Лечение на ишиас

Ишиасът е болест, при която има болка по хода на седалищния нерв. Това е най-големият в тялото ни нерв, който тръгва от кръста и стига до пръстите на крака. Важно е да се лекува навреме, за да не стане хроничен проблем.

Симптоми на ишиас

Лечение на ишиас 2
Лечение на ишиас – Симптоми

Лесно ще разпознаете, ако страдате от ишиас, тъй като симптомите са специфични. Най-характерният е болката, която тръгва от кръста и се плъзга надолу по крака – точно по пътя на нерва. Особеност е, че болезнеността може да се усеща много повече в крака, отколкото в кръста. Болката върви по бедрото – обикновено отзад, минава през ямката на коляното, задната част на прасеца и нерядко достига до ходилото.

Характерът на болката е типичен за невропатични болкипареща, стрелкаща, пронизваща, подобна на преминаване на ток. При ишиас има и промяна в силата на болката, свързана с позицията на тялото. Усилва се при продължително седене или стоене, както и при всички пози, които натоварват нерва.

Наред с болката се отчитат и ограничения в движението на засегнатия от ишиас крак. Може да има слабост, мускулни спазми, скованост.

Най-често от ишиас страда само единият крак, но в редки случаи може да има двустранно притискане или възпаление на седалищния нерв.

Какво провокира ишиаса?

Основните причини за появата на ишиас са свързани с кръстната или т.нар. лумбална част на гръбначния стълб. Най-често ишиасът се появява поради наличието на дископатия или дискова херния в тази зона. Измененията в лумбалните прешлени на гръбначния стълб или появата на херния (излизане на ядрото на някой от дисковете) може да притискат коренчетата на седалищния нерв, което предизвиква симптомите на ишиас. Възможно е обаче да има възпаление на нерва, без притискане на коренчетата. Такъв тип ишиас се появява на фона на вирусно заболяване, настинка, преохлаждане на тялото.

Алкохолиците, пушачите, болните от диабет и ревматични заболявания, както и хората, които извършват тежка физическа дейност са по-предразположени към ишиас. Също е рисковано, ако водите седящ начин на живот.

Ишиас може да се появи също при злополука или травма, както и при новообразувания в лумбалната зона на кръста. А понякога причината е „идиопатична“ или неизяснена.

Лечение на остра фаза на ишиас

Лечение на ишиас 3
Лечение на ишиас в остра фаза

В този етап на заболяването има остра, понякога нетърпима болка. Движенията са силно ограничени, дори невъзможни в тежките случаи. Сега е необходимо да се лекува именно болката, за да се върне качеството на живот. Лечението на ишиаса в тази фаза е насочено и към премахване на сковаността, изтръпването, спазмите, които пречат на нормалното ежедневие.

Прилагат се обезболяващи средства, като се използват специфично подходящи за невралгична болка препарати. Тъй като при ишиас често е налице възпаление, се приемат противовъзпалителни. Тяхната роля е да намалят и спрат възпалителния процес, както и да ограничат и редуцират отока. Това постепенно води до отшумяване на симптомите и възвръщане на нормалното функциониране на нерва.

Задължителна част от лечението както в острата, така и в следващата фаза на ишиас са витамините от В група. Тяхното действие е бързо и ефективно, като работят в няколко основни посоки – намаляват възпалението, влияят върху болката и подобряват преминаването на нервния импулс. Също премахват изтръпването, боцкането, паренето, усещането за студ и връщат нормалната чувствителност на тъканите.

Лечебна гимнастика при ишиас

Тя е подходяща и при остър, и при хроничен ишиас. За различните случаи обаче упражненията също са много различни. Освен това са и много индивидуални – според първопричината, довела до появата на ишиаса. Например, ако страдате от ишиас поради дискова херния, то за вас ще е подходящ комплекс от движения, които няма да се препоръчват при ишиас заради травма. Трябва да се има предвид още, че някои неправилно подбрани или грешно изпълнени упражнения може да нанесат повече вреда, отколкото полза. Затова тук е много важно да се обърнете към професионалист, който да изработи индивидуална програма конкретно за вашия случай.

