Схващанията във врата – причини и лечение

Много често при лекаря или в ежедневен разговор се чува оплакването за схващания във врата. Проблем, засягащ огромен възрастов диапазон. За схващания във врата споделят както подрастващи, така и хора в силно напреднала възраст. Най-тревожното е, че възрастовата граница при децата със схващания във врата непрекъснато пада. Защо е така и други особености при схващанията във врата ще научите след малко.

Какво определяме като схващания на врата?

За схващания във врата се смятат всички тези състояния на болка, спазми и най-вече ограничение на движенията в областта на врата, които всеки от нас е изпитвал поне веднъж. Тези оплаквания могат да възникнат съвсем внезапно, но и да се разгърнат постепенно от по-леко към по-сериозно схващане. При схващанията във врата движенията в областта на шията може да са слабо или силно ограничени – до невъзможност за завъртане или накланяне на главата. Понякога преминават в рамките на няколко дни, но друг път са упорити и траят със седмици. При всички положения схващанията във врата създават дискомфорт и пречат на обикновените ни дейности.

Често схващанията във врата не са самостоятелно оплакване. При някои схващания във врата също може да чувстваме в засегнатата област изтръпване, иглички, парене или студенина. Те може да са съпроводени от главоболие, замаяност или световъртеж, а понякога и от поява на шум в ушите.

Причини схващания във врата

От какво се получават схващания във врата?

Причините за схващанията във врата са многообразни, но най-честите са от начина ни на живот и не говорят за сериозен медицински проблем. Това не означава, че трябва да бъдат подценявани. Ето какво най-често провокира схващания във врата.

 • Преохлаждане, престой на течение, пребиваване на места с драстична смяна на температурата. Това е една от най-честите причини за схващанията във врата. Тази област в тялото ни е много чувствителна и понякога е достатъчно съвсем кратко време да останете на течение, за да получите схващания във врата.
 • Неправилна стойка, продължително седене на бюро, работа на компютър. Изключителна е честотата на тази причина за схващанията във врата. Продължителният седеж пред компютъра води до изменения в областта на шията и раменете, засягащи костите, мускулите и сухожилията. Това причинява хронични схващания във врата. Също работата в неудобна стойка и с продължително наведена надолу или назад глава води до схващания във врата.
 • Продължително гледане или работа със смартфон. Това със сигурност е най-честата причина за схващания във врата при подрастващите и при млади хора. Използването на смартфон твърде дълго ни принуждава да държим главата си наведена, което създава голямо напрежение във врата.
 • Настинка или вирусно заболяване, бактериална инфекция. Много често те се съпровождат от схващания във врата, които може да са самостоятелни или придружени от схващания и в други участъци на тялото.
 • Стрес, нервно напрежение. При такива състояния автоматично и на подсъзнателно ниво напрягаме и стягаме мускулите на врата, което води до по-слабо оросяване, до спазми, до притискане на нерви и тъкани. В резултат на това се появяват и схващания във врата.
 • Шипове. Също често срещана причина за схващанията във врата, но характерна предимно за хора в по-напреднала възраст или с метаболитни проблеми. Известно е, че шиповете се появяват при нарушен калциев метаболизъм. Понякога шиповете притискат нерви и кръвоносни съдове, като предизвикват схващания във врата, главоболие, световъртеж, шум в ушите и други оплаквания.
 • Невралгии, неврити, остеохондроза, радикулит, артрит и други заболявания, свързани с гръбначния стълб и гръбначно-мозъчните нерви в областта на шията.
 • Новообразувания. В изключително редки случаи доброкачествени или злокачествени образувания могат да притискат определени участъци в областта на шията и да предизвикат схващания във врата. Те обаче са съпроводени и от други симптоми като подуване в областта на шията, проблеми с кръвооросяването, преглъщането, храненето и др.

Лечение на схващане във врата

Какво да правим при схващания във врата?

Обикновено схващанията във врата отминават съвсем спонтанно и без никакво лечение в рамките на няколко дни. Това се случва предимно при предизвиканите от настинка, вирус, престой на студен въздух, продължително натоварване и други подобни схващания във врата. В такъв случай е добре единствено да си дадете почивка, да избягвате престоя на студено и да избягвате всички неудобни пози на шията при работа, в движение или в покой. Може да направите и кратък специален комплекс от лечебни движения при схващания във врата и болка, но се уверете, че раздвижването е подходящо за вас и е изготвено от специалист.

