото 3
Как можем да следим нивата на витамин Б1 в тялото – Симптоми на недостиг

Отчитане единствено на симптоми на дефицит на витамин В1 не са достатъчни за поставяне на диагноза тиаминов дефицит. Трябва да се обединят едновременно данни за физически и психически оплаквания заедно с резултати от проведени в лаборатория тестове – както стана ясно, поне няколко, за да има категорично измерване на нивата на витамин В1.

Важен фактор, който трябва да се вземе предвид при установяване нивата на витамин В1 в тялото, е свързан с много бързата променливост на бионаличността на витамина в организма. Той се изчерпва изключително бързо – само 10 дни след началото на бедно хранене може да се стигне до начален стадий на дефицит, което се проявява и с първи симптоми. Отначало незабележими, те стават все по-явни със задълбочаването на недостига, което е възможно да се случи дори само 20 дни след прекратяване внасянето на витамин В1 в тялото.

Какво означава това? Че ако сте провели тест за витамин В1 преди две седмици, в които след това сте започнали да пиете тиамин допълнително или сте обогатили диетата си, стойностите му към днешна дата вероятно вече са променени в положителна тенденция.

Поради бързите промени в стойностите на витамин В1 в тялото (той е водоразтворим и бързо наличността му намалява) специалистите препоръчват допълнителен прием, ако има дори малко съмнение за недоимък. Натрупване и предозиране е почти невъзможно да се случи, тъй като излишните количества от витамин В1 напускат тялото чрез урината и потта. Повечето витамин В1, който попада в тялото, се изхвърля само в рамките на един ден, а малки количества остават в организма за максимум два дни. Затова при всички положения е по-добре да се вземат превантивни мерки срещу липса на витамина, отколкото да се стигне до по-тежки последици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DMCA.com Protection Status