Лечебната гимнастика при ишиас укрепва мускулите, подпомага кръвооросяването на тъканите, подобрява обмяната на веществата и раздвижва ставите. Така постепенно води до намаляване на болката и редуциране на провокиращите фактори за поява на ишиас.

При ишиас трябва да се лекува първопричината

Това е от съществено значение за справяне с ишиас, особено ако е хроничен. При наличието на изменения в кръстните дискове на гръбначния стълб и особено при дискова херния се препоръчва прилагане на съвременно лечение с помощта на озон и лазер. Методите позвляват да се направят някои корекции на тъканите, което ще освободи от притискане коренчетата на седалищния нерв и съответно ще доведе до излекуването на симптомите на ишиас.

Ако причината за ишиас се корени в наличието на ревматично заболяване, усилията трябва да са насочени към справяне с него. Подходящи са терапии за подобряване на обмяната и усвояването на веществата, спазване на противовъзпалителни режими (например на хранене), балнеолечение, физиотерапия и други.

При ишиас, предизвикан от вирус или друга инфекция, лечението е в две посоки – справяне с инфекцията, от една страна, и лекуване симптомите на ишиаса, от друга.

Виждаме, че установяването на основната причина за ишиас определя и начина на лечение в краткосрочна и дългосрочна перспектива.

Промяната в начина на живот – важна част от лечението на ишиас

Лечение на ишиас 3
Лечение на ишиас – промяна в начина на живот

Промяната е задължителна, особено ако ишиасът при вас е предизвикан от начина на живот. Например – продължителното седене, обездвижването, заемането на една и съща поза дълго време са достатъчни фактори, за да провокират ишиас. Ако това се отнася за вас, започнете да се движите повече. Давайте си чести почивки, ако работата ви е свързана с еднообразна поза. Разхождайте се много и правете кратка гимнастика по няколко пъти на ден. Намерете също удобен стол, който да осигурява комфорт в зоната на кръста.

При твърде интензивен физически труд или тежки натоварвания със спорт също се налага промяна. Опитайте да се пазите и да намалите максимално дейностите, които натоварват кръста. Не се претоварвайте при тренировка и задължително загрявайте преди спорт.

Важна и често много трудна промяна ще трябва да направят зависимите от алкохол хора. Силно ограничаване на питиетата, а най-добре пълен отказ от алкохол ще подобрят драстично състоянието и може да доведат до пълно излекуване на ишиаса. Освен това ще има и редица други ползи, тъй като продължителната консумация на алкохол в големи количества води до множество проблеми и увреждания на органи.

Оперативно лечение на ишиас

То се прилага в много редки случаи, когато алтернативните начини на лечение не са дали достатъчно добър резултат. Също се прибягва към него, единствено ако ишиасът влошава драстично качеството на живот и води до невъзможност за справяне с ежедневието. По-често оперативното лечение на ишиас се прилага при травма и при наличие на туморни образувания, както и при прогресивно влошаващ се хроничен ишиас.

Целта на операцията е да освободи притиснатите коренчета на седалищния нерв и да коригира патологиите в опорно-двигателния апарат в областта на кръста. При успешна интервенция симптомите на ишиас може да отшумят почти моментално и да не се появят изобщо след това.

Още някои съвети за самопомощ при ишиас

Докато протича основното лечение на ишиас може да си помогнете, ако:

  • Ползвате специални поддържащи кръста колани, които намаляват напрежението върху междупрешленните дискове на гръбначния стълб и съответно върху коренчетата на седалищния нерв.
  • Избягвате течението, охлаждането, ветровитото време и се обличате добре, когато излизате в студени дни.
  • Ползвате ергономичен стол и удобен матрак, осигуряващ на тялото максимално удобно положение по време на сън.
  • По-често посещавате термални и кални бани, които са подходящи за лечение на ишиас.
  • Приемате витамини, минерали и добавки за добър метаболизъм на веществата, за здрави стави и хрущяли, за справяне с възпаленията в организма и за добра работа на нервната система.
  • Подкрепите лечебния процес с акупунктура и подходящи методи от източната медицина.
DMCA.com Protection Status