Какво да правим при възпален седалищен нерв?

Възпаленият седалищен нерв може така да блокира ежедневието ви, че дни наред да не сте активни, да се движите с големи затруднения или дори да се наложи да останете в леглото за известен период. Всичко това е придружено от силна болка, която трудно се повлиява. Ще ви разкажем как да разпознаете възпалението на седалищния нерв и какво да направите, за да си помогнете. Преди това бързаме да напомним, че при възпален седалищен нерв се използва и названието „ишиас“. То е свързано с латинското име на седалищния нерв – „нервус ишиадикус“. Така че ишиас и възпаление на седалищен нерв са едно и също нещо.

Възпален седалищен нерв – как да разбера дали имам?

Какво да правим при възпален седалищен нерв 1
Какво да правим при възпален седалищен нерв и как да разберем за него

При възпаление на седалищен нерв има много характерни симптоми. Най-явният и неприятен симптом е болката в кръста. Специфично е, че тя е едностранна – откъм страната на засегнатия седалищен нерв, а също и, че се усеща малко по-ниско в кръста – приблизително в горната част на седалището. Обикновено болката тръгва от тази зона, но може да обхване едната страна на седалището, задната част на бедрото, прасеца и да продължи по крака надолу. Така е, защото болезнеността може да се придвижи по дължината на целия възпален седалищен нерв, който е и най-дългият нерв в нашето тяло – тръгва от кръста и стига чак до пръстите на крака. Изключително рядко болката поради ишиас може да бъде двустранна.

Много определящо за поставяне на диагноза възпаление на седалищния нерв е, че болката се появява, когато кракът е изпънат, особено при навеждане и изправяне с прави крака. Тя се усилва още при продължително седене или дълго ходене и стоене. Рязкото напрягане при кихане или кашляне може да я провокира и влоши.

Характерът на болката при възпаление на седалищния нерв е многообразен и типичен за неврологични оплаквания. Понякога е тъпа, но по-често е остра, като в определени моменти е стрелкаща и наподобява преминаването на ток. Съпроводена е с изтръпване на крайника, мускулни спазми, схващане, ограничени движения, чувство за минаване на мравки, чувство за студенина или топлина в съседни на нерва тъкани. В най-тежките случаи на възпален седалищен нерв може да има пареза или парализа – невъзможност за движение на определени участъци от крака.

Защо страдам от възпаление на седалищния нерв?

Възможните причини за възпаления седалищен нерв са много – поради това ишиасът се среща често. Състоянието обикновено се свързва с увреждане на коренчето на седалищния нерв и изменения в гръбначния стълб в лумбалната (кръстната) зона. Много често в основата на възпалението на седалищния нерв стои дископатия, дискова херния, остеохондроза, спондилоза, други изменения в гръбначния стълб, артритни и ревматични заболявания. Седалищният нерв може да е притискан поради случващите се промени в лумбалния отдел, но и да се възпали самостоятелно при прекарано вирусно заболяване, при престой на студено и излагане на течение. Също изключително чест провокиращ фактор за появата на ишиас е повдигането на тежести и физическо натоварване върху кръста. Сред по-редките причини за възпаление на седалищния нерв са травми в гръбначния стълб, турморни новообразувания, интоксикации на организма.

Помощ при тежки случаи на възпален седалищен нерв

Какво да правим при възпален седалищен нерв 2
Какво да правим при възпален седалищен нерв – при тежки случаи

Когато възпалението на седалищния нерв е тежко и имате много силни болки, слаба подвижност, пареза или парализа, най-добре е да спазвате режим на почивка. За съжаление дори в леглото може да имате болки, ако позата, която заемате, е неудобна. Изберете позиция, в която не чувствате болка и почивайте възможно най-дълго време – докато не отшумят най-сериозните симптоми. Така ще пазите седалищния нерв от дразнене и компресиране.

Разбира се, само почивката няма да е достатъчна в голяма част от случаите на възпален седалищен нерв. Допълнително е добре да вземете противовъзпалителни средства, които да ограничат възпалението – реално именно то е причина за всичките ви страдания. Препоръчват се нестероидни медикаменти, но в много тежките случаи на възпален седалищен нерв – и стероидни средства. Добре е да се консултирате с лекар за тях. Допълнително може да си помогнете, като приложите локално противовъзпалителни средства за намазване. Има голямо разнообразие от подходящи за целта гелове, кремове и други мазила. Компреси също могат да помогнат на възпаления седалищен нерв, но трябва да сте абсолютно сигурни в средството, което ще използвате. Задължителна е консултация с лекар, природолечител или билколечител.

