Какво да правим при болки в кръста?

Рязка, режеща болка, която не ви позволява да помръднете. Скованост и ограничения в движенията. Тежест и болезненост в кръста след дълго ходене или след продължително заемане на една и съща поза. Познато ли ви е? Да, болките в кръста са изключително често явление. Спохождат много от нас поне веднъж в живота, а някои хора страдат хронично от болки в кръста. Има неща, които трябва да знаем, когато усетим болки в кръста – както при остри болки, така и при хронични. Ето какво трябва да правим и да не правим.

Когато страдате от болки в кръста избягвайте резките движения

На първо време при остри болки в кръста опитайте да се движите плавно и без резки движения. Всъщност самата болезненост автоматично ограничава възможността за рязко завъртане, ставане и навеждане. Напомняйте си и вие, че сега не е моментът за такива действия. Всяко рязко движение може да доведе до по-голяма щета и до още по-непоносими болки в кръста. Дори при намаляваща болка не се отпускайте, а се придържайте към по-плавни движения, които изискват завъртане и напрежение в областта на кръста. Колкото и странно да звучи, болката в случая е наш приятел, защото дава сигнал, че нещо с тялото ни не е наред и ни напомня да внимаваме с движенията.

Не вдигайте тежки предмети, за да не увеличите болките в кръста

В никакъв случай не вдигайте тежки предмети точно сега. Не пренасяйте мебели и не се навеждайте, за да повдигнете нещо по-тежичко от земята. Това правило се отнася дори за по-леките вещи. Всъщност, при болки в кръста всичко, което тежи над един килограм, може да ви причини вреда. Избягвайте и физическите натоварвания при болки в кръста. Ако практикувате силов спорт, сега не е време за тренировки. Отложете всички по-натоварващи физически дейности за периода след като  болките в кръста отшумят. Тази препоръка е абсолютно задължителна при остри болки в кръста. При хронични болки или в периодите между пристъпна болка в кръста се придържайте към правилото на безопасен спорт и повдигане на тежки вещи от клек, а не чрез навеждане от кръста.

Когато усещате болки в кръста, просто си дайте почивка

Това включва не просто да се откажете от натоварващи физически занимания при болки в кръста, но и да си дадете почивка като цяло. Ако болките в кръста са много силни и мъчителни, осигурете покой за тялото синай-добре в легнала позиция върху удобен, но твърд матрак. Той предоставя стабилна поза за тялото и не позволява то да „увисне“ надолу и да се изкриви. Седящата поза не се препоръчва, тъй като специфично „седящият“ начин на живот е много честа причина за болките в кръста. Осигурете си покой през по-голямата част на деня. Така ще дадете възможност на евентуално притиснатите и възпалени нерви в областта на лумбалните прешлени да се възстановят по-бързо. Задължително гледайте да се намирате в приятно топло помещение, в което да си отдъхвате. Студеният въздух и течението могат да влошат състоянието ви при болки в кръста.

Установете причината за болките в кръста

Ако болките в кръста не се случват за пръв път, вероятно вече знаете, че имате някакъв проблем. Най-често това са увреждания на нерви, дискове, кости, тъкани в лумбалната (кръстната) зона. При болки в кръста, които се случват за пръв път, е добре да се консултирате със специалист. Установяването на причината за болките в кръста е най-важната част при справянето с проблема, защото от нея зависи и как да се лекувате в бъдеще. Понякога – за щастие не с голяма честота, болките в кръста се дължат на туморно образувание, което изисква специално лечение. В други, също по-редки случаи те са резултат от заболявания на вътрешните органи. Дисковата херния е още един сериозен проблем и колкото по-рано я откриете, толкова по-успешно ще я държите под контрол и ще я лекувате.

