Причини, симптоми и лечение на възпален нерв

Понякога болки в различни части на тялото ни създават неудобство, провалят деня ни и блокират движенията ни. Честа причина за такива болки е възпаленият нерв. По-лесно ще се справим с възпалението, ако знаем защо и как се появява. А също – и какви са симптомите при възпален нерв.

Какво е възпален нерв?

По протежение на цялото ни тяло се разпростират нерви. Благодарение на тях се предават сигнали до мозъка, които дават информация за околната среда – за образ (зрителен нерв), температура, болка, допир и редица други, а също и за вътрешната среда на организма (когато сме гладни, жадни, изпитваме болка във вътрешен орган и т.н.). В идеалния случай при правилно функциониране на нервите в тялото всички процеси по предаване на нервни импулси се случват безпрепятствено, отсъства болка или какъвто и да било дискомфорт. Но при един от най-честите проблеми с нервите – възпаление на нерва, този процес се нарушава, появяват се редица симптоми, сред които много чест е болката.

Възпаленият нерв може да създаде както съвсем незначителен дискомфорт, така и да причини драстични ограничения в дейностите ни и да провокира нетърпими симптоми. Възпален нерв може да има във в

секи участък от тялото, при което се засягат както нервите на периферната нервна система, така и черепно-мозъчните нерви. Това може да предизвика страдания с различна симптоматика.

На медицински език възпаленият нерв се нарича „неврит“. Съществуват различни видове неврити, като може би най-важното деление е според локацията на засегнатия нерв. Например – възпален седалищен нерв (ишиас), вестибуларен неврит (при възпаление на вестибуларния нерв, отговарящ за равновесието и за информация за движенията на телата в пространството), възпален зрителен нерв, слухов неврит, брахиален неврит (възпаление на брахиалния нервен сплит, което обхваща преплитането на нервите в областта на рамото и ръката) и т.н. Според броя на възпалените нерви е възможно да имаме мононеврит или полиневрит – в първия случай е само един възпален нерв, а във втория – имаме два и повече възпалени нерви.

Как да разпознаем, че сме с възпален нерв?

Симптомите на възпален нерв са многообразни и понякога не много ясно говорят именно за неврит. Доброто им познаване обаче ще ви помогне да разграничите бързо състоянието от друг проблем. Всъщност симптомите на възпален нерв много зависят от това къде точно се намира проблемът. Според различната локация се проявяват и различни симптоми. Например – при възпален нерв в слуховия апарат ще имаме намален слух, шум и заглъхване в ушите, като е възможно да се появят и проблеми с равновесието и световъртеж. При възпален гръбначно-мозъчен нерв симптомите са предимно болка, изтръпване и мравучкане. Ако имате възпален нерв на лицето, може да бъдат ограничени и дори парализирани лицевите мускули, да имате промени във вкусовите усещания, слухови изменения, повишена слъзна секреция и други прояви. При възпален седалищен нерв има болка и изтръпване по хода на крака (започваща от засегнатата страна на тялото над седалището), както и нарушения в движенията.

При възпалени нерви на периферната нервна система най-характерните симптоми са болка (обикновено по хода на нерва и в околните тъкани), усещане за мравучкане и иглички, мускулни спазми и потрепвания. Ако са засегнати и възпалени нервите в шийния дял на гръбнака, често оплакване е главоболието,а също ограничена и болезнена подвижност във врата. Изключително чест симптом при възпалените нерви на периферната нервна система е изтръпването на определени участъци в тялото (предимно в ръцете и краката), както и променената сетивност. Налице са оплаквания за изменена чувствителност, усещане за парене или студенина, чувство на слабост в крайника, в който се разполага възпаления нерв. При по-тежките случаи на възпален нерв се стига до ограничения в движенията, до частична или пълна парализа. Състоянията са преходни и при навременно и адекватно лечение на възпалението се стига до пълно възстановяване.  В определени ситуации обаче може да се стигне до трайни увреждания, ако не е приложено лечение. Например при слухов неврит може да настъпи трайна и невъзвратима загуба на слуха.

Защо имаме възпален нерв?

