Какво да правим при болки в гърба?

Не е нужно да сте стар, за да имате болки в гърба. За съжаление това оплакване е често при хора от всички възрасти. Какво провокира болките в гърба и как да ги елиминираме?

Болки в гърба – защо ги има?

При някои хора болки в гърба се появяват инцидентно за кратък период от време и след това изчезват трайно. При други обаче болките в гърба са хронични – съществуват постоянно с периоди на обостряне и отслабване на интензивността на болката. И в двата случая усещането не е приятно. При хроничните болки в гърба обаче хората се оплакват от проблеми при извършването на прости ежедневни дейности, чувстват се с влошена обща кондиция, намалена работоспособност, понижено настроение и са раздразнителни.

Всъщност за болки в гърба говорим при наличието на силна или слабо изразена болезненост в областта от кръста до врата и раменете. Поради голямата зона, в която може да се разпростират болките в гърба, причината за тях може да е във всеки отдел на гръбначния стълб, в мускулите, костите, всички тъкани в тази част на тялото. Включително болките в гърба могат да бъдат породени от проблем в някой от вътрешните органи – например при бъбречно заболяване, вирусно заболяване, при проблеми с жлъчката и т.н.

Най-висока честота имат болките в гърба, които са резултат на проблеми с гръбнака. Гръбначният стълб е много натоварен – както при движения, работа, спорт, така и при седеж – особено ако е продължителен и всекидневен. Това води до притискане на нерви, до мускулни спазми на гърба, възпаления, изкривявания. В резултат се появяват характерни болки в гърба, а те са лесно разпознаваеми. В процеса на остаряване оплакванията от болки в гърба стават все по-чести поради дегенеративните процеси и настъпващите неблагоприятни изменения в организма.

Болки в гърба – кой е най-уязвим?

Макар че никой не е застрахован от болки в гърба, при някои групи от хора има много по-голям риск от поява на болки в тази област, отколкото при други. Ако сте сред тях, бъдете по-внимателни и се насочете към предпазни мерки навреме. Застрашени по-често от болки в гърба са хора, които:

  • Извършват тежък физически труд, носят тежки предмети, навеждат се често, подложени са на големи физически натоварвания;
  • Водят заседнал живот, работят на бюро и компютър, имат неправилен седеж или стойка, работата им е свързана с еднообразни повтарящи се движения в приведена поза (шивачи, оператори на машини, гладачи, миячи на чинии и др. – те повече са с болки в гърба от други професии);
  • Занимават се активно със спорт – всички спортове създават риск от болки в гърба, някои от които са резултат на травма при тренировка или състезания;
  • Имат определени дефицити на витамини и минерали (Витамини от В-групата, витамин D, магнезий, калций и др.);
  • Са в напреднала възраст. Все пак правим уточнението, че не е задължително на всяка цена да страдате от болки в гърба, ако сте стар. Има хора, които са в отлична форма дори в силно напреднала възраст и рядко имат оплаквания от болки в гърба;
  • Имат метаболитни заболявания. Например – диабет, остеопороза, артроза и т.н;
  • По време на бременност – обикновено болките в гърба са поради редица промени в тялото, тежестта на бебето, хормонални изменения;
  • Изпитват голям стрес – остър или хроничен. При тях често болките в гърба се проявяват в горната част на гърба. Причината е, че при стрес и напрежение инстинктивно стягаме мускулите на врата и раменете, което води до блокажи и болезненост;
  • Имат наднормено тегло или пък твърде ниско телесно тегло.

как се лекуват болките в гърба

Ако имаме болки в гърба за първи път?

