Какви са симптомите на диабетната полиневропатия?

Диабетната полиневропатия е неврологично заболяване, което се появява специфично при хора с диабет тип 1 или тип 2. То има доста особености, които са свързани със самата захарна болест и с начина й на протичане. Диабетната полиневропатия се отличава от останалите полиневропатии по това, че е следствие именно от наличието на диабет.

Диабетна полиневропатия – какво точно представлява?

Симптомите на диабетната полиневропатия 1
Симптомите на диабетната полиневропатия, които са свързани със сетивността

Когато диабетът не е добре контролиран или пък все още не е открит, може дълго време да се поддържат високи нива на кръвната захар. Точно това се смята за основната причина за появата на диабетна полиневропатия. Последните изследвания показват, че има по-голям риск от заболяването, когато пациентът с диабет страда и от високо кръвно налягане, затлъстяване и висок холестерол. Напоследък се твърди още, че свободните радикали също имат голямо отношение към развитието на болестта.

Диабетната полиневропатия представлява увреждане на нервните влакна, съпроводено от нарушения във функциите им. При това не е засегнат само един нерв, а много на брой, откъдето идва и названието „полиневропатия“ („поли“ – от гръцки език означава „много“).

При диабет тип 2 полиневропатия може да се развие в по-късен етап, дори понякога след много години. При диабет тип 1, който е автоимунно заболяване, уврежданията могат да настъпят много по-бързо. И при двата типа диабет се засягат основно периферните нерви на крайниците – основно на краката. Ако обаче увреждането при диабетна полиневропатия е обхванало автономните нерви, се стига до нарушения във функционирането на някои вътрешни органи.

Тъй като увредените нерви са сензорни, моторни или автономни (много често са засегнати едновременно различни видове нерви), симптомите на диабетната полиневропатия са многообразни и се проявяват с множество нарушения.

Симптоми при диабетна полиневропатия, свързани със сетивността

Тези симптоми на диабетната полиневропатия се проявяват чрез различни сетивни усещания, тъй като са засегнати функциите на сензорните нерви. Основният симптом е невропатната болка. Тя се дължи на измененията в нервите и нарушената им миелинова обвивка. Болката е типична – често остра, стрелкаща, пронизваща, подобна на преминаващ ток. Може да е силна и пристъпна, или по-притъпена и постоянна. Засяга най-вече пръстите на краката, ходилата, краката до глезените, както и по-рядко пръстите на ръцете, дланите, ръцете до китките. Това са тези участъци от тялото, при които и кръвооросяването е най-силно нарушено, което допълнително влошава състоянието на болния от диабетна полиневропатия.

Освен появата на невропатна болка, нарушената сетивност може да предизвика и промени в усещането за болка. Например – лек допир или докосване да се възприемат като дразнене, като причиняване на силна болезненост и да предизвикват други неприятни усещания. Тъканите около увредените нерви се усещат изнежени и чувствителни. Възможно е също и обратното – при нараняване, което би трябвало да причини реална болка, усещането да е притъпено и раната да остане незабелязана дълго време. Това всъщност е много опасно, тъй като създава условия за инфекции, които при диабетиците протичат много по-тежко и създават много по-големи рискове за болните.

Към симптомите на диабетна полиневропатия, свързани със сетивността, се включват т.нар. парестезии. Това са всички усещания като боцкане, парене или студенина, мравучкане, иглички по кожата, изтръпване на засегнатите участъци, където има увредени нервни влакна. Много често парестезиите са едни от най-изявените прояви на диабетната полинеропатия.

Двигателни нарушения при диабетна полиневропатия

Симптомите на диабетната полиневропатия 2
Симптомите на диабетната полиневропатия – Двигателни нарушения

Симптомите, свързани с двигателни нарушения, се дължат на увреждания на двигателните нерви. При диабетна полиневропатия може да има мускулни спазми, които да се появяват неконтролируемо, да вредят на движенията и да предизвикват мускулна болка. Наред с това двигателните функции (особено в напреднала фаза на заболяването) са силно нарушени. Хората с диабетна полиневропатия по-често изпускат различни предмети, имат проблеми с координацията и изразена скованост на движенията. Най-силно изразена е сковаността в долните крайници, което се отразява на походката – тя става плаха, неуверена, клатушкаща се и по-бавна. Болният от диабетна полиневропатия се страхува от падания, които също са симптом на нарушенията във функциите на нервите на краката.