Причините за възпалените нерви може да са най-различни. Най-често възпаленият нерв е провокиран от простудно или вирусно заболяване. При грип, херпес симплекс или херпес зостер, коронавирусна инфекция възпаленият нерв е често явление. Бактериалната инфекция също много често предизвиква възпаление на нерва – например при бактериален отит (възпаление на ухото) може има слухов или вестибуларен неврит. Също изключително често се случва възпаленият нерв да е в резултат на излагане на студен въздух или на течение. Съвсем самостоятелно резките промени в температурата на средата, в която пребиваваме, провокират възпаление на нервите, без да е налице никакъв друг предразполагащ фактор за появата на неврит.

Също много честа причина за възпалени нерви е механичното притискане най-вече на коренчето на засегнатия нерв. Това се случва с голяма честота при дископатия или дискова херния. При разместване на някой от дисковете на гръбначния стълб или излизане на ядрото на диска се получава притискане на нерва и съответно се развива възпаление. Много по-рядко възпаленият нерв е резултат на притискане от туморно образувание.

Понякога не се идентифицира конкретна причина за възпаления нерв. Тогава се пояснява, че невритът е с неясен произход. Всъщност познаването на причините за възпалените нерви е много важно, за да се назначи правилно лечение. Обикновено премахването на първопричината е достатъчна, за да се стигне до бързо лечение на възпаления нерв.

В тази посока на действие е не по-малко важно да се знаят и някои допълнително провокиращи фактори за появата на възпален нерв. Например – честата употреба на големи количества алкохол водят до системна интоксикация, което е предпоставка за по-чести неврити. Хроничното метаболитно заболяване диабет също засяга периферната нервна система и е често е повод за възпалени нерви. При нарушено кръвооросяване или анемия също по-често се стига до възпален нерв, тъй като храненето с кислород и вещества е затруднено. Други фактори, водещи до неврит, са повтарящите се еднообразни движения на тялото, застоялият начин на живот, неправилната стойка, някои спортове, както и травми. Допълнително определени дефицити на минерали и витамини водят до възпаления на нервите. Например при дефицит на магнезий, витамини от В-групата, витамин D.

Как да лекуваме възпаления нерв?

Лечението при възпален нерв е задължително свързано с причината и провокиращите фактори. При притискане на нерв, например, основна част от терапията е насочена към премахване на механичното дразнене, към укрепване на мускулатурата, към лечение на дископатията или дисковата херния (много успешни резултати с озонова и лазерна терапия). При бактериална или вирусна инфекция обикновено с лечението на заболяването се стига и до възстановяване здравето на възпаления нерв. При диабет осъществяването на добър контрол е профилактика на чести възпаления на нервите.

Едновременно с това лечението при възпален нерв е насочено и към намаляване на болката, възстановяване и заздравяване на самия нерв. Това се постига чрез прилагането на противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства за симптоматично лечение. В по-тежките случаи, когато невритът ограничава движенията и е довел до парези или парализи, се назначават силни инжекционни препарати срещу възпаление и болка. За по-бързо регенериране на възпаления нерв и за възстановяване на нормалното предаване на нервния импулс се предписва комплекс от минерали и витамини. В1, В12 и други витамини от В-групата са задължителни за успешното справяне с възпалението и за възстановяване функциите на нерва. Колкото по-рано бъдат назначени те, толкова по-скоро ще се осъществи оздравителният процес. Витамините от В-групата намаляват усещанията като изтръпване, боцкане, парене, студенина и другите съпътстващи симптоми. Магнезият има също бързо и успешно действие при възпален нерв, като облекчава мускулните спазми, отпуска мускулатурата и води до по-бързо преодоляване на ограничеността в движенията.

Чудесна подкрепяща лечебна и профилактична терапия при възпален нерв е физиотерапията, балнеотерапията и процедури с лечебна кал. Те се назначават по лекарско предписание и са препоръчителни извън острата фаза на възпалението – предимно във възстановителния период или в поствъзстановителната фаза с цел предотвратяване на ново възпаление.

DMCA.com Protection Status