При болки в гърба, които се появяват за пръв път при вас, е задължително да изясните причината за тях. Нужно е и самонаблюдание – така ще установите характера и местоположението на болките в гърба. Може дори да си записвате в различните дни какви усещания сте имали. Отбележете дали болките в гърба са тъпи или остри, краткотрайни или продължителни, къде точно усещате болките в гърба, разпростира ли се болезнеността в други части на тялото, съпроводени ли са от мускулни спазми, изтръпвания, слабост и други симптоми. Важно е да запомните всички тези особености на болките в гърба при вас, за да споделите оплакванията си ясно и детайлно, когато посетите лекар. Изясняването на причината е най-важната част от справянето с болките в гърба. Те всъщност са симптом на някакъв проблем в организма. От своя страна, лекуването на първопричината за болките в гърба ще доведе до намаляване на силата на болката или до нейното пълно изчезване.

Когато ви изненадат остри болки в гърба, не бавете посещението при специалист. Особено ако болката е остра, режеща, обхваща и предната част на торса или други участъци на тялото. Потърсете по-бързо лекарска помощ също, ако болките в гърба са дотолкова силни, че драстично ограничават движенията ви, причиняват силна слабост, пареза или парализа, придружени са от продължително обезчувствяване, отоци и изменения в цвета на кожата.

При лекаря споделете всички наблюдения за болките в гърба при вас и не пропускайте да споменете всички симптоми. Нужни са някои изследвания, за откриване първопричината за болките в гърба. Най-често това са рентгенографя, електромиография, понякога ехограф, скенер или ядрено-магнитен резонанс. Възможно е да тествате още нивата на кръвната захар, нивата на определени микроелементи и витамини и да направите други кръвни изследвания по назначение от лекаря.

Как да облекчите болките в гърба?

Едни от най-важните препоръки за облекчаване болките в гърба са да имате правилна стойка и подходящ двигателен режим. Поддържайте тялото изправено, разхождайте се и правете оздравителна гимнастика за гърба, препоръчана от специалист – физиотерапевт или кинезитерапевт например.

Изберете подходящ и удобен стол, ако прекарвате деня си основно седнали. Важно е облегалката да поддържа гърба изправен. Също е хубаво да има опция за регулиране на височината, за да адаптирате положението на тялото най-удобно към бюрото или масата, където работите. Обърнете също внимание на матрака, върху който спите. Може да се наложи да го смените и да изберете по-подходящ за вас. При болки в гърба се препоръчват средно твърди матраци, защото дават удобство и добра позиция на тялото по време на сън.

За облекчение на остри болки в гърба – ако не са сигнал за спешност, както при тежка жлъчна криза или бъбречна криза – осигурете си покой. Поне няколко дни избягвайте физическите натоварвания. Ако болките в гърба не намаляват, посетете специалист за преглед. Той сигурно ще посочи няки болкоуспокояващи и/или противовъзпалителни средства. Възможно е да изпише и гелове за локално намазване на болезненото място. При всички положения се препоръчва прием на витамини от В-групата, витамин Д и магнезий. Допълнително по преценка на специалист може да получите рецепта и за други добавки – колаген, глюкозамини и др.

Възможно ли е да се предпазим от болки в гърба?

Да, възможно е, ако водите по-здравословен и щадящ начин на живот. Основна препоръка за профилактика на болките в гърба е да практикувате активен начин на живот, но без прекалени физически натоварвания. Движете се, ходете продължително, правете гимнастика, плувайте, практикувайте йога. Обърнете внимание на тези активности, които укрепват мускулите на гърба. Ако вече сте разбрали, че по-често сте застрашени от болки в гърба, спазвайте някои по-специални правила в ежедневието – поддържайте стойката си изправена, давайте си честа почивка при работа на компютър като правите кратки разходки, не вдигайте тежки предмети чрез навеждане, а чрез приклякване и след това изправяне на цялото тяло. Поддържайте здравословно тегло, хранете се умерено – пълноценно, но диетично хранене.

И още няколко съвета за профилактика. Посещавайте редовно термални бани и правете процедури с лечебна кал. Пийте профилактично хранителни добавки според индивидуалните ви нужди, които да попълват дефицитите при вас. Избягвайте твърде стресовия начин на живот или повишете стресоустойчивостта чрез различни методи – медитация, психотерапия, специфични добавки за по-лесно понасяне на стреса, разходка сред природата.

DMCA.com Protection Status