Както в краката, така и в ръцете се усеща слабост и занижена мускулна сила. Това най-вече се забелязва при силови усилия като качване по стъпала, повдигане и задържане на по-тежки премети.

Поради невропатията на двигателните нерви движенията на ръцете и краката са затруднени, но и ограничени, като в по-тежките фази на болестта може да има временни парези и парализи.

Симптоми на диабетна полиневропатия, засягащи автономните нерви

Автономните нерви са част от автономната нервна система и са свързани с работата на вътрешните органи. Когато при диабетна полиневропатия има нарушения в тяхната функция и структура, се проявяват множество симптоми като:

  • Нарушена работа на храносмилателната система. Гадене, позиви за повръщане, оригване, чести диарии или запек, болка в стомаха или в червата.
  • Нарушения в работата на сърдечно-съдовата система. Високо ниво на кръвното налягане или динамики в кръвното налягане. Сърцебиене или забавен сърдечен ритъм.
  • Нарушения в работата на половата система. Намалено или липсващо либидо. Еректилна дисфункция.
  • Нарушения в отделителната система – нарушено отделяне на урина, чести позиви за уриниране, изпускане на урина и др.
  • Нарушения в работата на потните жлези. Нощно изпотяване, повишено отделяне на пот или напротив – невъзможност за изпотяване, поради което и непоносимост към високи температури на околната среда.

Симптоми, че диабетната полиневропатия не се лекува добре

Симптомите на диабетната полиневропатия 3
Симптомите на диабетната полиневропатия при неефективно лечение

Изброените до тук симптоми обикновено се проявяват комбинирано – според това кои нерви са засегнати от диабетната полиневропатия. На фона на тях може да се появят допълнително други симптоми, които говорят, че лечението на заболяването не е добро. Както и, че диабетната полиневропатия се влошава.

Ако имате диабет и подозирате, че страдате от диабетна полиневропатия или пък вече е доказано наличието на заболяването при вас, следете за следните симптоми, които говорят за влошаване:

  • Появата на рани, язви по краката. Това показва силно влошени сетивни функции, но и създава риск от развитие на усложнения като инфекции и диабетно стъпало. Подобно развитие на диабетната полиневропатия може да доведе до амбутация на части от пръстите или от крака, както и до тежки възпаления. Те носят изключително голям риск за живота на диабетика.
  • Изпускане на урина, тежки инфекции на уринарните пътища. Това говори за лош контрол над автономната диабетна полиневропатия.
  • Рязко спадане или повишаване на кръвното налягане. Те създават риск от колапс, падане, сърдечно-съдови инциденти.
  • Чести падания поради нарушени двигателни функции. Затруднено движение, силно изразена слабост в краката, парези и парализи.
  • Замайване, световъртеж, загуба на съзнание.

Поставяне на диагноза диабетна полиневропатия

Споделянето за налични симптоми е от ключово значение за навреме поставената диагноза диабетна полиневропатия. А колкото по-рано се установи наличието на болестта, толкова по-малко увреждания ще се развият в нервните влакна. Много е важно заболяването да бъде „хванато“ навреме, тъй като увредените нерви не могат да възстановят функциите си. При диабетна полиневропатия може само да се спре влошаването на състоянието и да се забави развитието на болестта. Затова е важно да следите за първи симптоми на диабетна полиневропатия и да потърсите лекар при изявата им, ако вече знаете, че страдате от захарен диабет (или пък подозирате за него).

Допълнително с разказ за оплакванията ви ще се наложат някои изследвания, сред които електроневрография и електромиография. Те изследват проводимостта на нервите, установяват доколко и къде са уврежданията им, а също анализират мускулния тонус на увредените зони. Възможно е да ви назначат и т.нар. доплерова сонография, която дава информация за кръвоносните съдове на крайниците и за това доколко нарушено е кръвоснабдяването в засегнатите участъци.

DMCA.com Protection Status