Друго основно нещо, което трябва да направите, е да намерите средство за обезболяване. При възпален седалищен нерв стандартните болкоускопояващи не са достатъчно ефективни, тъй като болката е с неврологичен произход и не се повлиява ефективно от тях. Тук принципът на успокояване на болката действа по-добре по друг начин – прилагат се средства, които могат да въздействат успокояващо на нервната система. Подходящи са релаксанти, препарати за отпускане на мускулните спазми, задължително витамини от В група. Витамините са едно от най-ефективните средства за лечение на острата фаза при ишиас, защото те действат противовъзпалително, успокояват болката, възстановяват седалищния нерв и помагат за успешното предаване на нервния импулс.

Какво да правим след острата фаза на възпален седалищен нерв?

Когато болката и ограниченията в движенията намалеят, може да пристъпите към допълнителни методи за справяне с възпалението на седалищния нерв. Те всъщност са много важни и като профилактика, за да не се стигне повторно до тежко възпаление.

На първо място идва лечебната гимнастика за укрепване на мускулите на гърба и за заздравяване на лумбалния отдел на гръбначния стълб. Започнете специален комплекс от упражнения, които ще помогнат по-бързо да се възстановите и ще ви пазят от повторна поява на възпален седалищен нерв. Добре е да получите индивидуално разработен за вас комплекс от специалист. Правете гимнастиката минимум няколко пъти седмично.

Наред с упражненията голяма полза носи масажът. В случая ще е трудно да си правите самомасаж, затова е добре да помолите свой близък внимателно да масажира засегнатата част от кръста и седалището – без да притиска и без да прилага сила. Най-добре е, разбира се, да потърсите професионален масажист. Целта на масажа е да стимулира кръвооросяването на тъканите, да отпусне мускулатурата, да тонизира проблемната зона.

Голям ефект – и лечебен, и профилактичен (но извън периоди на тежко възпаление) имат физиотерапевтичните процедури и балнеопроцедурите. Лечение с нагряване, магнито и електротерапия се прилагат по назначение от лекар. Подходящи термални води и калолечение укрепват, заздравяват и лекуват опорно-двигателния апарат и нервната система.

Какво да правим, ако има друга първопричина за възпаление на седалищния нерв?

За да имате дълготрайни резултати след излекуването от възпаление на седалищния нерв, проверете дали няма по-сериозна причина за появата на ишиас. Или разберете какво е провокирало проблема при вас. Направете някои изследвания – рентген, скенер, а ако е необходимо – и ядрено-магнитен резонанс. Трябва да отхвърлите възможността седалищният нерв да е притискан от тумор или да е възпален поради други възпалителни процеси в тазовата зона. Също – уверете се, че не сте изложени на интоксикация с химически вещества, тежки метали и др., тъй като нервната система реагира негативно при подобни въздействия.

В случай че при вас се установи друго заболяване на гръбначния стълб – дископатия, дискова херния, остеохондроза и т.н., погрижете се за него. Ако не лекувате първопричината, може често да страдате от възпален седалищен нерв.

Правила за безопасност при проблеми със седалищния нерв

Какво да правим при възпален седалищен нерв 3
Какво да правим при възпален седалищен нерв – мерки за безопасност

Ако вече веднъж сте имали възпален седалищен нерв или знаете, че сте с проблеми в кръстния отдел на гръбначния стълб, спазвайте изброените правила, за да се предпазите от повторно засягане на седалищния нерв:

  • Не претоварвайте кръста си – не подвигайте големи тежести, не се навеждайте и изправяйте рязко. Ако се налага да вдигате тежки предмети – първо клекнете, вземете предмета и тогава станете от клек. Така няма да навредите на кръста си и на седалищния нерв.
  • Погрижете се винаги да сте добре облечени – особено в студено или променливо време. Пазете се от течения и студен вятър, за да не пострада и седалищния нерв.
  • Пийте профилактично витамини от В група, за да укрепите и предпазите седалищния нерв.
  • Приемайте антиоксиданти чрез храната или допълнително – те помагат при случаите, когато възпаленият седалищен нерв се дължи на прекомерна употреба на алкохол, на вредни въздействия, излагане на оксидативен стрес.
  • Спортувайте, но умерено. Правете редовно лечебната гимнастика за профилактика на възпаление на седалищния нерв, като я съчетавате с бавен и ненатоварващ спорт, както и с приятни разходки.
  • Изберете възможно най-подходящата поза за предпазване на гръбначния стълб, ако прекарвате деня си в продължителен седеж. Така ще пазите и седалищния нерв от притискане и възпаление.
DMCA.com Protection Status