Пийте витамини и подходящи добавки за намаляване на болките в кръста

Колкото по-скоро започнете да пиете витамини и хранителни добавки при болки в кръста, толкова по-бързо болезнеността и ограничението в движенията ще отмине. Веднага може да стартирате прием на витамини от група В, особено витамин В1 и В12. Те са незаменими при всички болки в кръста и областта на гръбнака – водят до бързо редуциране на неразположението и до възстановяване на физическия комфорт. Това се дължи на влиянието на витамините от В-групата върху периферната нервна система – подпомагат възстановяването на нервите и успокояват възпалението и болките в кръста, като междувременно оказват положително влияние върху защитната обвивка на нервите – т.нар. миелиновата обвивка. Наред с витамини от В-групата при болки в кръста може да започнете прием на колаген, магнезий, глюкозамини, омега 3, витамин D, калций, добавки с куркума и др. Задължително се консултирайте със специалист, който ще препоръча най-подходящата комбинация от витамини и други лечебни вещества във вашия случай.

Приложете локални средства за успокояване на болките в кръста

При посещение при лекар вероятно ще ви изпишат болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства за орален (през устата) прием. Може да си помогнете допълнително и чрез локално приложение на болкоуспокояващи и противовъзпалителни мехлеми, гелове или унгвенти. В аптечната мрежа съществуват много и различни подобни средства за облекчаване на болките в кръста. Кое точно да използвате – попитайте предварително лекар или фармацевт. Допълнително някои рецепти от народната медицина оказват отлично успокояващо и лечебно действие при болки в кръста. Например – топли компреси, билкови компреси, а на по-късен етап след острата фаза – разтривки и масажи.

Промяна в начина на живот

Ако нямате остри, но имате хронични болки в кръста, време е да промените начина си на живот. Болките в кръста най-често се дължат на неправилна стойка и натоварвания в областта на кръста, на застоял начин на живот, липса на двигателна активност, грешки в хранителния режим – водещи до определени дефицити. За да облекчите болките в кръста, започнете да правите лечебна гимнастика (важно е да я изготви специалист), да плувате и да се разхождате по-продължително време. Заякването на мускулите в областта на кръста е задължително условие за разреждане на честите пристъпи на болки в кръста. По-силните мускули подкрепят кръста и гръбнака при дископатии и дискови хернии, както и при други увреждания на тъкани, кости и нерви в лумбалната област. Обърнете внимание на позата, която заемате, по време на работния ден. Ако работата ви е на бюро зад компютър, почивайте по-често и се движете по време на почивките.

Редуцирайте теглото си за намаляване на болките в кръста

Много по-често хората с наднормено тегло страдат от болки в кръста. Това е нормално, тъй като кръстната област поддържа тежестта на горната част от тялото и колкото по-голяма е тя, толкова по-съществена е опасността от болезненост в лумбалната зона. Ако попадате в тази група от хора, постарайте се да отслабнете. По-ниското тегло ще намали напрежението върху гръбначния стълб, дисковете, нервите, тъканите, което ще доведе до по-малко и по-рядко проявяващи се болки в кръста. Наблегнете на физически упражнения, съчетани с правилен режим на хранене, за да постигнете желаните резултати. Със спада на теглото ви ще усетите колко по-рядко се случва да имате болки в кръста.

При хронични болки в кръста, посещавайте балнеолечебни курорти

За хроничните болки в кръста изключително чудотворна е терапиите с лечебна кал и с минерална вода. Те се препоръчват в периодите извън пристъпите на остри болки в кръста. Поне два пъти годишно посещавайте подходяща за вас балнеолечебна база за физиотерапия и рехабилитация. Най-големи ползи ще имате, ако съчетаете лечението с термална вода и кал с допълнителни физиотерапевтични процедури по лекарско предписание. Най-добри резултати и ефективно намаляване на болките в кръста се постигат при продължителност на балнеолечението от поне 10-14 дни.

Потърсете съвременни методи на лечение на болките в кръста

Едни от най-модерните и ефективни начини за справяне с болките в кръста включват озонотерапия и инжектиране на колаген. Това са специфични процедури, които позволяват укрепване на зоната на кръста, заздравяване на проблемни участъци с дископатия и дискова херния, бързо и ефективно справяне с възпаленията. Вероятно ще се наложи да направите цикъл от процедури, за да получите траен и наистина много добър резултат.

DMCA.com Protection Status