Ако схващанията във врата не преминават за повече от няколко дни или са придружени и от други тревожни симптоми, трябва да се обърнете към лекар. Трябва да следите за следните придружаващи симптоми, които сигнализират за нуждата от медицинска помощ:

 • Висока температура, която не спада и/или трудно се повлиява от антипиретици.
 • Гадене и повръщане, съпроводено от невъзможност за приближаване на брадичката към гърдите (това може да са симптоми на менингит).
 • Световъртеж, силна замаяност.
 • Обърканост, загуба на съзнание.
 • Затруднено дишане или преглъщане.
 • Парези или парализи на крайник.

Освен за изброените симптоми, следете и за други, нетипични и смущаващи промени в организма ви, които са настъпили едновременно със схващанията във врата.

За щастие много по-рядко схващанията във врата се свързват със сериозна диагноза, а в огромен процент от случаите става дума за състояния, предизвикващи лека до средна по тежест тревога.

Как се лекуват схващанията във врата?

В домашни условия и без предписание на лекар може да предприемете някои действия, които вършат чудесна работа за леките случай на схващания във врата. На първо място може да си приложите съвсем лек самомасаж или друго лице да ви направи също толкова лек и нежен масаж в областта на врата. Препоръчителни са леки, поглаждащи движения, но в никакъв случай прилагане на сила, която води до болка. Добре е да се запознаете преди това от специалист как се прави такъв масаж или самомасаж. Второ – може да използвате специален гел, маз или крем за обезболяване, отпускане и облекчаване на възпалението (в случай че подозирате неврит, невралгия, радикулит и др.)  В аптеките най-професионално ще ви препоръчат подходящото за вас средство. Както споменахме, лека гимнастика или лечебно раздвижване дават чудесни резултати. Консултирайте се предварително за подходяща кратка програма от лечебни движения при схващания във врата.

Какво да правим при схващане във врата

Ако не сте сигурни какво да правите или се чувствате твърде зле, потърсете специалист. Той ще ви помогне да определите на какво се дължат схващанията във врата при вас. Така ще получите най-адекватния съвет за конкретния случай и ще се отървете по-бързо от схващанията във врата. Възможно е да трябва рентгенова снимка и някои кръвни изследвания за уточняване на проблема. В много по-редки случаи се прибягва също до ехограф, скенер, ЯМР (ядрено-магнитен резонанс). При по-тежките схващания във врата вероятно ще получите рецепта за обезболяващи, противовъзпалителни средства и хранителни добавки. А също и дългосрочни съвети за профилактика.

Можем ли да се предпазим от схващания във врата?

Лекарят би трябвало да ви посъветва как да направите профилактика на схващанията във врата – т.е. как да се предпазите от повторна поява на схващания във врата. Ако обаче не го направи или не сте доволни от получените съвети, ето някои препоръки, които може да спазвате, за да избегнете схващания във врата отново.

 • При работа на компютър, смартфон или работа с продължително наведена надолу или вдигната нагоре глава правете чести почивки и раздвижвайте главата и врата с няколко избрани движения от лечебната гимнастика за схващания във врата. По време на работа стремете се да придържате главата си максимално придърпана назад, а не издължена напред като главата на костенурка. Придържането на главата назад не напряга твърде много всички участъци в областта на врата и предпазва от неблагоприятни промени в костната структура.
 • Избягвайте престоя на климатик, на течение, големите температурни разлики.
 • Лекувайте навреме настинките, вирусните и инфекциозни заболявания.
 • Движете се повече и се погрижете да правите упражнения за укрепване на мускулите на шията.
 • Периодично посещавайте минерални басейни за лечение с минерална вода и лечебна кал.
 • Пийте превантивно витамини от групата В, които действат профилактично и лечебно при схващания във врата и предпазват от възпаления, спазми, мускулно напрежения, а също действат благотворно на нервите.
 • Посъветвайте се със специалист за подходящи за вас хранителни добавки, съдържащи витамини от В-групата, други витамини, минерали и други съставки, които могат да подобрят здравето на мускулите, костите, нервите, сухожилията и да предпазят от схващания във врата.
DMCA.com Protection Status